Hrvati su ispred Srbije po vrednosti fudbalera, Brazil i Engleska prebacili milijardu evra

Specijalizovani portal Transfermarkt objavio je tržišnu vrednost po reprezentacijama i rangirao ih od prvog do tridesetog mesta

Foto: MN Press

Naši Orlovi vrede 318 miliona evra i na 15. poziciji su taman na pola puta između prvog i poslednjeg mesta, mada kada bi se gledali samo rezultati, neke stvari sa liste upadaju u oko.

Ako krenemo od vrha, videćemo da su Englezi drugi, odmah iza Brazila sa 1,128 milijardi evra (Brazil 1,148), što su u godinama za nama ispratili plasmanom u polufinale Svetskog prvenstva u Rusiji.

Brazilci su zaustavljeni pre toga, ali zahvaljujući "teškašu" Nejmaru (200 miliona) i još nekolicini igrača koji vrede po 100 i više, nagurali su preko milijardu mada im je jedan od najboljih igrača na Kopa Americi bio 36-godišnji Dani Alves.

Trećeplasirana Španija je vredna 924 miliona, četvrtoplasirana je Francuska, aktuelni svetski šampion sa 866 miliona, od čega bar četvrtina može komotno da ode na Kilijana Embapea.

Foto: AP/Tanjug

Peto mesto pripalo je Italiji sa 836 miliona, a šesto Nemačkoj sa 803. Idući redom stižemo do tima Srbije na petnaestom mestu, a zanimljivo je da su ispred nas na listi Hrvati koji odlično guraju kroz kvalifikacije za Evropsko prvenstvo naredne godine.

Tim Hrvatske je 13 miliona skuplji od tima Srbije, a iza ekipe Orlova se nalazi Poljska koja u kvalifikacionoj grupi G za Evropsko prvenstvo igra dobro i vodi sa 19 bodova.

Poljaci vrede 315 miliona evra. Slede Švajcarci, Kolumbijci, Nigerijci, Vels... Zanimljivo je i da je Rusija blizu začelja ove liste (174 miliona), a Zbornaja je u nedelju obezbedila plasman na Euro 2020 kao drugoplasirana iza Belgije sa sedam pobeda iz osam mečeva.

Turska takođe vodi u grupi H ispred prvaka sveta - Francuske. Turci su na 25. mestu Transfermarketove liste sa vrednošću od 183 miliona evra.

Video: Ljubiša Tumbaković o rezovima i podmlađivanju Srbije

(Telegraf.rs)