Hrvati preokretom overili kartu za Evropsko, Holandija kiksnula protiv Severne Irske!

Veliki preokret Hrvata, Nemci silni, Holanđani razočarali

Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Hrvatske pobedili su Slovačku sa 3:1 u meču devetog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u grupi E i preokretom potvrdili plasman na to takmičenje.

Hrvati posle trijumfa nad Slovacima na Rujevcii imaju 17 bodova i ostaju nedostižni i za Mađare i za Velšane, dok su Slovačkoj značajno umanjili nade da se može naći na smotri najboljih evropskih nacionalnih timova.

U pozorišnoj atmosferi stadiona u Rijeci, Slovaci su se nešto bolje snašli i uprkos inicijativi Vatrenih uspeli da povedu u 32. minutu. Stanislav Lobotka je odlično prošao po levoj strani, centrirao do prve stative gde je bio Robert Boženik koji je nogom samo skrenuo loptu ka maloj mreži gola Dominika Livakovića.

Foto: Tanjug/AP

Tim rezultatom se otišlo na poluvreme, ali je gol Hrvatske visio u vazduhu. Slovačka je imala šansu i na isteku prvog dela igre kada je nezgodno pod prečku iskosa šutirao strelac jedinog gola za goste, ali je Livaković bio siguran.

Nasatavak meča je u potpunosti pripao aktuelnim finalistima Svetskog prvenstva. Nikola Vlašić je u 56. minutu na sredini pokupio loptu koju su rivali olako izgubili, povukao je do dvadesetak metara ispred gola odakle je ciljao precizno po zemlji i savladao Martina Dubravku.

Hrvati su nakon toga navalili svim silama na gol Slovaka i samo četiri minuta kasnije špic Dinama Bruno Petković je posle kornera bio najviši u skoku i dodavanje Luke Modrića je krunisao pogotkom za 2:1.

Foto: Tanjug/AP

Slovačka u 66. minutu ostaje sa igračem manje jer je Robert Mak zbog nepotrebnog povlačenja dobio drugi žuti karton i ubrzo je zapečaćena sudbina gostujućeg tima.

Barišić je u 74. minutu krenuo u napad, pustio loptu pa protrčao po krilu pored svog čuvara i onda poslao povratnu na desetak metara gde je Ivan Perišić atraktivnim uklizavanjem postavio konačan rezultat i overio plasman Vatrenih na Euro 2020.

Nemci su bez ikakvih problema izašli na kraj sa Belorusima u grupi C 4:0 i tako zamenili na prvom mestu te grupe ekipu Holandije koja je odigrala nerešeno sa Severnom Irskom 0:0. Golove za Nemce postigli su Ginter u 41, Gorecka u 49. i Kros u 55, odnosno 83. minutu.

Ariel Schalit

Nemačka sada ima 18 bodova, Holandija 16, a Severna Irska 13 na trećem mestu. Poljaci su bili bolji od Izraelaca sa 2:1 kao gosti zahvaljujući golovima Krihovijaka iz 4. i Pjonteka iz 54. minuta. Utešni pogodak za Izraelce je delo Munasa Dabura u 88. minutu meča.

Učešće na Evropskom prvenstvu potvrdili su i Austrijanci pobedom nad Severnom Makedonijom 2:0 kod kuće. Alaba i Lajner su bili strelci u sedmom i 48. minutu što je bilo dovoljno da Austrija dođe do 19. boda i overi drugo mesto iza Poljske (22) u grupi G.

Video: Tedić postavio konačan rezultat Srbija - Estonija 6:0

(Telegraf.rs)