Grčki fudbal klizi u haos: Novi huliganski napad na kuću VAR sudije, Olimpijakos pisao i Lakoviću

Nepoznati počinioci drugi put za samo desetak dana oštetili kuću sudije Angelosa Evangelosa, VAR arbitra koji je poništio gol Olimpijakosu na gostovanju u Volosu, posle čega je pokrenut čitav niz optužbi i novih saopštenja

Grčki fudbal je ponovo u žiži zbog ispada huligana koji su izazvali težak incident. Naime, već drugi put u samo nekoliko dana nepoznati počinioci napali su kuću sudije Angelosa Evangelosa, porazbijali prozore, pa pobegli, što je izazvalo nove nemire i seriju osuda i saopštenja u režiji glavnih aktera tamošnjeg fudbala.

Sličan napad desio se 24. decembra, tada je kuća pomenutog arbitra gađana pirotehnikom, a sumnja se da iza tog, kao i iza novog ataka stoje huligani Olimpijakosa, pošto je Evangelos označen kao krivac za poništen gol Atinjana na gostovanju protiv Volosa.

Taj meč, odigran u okviru 16. kola, završen je remijem bez golova, upravo su zbog poništenog gola nakon VAR intervencije kivni navijači kluba iz Pireja, pa je pretpostavka da oni stoje iza pritisaka na pomenutog sudiju.

Policija, zasad, nije identifikovala počinioce.

Posle prvog napada, reagovala je sudijska organizacija, osudila "mafijaške metode zastrašivanja sudija", međutim to nije sprečilo huligane da ponove opasnu pretnju.

Ovoga puta, još veća bura se podigla u javnosti, uz niz saopštenja vodećih klubova Grčke, pa su tako Panatinaikos, PAOK i AEK oštro osudili napad na kuću sudije u Atini i pozvali nadležne organe i državu da zaustave talas nasilja i pritisaka na aktere fudbalskog prvenstva.

Sukobi na utakmici PAOK - AEK, predsednik Solunjana tada je vadio pištolj na sudije nasred terena Foto: Tanjug/AP

Oglasio se i Olimpijakos, uz malo drugačije viđenje čitave situacije.

Klub iz Pireja se u podužem saopštenju obrušio na sudijsku organizaciju zbog toga što, kako oni vide, delegiraju sudije po meri najvećeg rivala za titulu PAOK-a.

Konkretno, Olimpijakos je pitao odgovorne u Sudijskoj organizaciji zbog čega je za meč Aris - PAOK (4. januar) poveren arbitru Anastasiosu Papapetruu, čija supruga, kako tvrde iz Pireja, radi na televiziji koju drži gazda crno-belih iz Soluna Ivan Savidis.

Podsetili su iz Olimpijakosa i na jedan raniji slučaj "ciljanog delegiranja" sudija za PAOK, zbog čega su nedavno svoju zabrinutost stavili u pismo adresirano na UEFA i Direktora nacionalnih Saveza u evropskoj "kući fudbala", Zorana Lakovića.

Iz Olimpijakosa se zalažu da utakmice "visokog rizika" u Grčkoj sude isključivo strane sudije, što je i njihov glavni zahtev kako bi se strasti barem malo smirile.

(Telegraf.rs)