Koji klubovi će slaviti moguće poništavanje Premijer lige, a ko će proklinjati sudbinu?

Jasno je kao dan - najveći „gubitnik“ svakako bi bio Liverpul, ali i odlična sezona još nekih klubova mogla bi da bude bačena u vodu

Navijači Liverpula čekaju prvu titulu u Premijer ligi Photo by Tembela Bohle from Pexels

Ko će najviše profitirati, a ko će biti pravi gubitnik u slučaju da Premijer liga ne bude nastavljena?

Čelnici Premijer lige pokazali su odlučnost da se prvenstvo, kada se za to stvore uslovi, završi, ali ukoliko budu prisiljeni da ponište sezonu – ko će najviše profitirati, a ko će biti oštećen? Odgovor je ponudio „Sky Sports“.

Arsenal - 9. na tabeli

Dobitnik ili gubitnik? – Gubitnik

Ukoliko Arsenal želi da izbori kakvu-takvu šansu da osigura mesto u Ligi šampiona sledeće godine, moraju da završe trenutnu sezonu. Takođe, i dalje su učesnici FA Kupa, i njihova forma je bila u usponu jer su pobedili tri utakmice zaredom pre prekida.

Foto: AP/Tanjug

Aston Vila – 19. na tabeli

Dobitnik ili gubitnik? – Dobitnik

Ukoliko iz lige ne ispadnu poslednja tri tima na tabeli, kao što je i spomenuto, Aston Vila bi izbegla selidbu u Čempionšip. Klub je bio u lošoj formi jer su izgubili četiri utakmice zaredom uoči prekida. Takođe, do početka nove sezone od povreda bi se oporavili Tom Hiton, Džon Mekgin i Vesli.

Bornmout – 18. na tabeli.

Dobitnik ili gubitnik? Dobitnik

Bornmout je u opasnosti da izgubi mesto u Premijer ligi koje se trudi da zadrži od 2015. godine. U poslednje četiri utakmice osvojili su samo jedan bod, a trenutno imaju i veoma dugu listu povređenih igrača na kojoj se nalaze Dejvid Bruks, Džoš King, Čarli Denijels, Stiv Kuk i Simon Frensis.

Foto: Ap/Tanjug

Brajton – 15. na tabeli

Dobitnik ili gubitnik? Dobitnik

Brajton je ekipa koja je lagano klizila ka dnu tabele, i nemaju nijednu pobedu u 2020. godini. Igra je, doduše, napredovala pod vođstvom Grejema Potera, i nekoliko dodatnih meseci za treniranje mogli bi da donesu odličan početak sledeće sezone.

Barnli – 10. na tabeli

Dobitnik ili gubitnik? Nedefinisano

Barnli je bio u usponu bez ikakvih strahova o ispadanju iz lige. Imao je dobru seriju rezultata, ali i male šanse da se dokopa Evrope sledeće sezone. Ekipa Šona Dajča nije poražena sedam utakmica zaredom. Međutim, igranje u Evropi uzelo je danak u Premijer ligi, pa izostanak Barnlija u narednim kvalifikacijama možda i neće biti tako loša stvar.

Foto: AP/Tanjug

Čelsi – 4. na tabeli

Dobitnik ili gubitnik? Dobitnik

Frenk Lampard je otkrio neke talente iz fudbalske akademije Čelsija, i kod mnogih igrača je postignut značajan napredak – koji bi, nažalost, bio obrisan gumicom. I dalje postoji mogućnost osvajanja FA Kupa, ali ovako bi Čelsi imao zagarantovano mesto u Ligi šampiona dogodine.

Kristal Palas – 11. na tabeli

Dobitnik ili gubitnik? – Gubitnik

Ekipa je tek počela da pokazuje svoje pravo lice. Tri pobede minimalnim rezultatom zaredom odmakle su ih iz zone ispadanja, i najavile kakve-takve šanse za evropske kvalifikacije.

Foto: AP/Tanjug

Everton – 12. na tabeli

Dobitnik ili gubitnik? Gubitnik

Everton je doživeo preporod od dolaska Karla Anćelotija, i čini se da bi bila velika šteta prekinuti ga. Dominik Kalvert-Luin nalazio se u formi života i bio je kandidat za napad reprezentacije Engleske. Doduše, uprkos dobroj igri protiv Mančester Junajteda i Arsenala, u poslednje tri utakmice su dve izgubili, a jednu remizirali. Italijanski trener se nada da će forma nastaviti da raste tokom dodatnih treninga.

Lester – 3. na tabeli

Dobitnik ili gubitnik? Gubitnik

Lester je na putu da postigne najbolji plasman još od sezone 2015/16 kada je postao šampion. Nalaze se u dobroj poziciji da izbore još jedno učešće u Ligi šampiona. Posle razočarenja u Karabao Kupu, „Lisice“ očekuje četvrtfinalni susret FA Kupa protiv Čelsija.

Liverpul – 1. na tabeli

Dobitnik ili gubitnik? Gubitnik

Liverpul bi svakako bio najveći gubitnik. Samo dve pobede ih dele od prve titule u Engleskoj posle 30 godina, i imaju čak 25 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog. Forma im je pala uoči suspenzije – eliminisani su iz Lige šampiona kao i FA Kupa, a pretrpeli su i prvi poraz u ligi posle 44 utakmice. Liverpul bi želeo da zaključi sezonu što je pre moguće, radije nego da je igra ispočetka.

Foto: AP/Tanjug

Mančester Siti – 2. na tabeli

Dobitnik ili gubitnik? – Gubitnik

Matematički, Siti i dalje može da dostigne Liverpul u ligi, uz neki ludački obrt sudbine. Već su osvojili Karabao Kup i bore se za drugi trofej u FA Kupu.

Iako se bore sa potencijalnom suspenzijom iz Evrope za sledeću sezonu, ove su na putu da prvi put osvoje takmičenje. U osmini finala protiv Real Madrida zabeležili su pobedu u gostima rezultatom 2:1, i sa mnogo optimizma vratili se na „Etihad“.

Mančester Junajted – 5. na tabeli

Dobitnik ili gubitnik? Gubitnik

Junajted se nalazio usred najbolje forme posle mnogo vremena. Neporaženi su u 11 utakmica u svim takmičenjima, uz samo dva primljena gola, a čak dvaput su za ovo vreme pobedili gradskog rivala Siti. U Ligi Evrope imaju 5:0 protiv LASK-a u prvoj utakmici, a u FA Kupu ih čeka Norič u četvrtfinalu. Poništavanje sezone bi bio veliki udarac za ekipu i napredak koji je pokazala, posebno uz velike šanse da završe među prve četiri ekipe.

Foto: Tanjug/AP

Njukasl – 13. na tabeli

Dobitnik ili gubitnik? Gubitnik

Njukastl je osam bodova iznad zone ispadanja, ali bili bi gubitnici zbog FA Kupa. Plasirali su se u četvrtfinale, i to je najdalje dokle su stigli još od sezone 2005/06.

Norič – 20. na tabeli

Dobitnik ili gubitnik? Dobitnik

Vrlo je očigledno. Norič je na samom začelju tabele, i šest bodova je udaljen od bezbedne zone. Ponavljanje sezone omogućilo bi im da zadrže neke od važnih igrača poput Toda Kantvela, Temija Pukija, Emija Buendija i Maksa Eronsa.

Foto: AP/Tanjug

Šefild Junajted – 7. na tabeli

Dobitnik ili gubitnik? Gubitnik

Kakva bi samo šteta bila kada bi se senzacionalni povratak Šefilda u Premijer ligu bacio u vodu. Kris Vajlder i njegova ekipa iznenadili su mnoge svojim timskim radom i inovativnom taktikom, i imaju ozbiljne šanse da izbore mesto u Evropi sledeće sezone. Imaju i utakmicu zaostatka protiv sve lošije Aston Vile, a pobeda bi ih čak plasirala na mesto koje vodi u Ligu šampiona, imajući u vidu zabranu koja je izrećena Sitiju. Tu je i FA Kup, gde se Šefild sastaje sa Arsenalom u četvrtfinalu. Oni su već pobedili „Topdžije“ kod kuće u Premijer ligi.

Sautempton – 14. na tabeli

Dobitnik ili gunitnik? Nedefinisano

Nemaju preveliki strah od ispadanja jer su sedam bodova iznad zone ispadanja, ali prolaze kroz uspon pod vođstvom Ralfa Hazenhitla, i on bi mogao biti prekinut.

Totenhem – 8. na tabeli

Dobitnik ili gubitnik? Dobitnik

Totenhem bi sa zadovoljstvom dočekao suspenziju sezone. Ispali su iz svih takmičenja, izgubili su Harija Kejna i Sona, i značajno se udaljili od vodeće četvorke. Ako bi sezona bila otkazana, Spursi bi zadržali mesto u Ligi šampiona. Možda bi bili i najveći dobitnik.

Votford – 17. na tabeli

Dobitnik ili gubitnik? – Dobitnik

Votford je na granici zone ispadanja, ali Nigel Pirson i ekipa bi bili zadovoljni ako ne bi morali da se grčevito bore za opstanak do kraja. Takođe, dobili bi na vremenu kako bi se Džerard Delofeu oporavio posle povrede.

Foto: AP/Tanjug

Vest Hem – 16. na tabeli

Dobitnik ili gubitnik? – Dobitnik

Predsednica karen Brejdi nije krila svoj stav oko toga kakvu bi odluku trebalo doneti, i nema sumnje da bi Vest Hem imao veliku korist od sigurnog opstanka u ligi. Uložili su mnogo novca u ekipu, imaju stadion od 60.000 mesta, a da bi se sav novac povratio, neophodne su im utakmice u Premijer ligi.

Vulverhempton – 6. na tabeli

Dobitnik ili gubitnik? Gubitnik

Bila je ovo još jedna sjajna sezona za Vulfse. Oni su takođe uspeli da se plasiraju i u osminu finala Lige Evrope i nadaju se prolasku u četvrtfinale, a nisu daleko ni od četvrtog mesta u Premijer ligi.

(G.S.)