Predsednik Nice izneo plan fudbalskog kalendara posle korone: Da li je ovo najbolji predlog dosad?

Da li će se o ovome diskuovati i na višim instancama?

Foto: FSS

Korona je paralisala svet, o fudbalu nema ni govora, ali doći će vreme kada će i ova pošast biti ukroćena, a tada će se sve ponovo zavrteti.

Sport oko kojeg se obrće najviše novca, fudbal, je pretrpeo brojne udarce. Stale su sve lige, klubovi su u teškim finansijskim gubicima, Euro je pomeren za narednu godinu, a dovedeno je u pitanje i odigravanje finala Lige šampiona i Lige Evrope.

Niko još sa sigurnošću ne može da kaže kada će se lopta ponovo zakotrljati, u opticaju su letnji meseci, a kad god da se to desi, opet će biti komplikovano napraviti kalendar za deo tekuće i naredne fudbalske sezone, pa i posle toga.

Međutim, postoji plan, i to sasvim izvodljiv, a izneo ga je predsednik Nice Žan Pjer River. Njegova ideja podrazumeva da se aktuelna sezona završi u oktobru ili novembru, i da naredne dve prate taj kalendar - da krenu u februaru, a završe u oktobru.

- Naravno da svi mi prvo želimo da se ova sezona završi što je pre moguće, ali šta ako se to ne desi? Posle ove sezone, hajde da vidimo kako će se odvijati naredne tri, o tome bi trebalo da se razmišlja - počeo je prvi čovek ovog francuskog kluba, pa izneo konkretne predloge:

- Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine igraće se od 21. novembra do 18. decembra. S obzirom na to da je vreme odigravanja Mundijala teško promeniti, pokušajmo da mu se prilagodimo. Zato mislim da bi trebalo da učinimo sve kako bismo dovršili aktuelnu sezonu u oktobru ili novembru, a da narednu krenemo u februaru. Nju bi prekinuli u junu zbog Eura, a onda nastavili i završili je u oktobru. Naredne godine, 2022, pauza u šampionatima bila bi u avgustu, a sezona bi bila završena u oktobru, taman da svi imaju dovoljno vremena za pripremu Mundijala.

Iako je teško verovati da će UEFA i FIFA preuzeti ovakav plan, činjenica je da fudbalu predstoji veliko tumbanje u kalendaru zbog novonastale situacije.

(Telegraf.rs)