UEFA odredila novi sistem za ulazak u LŠ i LE ako prekinu sezonu: Šta to znači za Zvezdu i Partizan?

Neće biti UEFA koeficijenta kao faktora koji će određivati popunu mesta u Evropi, već će se u svakoj ligi praviti tabela sa osvojenim poenima po meču

Foto: Marko Jovanović, Wikimedia

Čelnici UEFA održali su novi video sastanak kako bi doneli određene odluke povodom stopiranog fudbala širom Evrope usled pandemije korona virusa.

Na sastanku je odlučeno da se u Ligu šampiona i Ligu Evrope, ukoliko prvenstva budu morala da se prekinu, idu timovi po trenutnom plasmanu na tabeli.

Nedavno se pojavila informacija da bi u Ligu šampiona klubovi mogli na osnovu UEFA koeficijenta, ali je Evropska kuća fudbala na današnjoj sednici odbacila tu mogućnost.

Naime, kao jedini relevantan faktor za određivanje učesnika u Evropi naredne sezone, određena je tabela sa osvojenim poenima po meču. To je ustanovljeno jer je u nekim ligama prvenstvo prekinuto u momentu kada su neki timovi imali više odigranih mečeva od drugih.

U konkretnom slučaju u Srbiji, ovo znači da bi u kvalifikacije za Ligu šampiona išla Zvezda, dok bi u kvalifikacije za Ligu Evrope išli Partizan, Vojvodina i Bačka Topola.

Interesantna situacija je u najjačim ligama sveta, pa bi tako u Engleskoj bez Evrope ostali velikani poput Arsenala i Totenhema, u Italiji bi bez Evrope ostao Milan, a u Španiji Valensija.

(Telegraf.rs)