Kontroverzni penal Zvezdi doneo titulu na derbiju: Bojkot Grobara, kiks Kipranina za slom crno-belih

Crveno-beli su pre tačno 13 godina na stadionu najvećeg rivala overili 25. titulu, poslednju osvojenu pre sedmogodišnje dominacije Partizana

Foto: MN Press

Fudbaleri Crvene zvezde su u sezoni 2006/2007. osvojili 25. titulu u klupskoj istoriji, koju su matematički potvrdili pobedom u 130. večitom derbiju na stadionu najvećeg rivala Partizana, 5. maja 2007. godine, rezultatom 2:1.

Taj meč odigran pred mizernim brojem navijača, tek 12.592 ih se sabralo na tribine, a razlog tome bio je bojkot najvatrenijih pristalica Partizana zbog neslaganja sa upravom kluba na čijem su čelu tada bili Nenad Bjeković i Žarko Zečević.

Grobari su u danima pre utakmice proglasom pozvali sve svoje pripadnike da ne dolaze na meč, tako je i bilo, pa je najveća utakmica srpskog fudbala u svom 130. izdanju odigrana u krajnje neobičnom ambijentu za standarde derbija, bez huka sa južnog sektora.

Tako su fudbaleri Partizana, koje je sa klupe vodio Miroslav Đukić, bez pomoći najvatrenijih navijača ušli u meč koji im je bio "biti ili ne biti" za ostanak u šampionskoj trci. Crno-belima je bila neophodna pobeda kako bi održali priključak za Zvezdom tri kola pre kraja, a večitom rivalu ona je garantovala i matematički prvo mesto i novi pehar.

Utakmica je bila dinamična od početka, oba tima su igrala spuštenih gardova, a etiketu tragičara sebi je već u 19. minutu prilepio mladi golman Partizana Nikolas Asprogenis, tada 21-godišnjak.

Kipranin je u toj situaciji loše cenio centaršut Anđelkovića, krenuo na loptu koju nije uspeo da ukroti, zasmetao mu je i Obradović, a Burzanović je sve to lepo pratio i rutinirano zatresao mrežu.

Nastavak je doneo daleko organizovaniju i napadački potentniju igru crno-belih, a trud im se isplatio u 50. minutu kada je Rukavina uhvatio "ničiju loptu" van kaznenog prostora i preciznim hicem savladao Ranđelovića.

Ni ovaj okršaj večitih nije mogao da prođe bez kontroverzi, za to se pobrinuo sudija Mihajlo Jeknić koji je u 66. minutu dosudio penal za goste nakon kontakta Smiljanića i Milijaša unutar kaznenog prostora. Smiljanić, kao i njegovi saigrači, bili su u neverici zbog odluke Jeknića, a Zvezdi se otvorila idealna prilika dastavi tačku na derbi i šampionsku trku.

Milijaš je bio neumoljiv, vratio prednost crveno-belima, i "ubio" utakmicu koja je sa protokom vremena, sve do kraja, bila sporijeg tempa nego do momenta jedanaesterca.

Trener Zvezde Boško Đurovski ušao je u istoriju kluba sa tri pobede protiv večitog rivala u kratkom periodu, ali i po tome što je posle šampionskih titula kao igrač, doneo pehar klubu i kao trener.

Ipak, do naredne titule Zvezda je čekala punih sedam sezona!

Partizan - Crvena zvezda 1:2 (0:1)

(Rukavina u 50 - Burzanović 19, Milijaš 66.p)

Stadion Partizana

Gledalaca: 12.592.

Sudija: Mihailo Jeknić (Beograd).

PARTIZAN: Asprogenis, Rukavina, Mihajlov, Bajić, Obradović, Smiljanić (od 74. Bosančić), Gulan, Maletić, Jovetić, Lazić (od 69. Nebojša Marinković), Ž. Lazetić. Trener: Miroslav Đukić.

CRVENA ZVEZDA: Ranđelović, Basta (od 66. M. Perović), Tutorić, Gaj, Anđelković (od 39. Bajalica), Kastiljo, Milijaš, Trajković, Burzanović, Koroman, Purović (od 59. Đokić). Trener: Boško Đurovski.

(Telegraf.rs)