Umro je legendarni trener i ikona Serije A: "Bila je greška što sam ga otpustio"

Posle kraće bolesti u petak 22 . maja je preminuo Luiđi Điđi Simoni

Foto: Mario Carlini / Iguana Press/Getty Images

Legenda Serije A i bivši trener Lacija, Napolija i Intera Luiđi Điđi Simoni (82) preminuo je u petak, godinu dana nakon što mu je dijagnostifikovana teška bolest.

Simoni je tokom 30-godišnje trenerske karijere vodio više od 15 italijanskih klubova, neke i više puta, a jednu sezonu je vodio i sofijski CSKA.

Zanimljivo, Simoni je od 1996. do 2006. vodio devet klubova, a u svakom se zadržao po jednu sezonu.

Najveći uspjeh u karijeri ostvario je na klupi Intera s kojim je 1998. osvojio Kup Uefe, svoj jedini trofej u trenerskoj karijeri. Međutim, s pet različitih klubova (Đenova, Pizsa, Breša, Kremoneze, Ankona) izborio je sedam promocija u Serju A.

Inter je preuzeo u junu 1997. godine, u isto vreme kada je na San Siro iz Barselone stigao i Brazilac Ronaldo.

"Neroazure" je predvodio do drugog mesta u Serije A iza Juventusa i titule pobednika Kupa Uefe nakon pobede u finalu protiv Lacija.

- Ronaldo je bio naš vođa i postupali smo s njim onako kako je zaslužio - kazao je Simoni u jednom od razgovora.

- Nije bio primadonna, ali svi su znali da je poseban i da nas može dovesti do vrha, pa su ga svi podržavali. Nikad nisam mislio da bi svi igrači trebali biti vođeni na isti način ako je neko poseban - a Ronaldo je bio izvanredan - isticao je Simoni.

Foto: Allsport UK /Allsport

Međutim, Inter ga je otpustio sledećeg novembra nakon serije loših rezultata, a istog dana dobio je i nagradu "Panchina d'Oro" za trenera godine.

- Bila je istinska greška kad sam ga otpustio. Uveren sam da bismo zajedno postigli sjajne stvari. Divim se Simoniju - kazao je bivši vlasnik Intera Masimo Morati.

Video: Umro Radomir Antić

(Telegraf.rs)