Džaja i "evropski Brazilci" su tog dana ispratili legendu u istoriju: Marakana je gledala samo Pelea

Pre 49 godina Brazil je na terenu ostao bez čoveka koga nisu uzalud nazvali "O'Rei"

Foto: Printscreen Youtube

Fudbalski savez Srbije posetio je u subotu uveče na utakmicu koju je reprezentacija Jugoslavije igrala na čuvenoj brazilskoj Marakani sa domaćom selekcijom 18. jula 1971. godine.

Meč koji ima poseban značaj jer je tada poslednji put za svoju reprezentaciju igrao Edson Arantos do Nascimento Pele, čovek koji će i godinama kasnije ostati poznat kao "kralj fudbala" i koji je na 92 meča za Brazil postigao 77 golova.

Svakim od njih stvarao je u domovini kult svog lika koji je prišio na dresove Brazila čak tri titule prvaka sveta u fudbalu sa prvenstava iz 1958, 1962. i 1970. godine. Otud i ne čudi što ga je tog 18. jula 1971. u reprezentativnu penziju ispratilo oko 160 hiljada ljudi na stadionu.

Pele je, simbolično ili ne, birao da mu poslednji protivnik bude ekipa Jugoslavije, koju su mnogi zvali "evropskim Brazilcima" u to vreme.

Meč u Rio de Žaneiru nije razočarao. Završen je nerešeno 2:2, Pele nije odigrao svih 90 minuta jer ga je na terenu zamenio Klaudiomiro.

Dragan Džajić je doneo vođstvo našoj selekciji u 35. minutu, Rivelinjo i Žerson su to anulirali, a onda i preokrenuli, da bi Jerković postavio konačnih i prijateljskih 2:2.

Za jugoslovenski tim su na oproštaju Pelea igrali: Vukčević, Ramljak (od 46. Antonijević), Stepanović, Pavlović, Paunović, Holcer, Petković (od 46. Bjeković), Oblak, Filipović (od 46. Jerković), Aćimović, Džajić.

Real je proslavio titulu, vratio se na tron posle dve sezone, i gostovanje Leganesu (21.00) je prilika da odigra opušteno za svoju dušu. Dvojka je 2,05, ali golovi deluju sigurnije – 3+ je 1,75, a GG3+ 2,10. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Leganes – Real Madrid.

Bašakšehir večeras (20.00) čeka Kajzeri i pobedom bi obezbedio sebi titulu, prvu u istoriji. Veliki dan za klub, koji važi za Erdoganovo mezimče, ali gosti, koje vodi Robert Prosinečki, u žestokoj su borbi za opstanak. Kvota na keca je 1,45, a dupla šansa X2 je 2,70. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Bašakšehir – Kajzeri.

Video: Dejan Osmanović: Zaslužio sam poziv u reprezentaciju, to je neostvarena želja

(Telegraf.rs)