Istina o Zvezdinom gostovanju u Tirani 1945. i zašto je Rajko Mitić otišao na meč u vojnoj uniformi

Crveno-beli posle 75 godina ponovo igraju u Albaniji, ali će ovoga puta doček biti potpuno drugačiji

Zajednička fotografija sa meča između Zvezde i Albanije u Tirani 1945. godine; Foto arhiva: Branislav Jocić

Posle 75 godina, Crvena zvezda se vraćaju u Tiranu. Crveno-beli će u utorak, 25. avgusta od 20.00 igrati meč protiv Tirane u prestonici Albanije u okviru 2. kola kvalifikacija. Biće to drugo gostovanje crveno-belih u ovom gradu u istoriji, a upravo u Tirani Zvezda je odigrala i svoju prvu inostranu utakmicu.

Mnogi danas to gostovanje koriste kao argument za prozivanje crveno-belih i navodnog bratstva crveno-belih i reprezentacije Albanije. Sa ove vremenske distance deluje čudno da je Zvezda igrala prijateljsku utakmicu protiv reprezentacije Albanije u Tirani, ali pre 75 godina tu nije bilo ničega spornog.

Navijači Zvezde sa portala Redstarbelgrade, kontaktirali su istoričare koji poseduju dokumentaciju i arhivu sa fotografijama iz tog perioda koji su opisali i kako je došlo do susreta između Crvene zvezde i reprezentacije Albanije. Zvezda je bila predstavnik Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije i kao takva igrala je protiv reprezentacije Albanije, koja je bila predstavnik Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Albanije.

Zvezdi je ovo bila ukupno 8. utakmica u istoriji, a prva koju je odigrala u nekoj stranoj zemlji. Meč je odigran 22. aprila 1945. godine, a Zvezda je po dekretu bila poslata u Tiranu zajedno sa Kulturno umetničkim društvom Ivo Lola Ribar, na osnovu odluke FISOS-a, rukovodećeg tela za sve fiskulturno-sportske discipline u zemlji u to vreme.

Albanija u tom periodu nije smatrana neprijateljskom zemljom, jer je režim Envera Hodže bio anfifašistički, pa je i gostovanje Zvezde upriličeno u svrhu širenja antifašizma. Vođa Jugoslavije, Josip Broz Tito imao je u prvim godinama vladavine odlične odnose sa Enverom Hodžom, čak tada razmatralo i ujedinjenje Albanije u Jugoslaviju.

Rajko Mitić (desno na slici) u uniformi na gostovanju u Tirani; Foto arhiva: Branislav Jocić

Interesantno je su u tom periodu mnogi igrači Zvezde bili na Sremskom frontu, jer se rat na prostoru Jugoslavije nije završio, pa je tako u Tiranu direktno sa fronta stigao i Rajko Mitić, koji je na slici sa gostovanja iz Tirane u vojničkoj uniformi.

O tome je pričao i Mile Kos, legenda Partizana, koji je istakao da je Zvezda u prvim godinama od osnivanja imala najbolji tim, ali da je trpela zbog toga što su mnogi njeni igrači bili na frontu.

Zvezda je Albaniju na tom meču pobedila sa 5:2. U tom periodu su igrači Zvezde imali žute dresove, koje su nasledili od fudbalskog kluba Slavija, jer tada crveno-beli još nisu bili sašiveni.

Sastav Crvene zvezde na toj utakmici bio je sledeći: Bijelić, Stanković, Filipović, Đajić, Jovanović, Ćirić, Jezerkić, Mitić, Tomašević, Pečenić, Horvatinović.

Golove su postigli Jezerkić, Mitić, Tomašević, Pečenić i Stanković, a na stadionu je bilo 25.000 gledalaca.

Ipak, ako je pre 75 godina bilo normalno da Zvezda doće u Tiranu i odigra prijateljski meč, sada je situacija potpuno drugačija, pa navijači iz Tirane već prete crveno-belima i šalju jezive pretnje uz pesme "Ubij Srbina i ilustracije sa otkinuta tri prsta koji su simbol Srba".

Nema sumnje, crveno-bele na drugom gostovanju u Tirani neće dočekati "cvećem" kao što je bilo 1945. godine, već će doček biti, žargonski rečeno, "na nož".

Video: Stanković nije došao pred novinare, Milijaš nije hteo o Tirani, ali je odgovorio njihovom treneru

(Telegraf.rs)