Ben Zvezdin spasilac: Slobodnjak "iščupao" crveno-belima pobedu pred istorijsko gostovanje u Tirani

Nastavljena je Superliga utakmicom u Novom Sadu, u kojoj su obe ekipe tražile penal i nije bilo pogodaka do završnice

Fudbaleri Proletera i Crvene zvezde odigrali su meč 5. kola Superlige u Novom Sadu, u kom je šampion Srbije tek u završnici došao do pobede sa 1:0.

Posle pobede nad Evropom sa 5:0, Dejan Stanković nije previše eksperimentisao sa sastavom, iako su sada starteri bili Gajić i Pankov, pa su Milunović i Gobeljić ostali na klupi.

Što se same navale tiče, nije bilo previše eksperimentisanja, Ben je po novom sistemu bio u srcu špica, Spiridonović, Ivanić i  Katai su bili podrška, a Sanoga nije bilo u defanzivnoj veznoj liniji.

Sve to nije urodilo plodom u prvih 45 minuta, kada je zabeležena i sporna situacija u kojoj je Proleter tražio penal, pa je Dejan Stanković na poluvremenu izvršio trostruku izmenu, zamenivši Rodića, Ivanića i Kataija Gobeljićem, Kangom i Tomaneom.

Onda je i Zvezda tražila penal zbog jednog duela Pankova u šesnaestercu Proletera, a jedini pogodak viđen je iz slobodnog udarca koji je izveo El Fardu Ben.

Video: Pao je Pankov u šesnaestercu Proletera, tražio je penal, ali igra se nastavila

Ofanzivac sa Komorskih Ostrva ne samo da se prilagodio novoj ulozi u centru špica, nego je klasu potvrdio i iz prekida, pa je zaslužan za maksimalan učinak crveno-belih u prvih pet kola.

Inače, ova utakmica je Zvezdi i test pred gostovanje Tirani, u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona (utorak, 21.00).

Što se Proletera tiče, ostavio je sjajan utisak i malo je nedostajalo da i posle ovog kola ostane neporažen, jer je u meč ušao sa dve pobede i dva remija.

Video: Zvezda vodi golom Bena! Slobodnjak sa 20-ak metara je slomio domaćine

Tok meča:

90. minut - Nema snage Proleter više da napadne, slobodnjak Bena je "ubio" samopouzdanje novosadskoj ekipi. Štaviše, Zvezda je bila ta koja je napala, nije Stanković čuvao prednost.

78. minut - Odmah posle gola, Ben je tražio izmenu već pri slavlju, pa je šansu dobio Boaći.

77. minut - Zvezda vodi golom Bena! Slobodnjak sa 20-ak metara je slomio domaćine, prebacio je živi zid, posle faula nad Tomaneom.

66. minut - Domaćini još ništa nisu promenili u sastavu, kog gostiju je ipak drugačija situacija. Zato je Stanković osvežio ekipu, ubacivši Gavrića umesto Spiridonovića.

60. minut - Iako je bila Zvezda nešto ratobornija, izostale su prave šanse, ekipa Branka Žigića se i dalje dobro drži i parira. Zabeležena je i situacija kada je Pankov tražio penal zbog duela pred golmanom Proletera, ali je i u ovom slučaju arbitar nastavio igru.

46. minut - Ljut je Stanković zbog neefikasnosti u prvih 45 minuta, pa je Ivanića i Kataija zamenio Kangom i Tomaneom. Uz to, Rodića menja Gobeljić!

45. minut - Poluvreme! Proleter se dobro drži, Zvezda nije imala dovoljno ozbiljnih prilika da ugrozi formalne domaćine, koji već dugo igraju na "Karađorđu".

38. minut - Domaćini su se zainatili posle sporne situacije, napali su Borjana, koji je zaustavio udarac Bacanovića.

32. minut - Tražili su igrači Proletera penal zbog situacije kada je Katai sebe pogodio u ruku, sudija Čolović ih je ignorisao, pokazao je da se meč nastavi!

30. minut - Napravljena je pauza za osveženje, previše je toplo u Novom Sadu. Prethodno je Katai imao jedan neuspešan slobodan udarac, pogodio je živi zid, pa iz odbitka poslao loptu iza gola.

24. minut - Veliki peh za domaćine, Branislav Jovanović je doživeo povredu i na terenu se našao Jovan Ilić.  U međuvremenu, Zvezda je bila u ofanzivi i Leandro je sprečio pogodak, tako što je bio brži od Bena u jednoj prilici, kada je poslao loptu u korner.

7. minut - Probala je Zvezda u novom napadu da ugrozi domaćine preko Spiridonovića, izblokiran je, a potom je Proleter uzvratio. Jovanović je šutirao sa distance i naterao Borjana da prvi put interveniše, pa je tako izborio korner, iz kog Proleter ipak ništa nije uspeo ozbiljnije da učini.

3. minut - Počela je utakmica uz jedan šut Mirka Ivanića, koji je oprobao sreću sa oko 25 metara, neuspešno. Nije morao ni da interveniše Petrić.

Foto: FK Crvena zvezda

Proleter - Crvena zvezda 0:1

(Ben 77)

Stadion: Karađorđe Gledalaca:Sudija: Dragan Čolović

Proleter: Petrić, Janković, Leandro, Andrejević, Kovačević, Jovanović, Bacanović, Knežević, Pejić, Živojinović, Mirosavljev.

Crvena zvezda: Borjan, Gajić, Pankov, Degenek, Rodić (od 46. Gobeljić), Petrović, Nikolić, Spiridonović (od 64. Gavrić), Ivanić (od 46. Kanga), Katai (od 46. Tomane), Ben (od 78. Boaći).

 

Video: Ivanić drugim golom protiv Evrope stavio tačku na meč protiv tima s Gibraltara

(Telegraf.rs)