Zvezdi cela sezona zavisi od 3. kola, a možda i sudbina kluba: Najbitniji žreb u istoriji Marakane!

Crveno-beli su na korak od Evrope, ali ipak treba da se pređe još jedan veliki stepenik

Foto: Facebook/FK Crvena zvezda, Printskrin: Twitter.com/Playtony_rsb

Crvena zvezda čeka ponedeljak i žreb za 3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, posle čega će biti poznato ko joj je rival protiv koga može da overi novu grupnu fazu u Evropi. U ovoj fazi takmičenja, to može biti Liga Evrope jer pobednik 3. kola ima u rukama sigurnu Ligu Evrope, čak i ako ispadne iz plej-ofa Lige šampiona.

Već se zna i ko su potencijalni rivali Zvezde, a ko će od mogućih pet biti, odrediće žreb u Nionu 31. avgusta u ponedeljak.

Potencijalni rivali Zvezde su Mitjiland, Molde, Ferencvaroš, Omonija i Dinamo Brest.

Nema sumnje da će protivnik koga crveno-beli žele da izbegnu po svaku cenu Mitjiland, koji je u 3. kolu eliminisao Ludogorec, dok je podjednako nepoželjan i šampion Mađarske - Ferencvaroš, koji je eliminisao Seltik na gostovanju u 2. kolu.

Omonija i Molde se mogu smatrati solidnim žrebom, dok je ime koje na Marakani sigurno najviše priželjkuju Dinamo Brest, šampion Belorusije.

Pošto se i u 3. kolu igra samo jedan meč, žreb će biti veoma bitan zbog utvrđivanja ko je domaćin. Nema sumnje da bi svi na Marakani voleli da oni budu domaćini u 3. kolu, a najidealniji žreb bez dileme bio bi Dinamo Brest na Marakani, a najgori mogući gostovanje Mitjilandu ili Ferencvarošu.

Nije samo obezbeđen ulazak u grupnu fazu Lige Evrope razlog što se na Marakani nadaju povoljnom žrebu.

Razlog je i finansijske prirode. Onaj ko prođe u plej-of Lige šampiona ima obezbeđenih 5 miliona evra, a za ulazak u grupe Lige Evrope dodatnih 2.920.000 evra. Faktički je pobeda u 3. kolu kvalifikacija vredna 8 miliona evra!

Zvezdine finansije su ozbiljno ušle "u crveno", i pored dve uzastopne Lige šampiona i Lige Evrope i evropskog proleća pre tri sezone, finansijski izveštaj dao je alarmantne podatke o Zvezdinom dugu, koji je na kraju 2019. godine bio preko 32 miliona evra, a sada se verovatno i približio cifri od 40, jer nije bilo ozbiljnijih upliva novca od transfera i Evrope do ovog perioda u godini, već samo rashoda na skup igrački kadar.

Zabrinuta lica Zvezdinih direktora na meču protiv Tirane; Foto: Facebook/FK Crvena zvezda

Zato je meč 3. kola možda i od sudbinskog značaja za Crvenu zvezdu i njenu budućnost. Dodatnih sigurnih 8 miliona evra, koji mogu da porastu na skoro 20 miliona evra ulaskom u Ligu šampiona, doneli bi "mir u kući" i omogućili bi Zvezdi normalno poslovanje pre svega.

Sa druge strane, poraženi u 3. kolu, koji se domogne grupne faze kasnije kroz plej-of Lige Evrope, dobiće samo 2.920.000 evra, a pre toga mora da eliminiše i poslednju prepreku u plej-ofu.

Potencijalni rivali u plej ofu Lige Evrope Seltik, Ludogorec, Asana, Kluž, Slovan...

I ta potencijalna prepreka u plej-ofu je posebno bitna za ovaj žreb koji sledi u ponedeljak. Naime, pošto je u 1. i 2. kolu kvalifikacija za LŠ ispalo nekoliko nosilaca, to otežava potencijalni plej-of za Ligu Evrope, jer oni idu među nepovlašćene ekipe i automatski su mogući rival Zvezde ukoliko ispadne u 3. kolu.

Tako crveno-beli, ukoliko ispadnu u 3. kolu, u plej-ofu za LE mogu da se sastanu sa Seltikom, Astanom, Ludogorecom, Legijom, Klužom, Slovanom... naravno, ako sve one prođu svoje 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, a to su veoma opasne ekipe kao mogući protivnici u kojima Zvezda protiv mnogih ne bi bila favorit.

Nema sumnje, pažnja svih navijača Zvezde biće uperena ka Nionu u ponedeljak i uzdaće se u sreću na izvlačenju kuglica.

Video: Dejan Stanković se krstio posle gola Zvezde u Tirani

(D. U.)