Partizan pobedio, ali je neubedljiv: Natho i Lazar sprečili novu neprijatnost po crno-bele

Mačva odlično parirala favoritu

Foto: MN Press

Nije bilo lako, niti ubedljivo kako se očekivalo, shodno kvalitetu, formi i pozicijama na tabeli, ali Partizan je uspeo da savlada Mačvu na svom terenu – 2;0 i bar malo zaleči rane za lošu igru i poraz od Radničkog u Nišu, u prošlom kolu.

Golove za crno-bele su postigli Bibras Natho iz jedanaesterca i Lazar Marković, kome je to bio povratnički meč u postavu posle povrede koju je zaradio u duelu sa OFK Bačkom, u Kupu Srbije.

Mogao je Partizan da reši pitanjhe pobednika u meču sa Mačvom već u prva dva minuta igre, ali kako Filip Holender i Takuma Asano nisu pogodili mrežu golmana Gordića iz izglednih pozicija, bilo je jasno da navijače crno-belih čeka još jedna Golgota pred TV ekranima.

U predvečerje utakmice sa Šapčanima domaćin je ostao bez klasičnog napadača – Žan Kristofa Bajbeka, koji će duže odsustvovati sa terena, na sam dan odigravanja i golman Vladimir Stojković se požalio na slabost i ispao iz protokola, no, to ne može da bude opravdanje za manjak samopouzdanja i koncentracije, rastrzanu igru i sijaset promašenih prilika, koje su više bile plod slabosti Mačve, činjenice da su igrali bez gotovo cele standardne odbrane, nego li onoga što je Partizan pružio na terenu.

Foto: MN Press

Trener Stanojević je, u odnosu na neke prethodne mečeve, izvršio “rokadu” Natha i Pavlovića u manevru i tako što je Izraelca pomerio bliže golu, a mladog igrača vratio na poziciju zadnjeg veznog, dok je Bajbeka u napadu zamenio Filip Holender, po vokaciji više krilni napadač.

U takvoj postavci igre, u prvih pola časa, Partizan je bio dominantan, ne i ubedljiv, na terenu, vršio konstantan pritisak visoko u polju gostiju i dolazio u pozicije da ugrozi gol Gordića. Sem pomenutih zicera Asana i Holendera, crno-beli su još nekoliko puta pripretili Mačvi preko Obradovića, Stevanovića, Vujačića, potom i Natha i Zdjelara sa distance, no, svi udarci su završavali pored ili iznad gola.

Kako je vreme odmicalo, početni entuzijazam Partizana kao da je počeo da jevanja, pa su se i gosti iz Šapca ohrabrili da krenu napred i umalo prvi prelazak polovine naplatili pogotkom. Igrao se 25. minut kada je Tripković uposlio Kneževića i samo je prisebnost defanzivca domaćih Svetozara Markovića u odsudnom momentu sprečila senzaciju.

U smiraju meča gosti su tražili i jedanaesterac, pošto je posle dubinske lopte Kneževića u kaznenom prostoru na Zukanovića naleteo Vujačić. Promašio loptu i u inerciji odneo igrača Mačve. Sudija Minić je samo odmahnuo rukom i pokazao da se igra nastavi. To je ujedno bila i poslednja situacija vredna pomena u prvom delu.

Ostavio je Stanojević u poluvremenu Lazara Pavlovića u svlačionici, a na teren poslao njegovog imenjaka Markovića ne bi li dobio više kreacije na polovini Mačve, bolji završni pas i kretanje između linija, što je uslovilo još neka pomeranja u postavci, ali je njegov tim do gola došao na mnogo lakši način.

Nisu se igrači dva tima čestito ni zagrejali, a crno-beli su došli u priliku da povedu i to iz jedanaesterca, koji je skrivio Obrovac, pošto ga je posle centaršuta Asana lopta pogodila u ruku, u kaznenom prostoru. Dileme nije bilo, ni za sudiju Minića, niti za izvođača Bibrasa Natha – 1:0.

Mogao je Partizan da odahne, jer je bunker gostiju probijen i u minutama posle gola crno-belima se otvorilo još nekoliko dobrih situacija, jer je odbrana Mačva počela da popušta. Blizu gola je bio Vujačić, posle kornera, ali je njegov udarac završio pored gola, baš kao i Lazar Marković, čiji šut, posle soloprodora, golman Gordić brani.

A, onda, praktično ni iz čega, Mačva dobija poklon – grešku odbrane Partizana, koju koristi Ortiz, potom asistira, ali udarac Šapčana završava malo pored gola.

Već u jednom od narednih napada, Partizan je kaznio goste za propust i to tako što je Holender usposlio Lazara Markovića na ivici kaznenog prostora, on je primio i povukao loptu, lako umakao čuvaru, a potom pogodio kroz noge golmanu Gordiću – 2:0.

Uzvratila je Mačva preko Zukanovića, koji je u 73. minutu čak i pogodio mrežu crno-belih, ali je sudija Minić signalizirao ofsajd poziciju. Okušao se ubrzo i rezervista Ortiz, koji je ostavio možda i najbolji utisak od napadača gostiju, no, njegov udarac sa 25 metara je u poslednjem trenutku blokom skrenuo Svetozar Marković i tako sprečio gol.

Mogli su crno-beli u završnici i do trećeg gola pošto je Lazar Marković spakovao priliku Uroševiću, levi bek je pokušao atraktivno petom i – nije uspeo.

TOK MEČA

PARTIZAN - MAČVA 2:0

(Natho 46. p, L. Marković 71)

80. minut - Opasan udarac Ortiza, šutirao je rezervista Mačvana sa dvadesetak metara, lopta je zakačila jednog igrača Partizana,, i umalo završila u mreži - tek korner za goste.

73. minut - Gostima je poništen gol Zukanovića, isprva je delovalo zbog ofsajda, ali je sviran prekršaj napadača gostiju.

71. minut - GOL, 2:0, Marković! Holender je "izbacio" Lazara, ovaj konačno dobio prostor da demonstrira trkačke sposobnosti, i osetio je trenutak: pobegao je čuvaru, a onda pogodio mrežu Gordića.

67. minut - Najbolja šansa za Mačvu! Kiksnula je poslednja linija Partizana, Ortiz je brzo doigrao za saigrača, a ovaj tukao tik pored stative Stevanovića. Mnogo sreće imali su crno-beli sada.

Foto: MN Press

64. minut - Lazar Marković je imao šansu, bio je u solo akciji, šutirao je sa ivice kaznenog prostora, a Gordić se istakao i u toj situaciji. U prethodnoj akciji napala je opasno i Mačva, defanzivci Partizana su uspeli da seodbrane posle centaršuta.

57. minut - Vujačić je opet bio glavni protagonista u jednoj situaciji, ovog puta u napadu, i umalo da pogodi posle kornera. Drugi put Stanojevićev novi adut u startnoj postavi preti posle prekida. Nije najbolje zahvatio loptu glavom iako je bio neometan - poslao je loptu pored stative.

54. minut - Obradović ne može dalje, nije najspremniji iskusni levi bek, pa ga menja Urošević.

50. minut - Zukanović je bio u naletu po levoj strani, ukazala mu se lepa prilika, ali su ga sustigla dvojica defanzivaca Partizana, pa je i završni udarac bio nešto slabiji.

Foto: MN Press

46. minut - Partizan vodi 1:0, pogodio je Natho iz penala! Poslao je Izraelac loptu u jednu, Gordića u drugu stranu. Prethodno, Obrovac je igrao rukom u kaznenom prostoru svog tima posle centaršuta Asana.

POLUVREME

38. minut - Mačvani traže penal! U duelu su bili Zukanović i Vujačić, uleteo je štoper Partizana klizeći u napadača Mačve, ovaj je pao, i tražio prekršaj, međutim sudija nije zviznuo u pištaljku.

37. minut - Nova šansa za Partizan! Centimetri su delili Vujačića da se upiše u strelce. Zahvatio je loptu na entaršut iz kornera, poslao je tik pored "druge stative".

31. minut - "Zakuvalo" se pred golom Mačve, na kraju je Zdjelar sa peterca akrobatski pokušao, no pritom je faulirao Gordića koji je išao na tu loptu. Mačva se još jednom sačuvala.

Foto: MN Press

24. minut - Prvu opasnu akciju izveli su gosti, makar je tako izgledalo posle kombinacije Božića i Tripkovića, čiji je centaršut išao u srce kaznenog prostora, gde je Svetozar Marković spremno intervenisao.

20. minut - Natho je pokušao iz slobodnog udarca, gađao je u okvir gola, ali je tamo spremno čekao golman gostiju Gordić.

19. minut - Šapčani i kada pređu na polovinu rivala, ne uspevaju duže da zadrže loptu u posedu.

Foto: MN Press

14. minut - Zatišje u igri, Mačva jedva da i prelazi na polovinu Partizana, a crno-beli ne nalaze rešenja da zaprete konkretno.

3. minut - Šansa i za Asana, šutirao je Japanac pored stative, umalo da dovede Partizan u vođstvo.

2. minut - STATIVA! Lep potez Holendera, vrhunski je fintirao igrača Mačve unutar kaznenog, onda i sjajno šutirao, ali je golman Mačve vrhovima prstiju skrenuo loptu na stativu.

igrači oba tima minutom ćutanja su odali počastpreminulom Mitropolitu crnogorskom primorskom Amfilohiju Foto: MN Press

SASTAVI

Partizan: Stojković, Miljković, S. Marković, Vujačić, Obradović, Zdjelar, Natho, Stevanović, L. Pavlović, Asano, Holender.

Mačva: Gordić, Ivić, Tripković, Obrovac, Marković, Babić, Mijailović, Zukanović, Adamović, Knežević, Božić.

Standings provided by SofaScore LiveScore

(Telegraf.rs)