Škoti održali lekciju patriotizma na Marakani

Cvet maka jasno je uočljiv na dresu svakog reprezentativca Tartan armije

Foto: Marko Jovanović

Srbija i zemlje pobednice u Prvom svetskom ratu proslavili su u sredu 11. novembra Dan primirja, kojim je obeležen kraj dotad najvećeg rata koji je planeta videla.

U to ime Škoti su na Marakanu došli sa cvetom maka, koji je simbol britanske vojske u Prvom svetskom ratu. Čitavog novembra reprezentacije i klubovi sa Ostrva nose ovaj simbol na svojim dresovima, čime pokazuju kako kako poštuju tradiciju i svoje heroje.

Srbija takođe obeležava Dan primirja, tek od 2012. godine, iako je bila jedna od najteže pogođenih zemalja u Prvom svetskom ratu, ali i jedna od najzaslužnijih za konačnu pobedu zbog proboja Solunskog fronta, kao i sila koja je imala najveće gubitke po broju stanovnika, jer je stratala gotovo trećina stanovništva.

U ime palih heroja i onih koji su oslobodili zemlju od okupatora, Srbija za taj simbol koristi Natalijinu ramondu, cvet endemske vrste, koji raste samo u istočnoj Srbiji i na planini Nidže u Makedoniji, gde su na Kajmakčalanu odigrane najteže bitke za oslobođenje.

Podsetili smo kako je pre dve godine Jirgen Klop i čitav tim Liverpula meč protiv Zvezde odigrao sa tim simbolom na grudima, dok je Zvezda propustila priliku za tako nešto. Taj gest zadivio je sve u Srbiji.

Ovoga puta su Škoti odlučili da nose svoj simbol, ali je naš tim propustio da uradi isto s Natalijinom ramondom.

Video: Da li je Nemanja trebalo da nosi simbol srpskih žrtava u Velikom ratu?

(Telegraf.rs)