"Neka bude i minimalac, samo je pobeda važna": Stanojević ne obećava goleadu protiv Radnika

Trener kluba iz Humske napominje da gaji veliki respekt prema Surduličanima

Na mišiće je Partizan izvojevao pobedu na teškom terenu i gostovanju u Ivanjici, ali upravo pomenuta tri boda u nemogućim uslovima za fudbal samo doprinose rastu samopouzdanja crno-belih, koji će u nedelju, u daleko komotnijim okolnostima na svom stadionu dočekati Radnik iz Surdulice (13.00, Arena sport 1).

Činjenica da su crno-beli favoriti i da Surduličani nikada nisu osetili slast pobede protiv tima iz Humske (četiri poraza, gola razlika 9:3) ne opušta ni trenera Aleksandra Stanojevića, niti igrače, jer i pored serije od 11 uzastopnih pobeda "mač nad glavom" uvek stoji kada jurite lidera na tabeli.

Otuda Stanojević ne želi da obećava goleadu, već napominje da je zadovoljan i minimalnom pobedom, koja garantuje nastavak trke, ali i mira u kući.

- Oprezni smo pred dolazak Radnika, jer su u nekakvom naletu i zato smo fokusirani maksimalno. Nije lako pobeđivati u nizu, pa smo puni respekta prema rivalu, tako smo se pripremili za meč. Imali smo malih problema posle meča sa Javorom, ali sada je sve u redu, svi igrači su na broju, speremni za utakmicu - kaže Aleksandar Stanojević.

Holender igra odlično ove sezone, ali u pojedinim situacijama bira individualna rešenja, kada bi možda trebalo da odigra saigračima. Da li vam je to zasmetalo?

- Holender igra odlično, davao je golove, asistirao. Najvažnije mi je da igra za tim, da pravi sjajne kretnje za sebe i ekipu i zato takav fudbaler nikada ne može da mi zasmeta. Emotivno vodim mečeve i desi se nekada reakcija koja možda odaje utisak da mi nešto smeta. Međutim, kada igrač igra za tim, onda tu nema loših stvari.

Od igrača, koji su ušli sa klupe protiv Javora, može da promeni ritam meča, kao što to često čini Sejduba Suma kada nije starter?

- Protiv Javora nismo uspeli da promenimo ritam, ali jesmo da sačuvamo rezultat. U ranijim mečevima se to po pravilu dešavalo, pa su Lazar Marković, Štulić, Suma menjali stvari na terenu. Suma je zapravo taj koji to najbolje čini, najbolje menja ritam mečeva.

Foto: partizan.rs

Kakva je situacija sa Filipom Stevanovićem, koliko je blizu povratka na teren?

- Bio je u protokolu u Ivanjici, vraća se postepeno. Nije prošao pripreme, nije fizički spreman i moraće da pojača rad na treninzima. Sve zavisi od njega kada će biti spreman i kada će na teren.

"Štulić pokazao da vredi"

Kajete li se, zbog nove povrede Žana Kristofa Bajbeka, što zimus niste doveli još jednog napadača?

- Ne kajem se, jer od onog trenutka kada smo shvatili da Nikola Štulić može da odgovori svih zahtevima, odustali smo od ideje dovođenja novog igrača. Štulić je radio odlično, kako pre pauze, tako i na pripremama i onda imate dve varijante: da ispratite svoje dete ili dovedete stranca. Možda je druga opcija lakša, ali onda zatvarate prostor mladom momku koji je sjajan i koji nam je već nešto doneo.

Nikola Štulić; Foto: MN Press

Stojković je odbranama u Ivanjici potvrdio klasu, da li će shodno tome biti standardsan tokom sezone ili u rotaciji kada je potreban bonus na golu?

- Stojke nema potrebe da brani dobro jedan meč, da bi bio najbolje rešenje. On je za mene uvek najbolje rešenje, jer ima kvalitet, a pritom je lider koji znači svima nama. Drago mi je što je na pripremama podigao nivo forme i podseća me na Stojketa iz najboljih dana. Da li će braniti u kontinuitetu ne zavisi od njega, već od bonus igrača. Svetozar Marković je konstantan, imate gore Jovića, Pavlovića, Štulića, Stevanovića...

- Ako oni dobro igraju, Stojke će da brani. Ukoliko je suprotno, tu je Aleksandar Popović, koji se takođe pokazao kao pravo rešenje, donosi stabilnost. Da pomenem i Nemanju Stevanovića, njegov oporavak ide po planu, pa se nadam da će biti u konkurenciji za tim do kraja proleća.

Kako gledate na partije Milana Makarića, koji je postigao 15 golova i najbolji je strelac lige?

- Kada igrač koji nije iz prva četiri kluba u ligi postigne toliko golova, to je za veliki respekt. Makarić postiže golove na različite načine, može sam da reši, može timski, tako da kapa dole za učinak.

Radnik je redovna "mušterija" Partizana u Humskoj, verujete li da ta tradicija može da se nastavi?

- Ma, voleo bih da pobedimo, pa makar to bilo i 1:0, a što se Radnika tiče, nisu izgubili od septembra meč na strani, a u tom periodu su samo dva puta poraženi na svom terenu. To dovoljno govori o rivalu i ne daje mi za pravo da obećavam nekakvu goleadu. Samo je pobeda važna.

Napadač Radnika Milan Makarić; Foto: MN press

Kakvo mišljenje imate o mladom kolegi Slavoljubu Đorđeviću, kome je u Radniku prvi profesionalni trenerski angažman?

- Slavoljub se pokazao i dokazao u junioskom fudbalu, igrao je Ligu šampiona, a sada pravi tim koji teško gubi mečeve, što znači da je takmičar. Vidi se po načinu igre Radnika potpis trenera i veliki respekt imam za kolegu.

Postoji li fudbaler u Radniku koga biste rado videli u Partizanu?

- Bilo bi neprofesionalno sa moje strane da javno pričam o tome. Ukoliko bude nešto interesantno, zna se na koji način se to radi i ko priča na tu temu - zaključio je Aleksandar Stanojević.

Video: Stanojević besni: Obavestite nas da Zvezda Srbija igra finale LE,pa sa FSS menja pravila kada poželi

(Telegraf.rs)