Srpski Kolo Kolo iz okoline Šapca: Pobeđuju i jače od sebe, pa popiju 11 gajbi piva posle utakmice

Maleni srpski klub je preko noći postao hit u Južnoj Americi, ali i u svetu

Foto: FK Dobrava Žabar, Wikimedia

Poslednjih godina svedoci smo svega i svačega u srpskom fudbalu. Ima raznih priča, neke su pod velom takmičarskog fudbala i profesionalizma, ali ima i onih lepih i zanimljivih priča, posebno u amaterskom fudbalu, daleko od velike love, gde se još uvek igra za dušu.

I pivo posle utakmice...

Zanimljiv primer dolazi nam iz mačvanskog okruga, tačnije iz Žabara, šabačkog sela od jedva 500 stanovnika, koje je prošlog leta obnovilo lokalni Fudbalski klub Dobrava.

Počeli su, naravno, iz najniženg ranga Opštinske lige Šabac - Pocerina grupa "Posavotamnava" - u narodu poznatija kao betonliga, a već posle prvog dela sezone prvi su u ligi sa stoprocentnim učinkom od sedam pobeda i gol razlikom 30:6.

Očekuje se da će od sledeće jeseni Žabarci zaigrati u Međuopštinskoj ligi Pocerina, iako drugoplasirani tim i komšijski rival FK Korman ima samo tri boda manje, pa je trka još otvorena.

Ipak, ono što je adut Dobrave iz Žabara je globalna popularnost i činjenica da se za ovaj klub vrlo brzo pročulo širom sveta, posebno u Južnoj Americi. Samo u četvrtak uveče broj pratilaca na društvenim mrežama im je skočio sa nekoliko stotina na 4.500!

Razlog je grb koji nose na grudima, a koji je kreiran po ugledu na amblem čilenaskog velikana Kolo Kola, nekadašnjeg šampiona Južne Amerike, koji je u ondašnjoj SFRJ postao poznat kao protivnik Crvene zvezde u finalu Interkontinentalnog kupa u Tokiju.

Grb najtrofejnijeg kluba u Čileu (32 puta šampion svoje zemlje) od 1950. godine krasi silueta Kolokola, mapuče ratnika koji je poveo zemljake u otpor španskim kolonijalnim okupatorima u 16. veku, a kapiten tima iz Žabara i naš sagovornik Stevan Pantelić se dosetio prilikom osnivanja kluba da inspiracija bude baš čileanski velikan.

- Kada smo odlučili da pokrenemo klub oformili smo Viber grupu. Bilo je raznih predloga, najčešće se predlagalo da imamo žabu u grbu pošto smo iz Žabara, ali sam se onda dosetio da je Kolo Kolo igrao sa Zvezdom, i oduvek mi se sviđao onaj Indijanac na grbu što su nosili. I onda kao i mi smo "indijanci" i tako je nastao grb. Pride nas 6-7 u klubu smo lovci pa smo i zato uzeli grb Kolo Kola - svedoči u razgovoru za naš portal kapiten Dobrave.

Stevan (28) je jedan od najstarijih u timu. Pored uloge kapitena obavlja i funkciju generalnog sekretara kluba. Preko nedelje radi u štampariji, a vikendom, kao i ostali u timu, crta linije i namešta mreže na golovima, sve što funkcioneri u klubovima obično ne rade.

Kaže da su veliki entuzijazam i ljubav svih članova u osnovi svega što pokreće FK Dobravu, koja svakodnevno pridobija sve više fanova, posebno u Čileu.

Foto: FK Dobrava Žabar

- Žabar nažalost odumire kao selo, nema više ni 100 kuća, pa smo nas nekoliko odlučili da pokrenemo klub. Tu su još i trener Vlada Đurđević, predsednik Nemanja Tanasić, kao i jedan od iskusnijih igrača Branislav Stanković Mraza koji su od prvog dana u klubu - priča nam Stevan.

Kao u svakom velikom klubu i Dobrava ima svoje operativce, ljude koji su zaduženi za normalno funkcionisanje kluba.

- Tu je Mika Marić koji kao zamenik predsednika obavlja sve oko dovođenja igrača, dok su Miodrag Popovic i Mika Janković glavni oko finansija i organizacije - otkriva nam Stevan, inače napadač ovog kluba.

Ovako je nastala FK Dobrava: Marić, Pantelić i Tankosić prilikom potpisivanja dokumentacije za osnivanje kluba; Foto: Privatna arhiva

Najbolji strelac Dobrave je Uroš Obrenović sa 11 golova, dok je naš sagovornik postigao 10 u aktuelnoj sezoni u Opštinskoj ligi Šabac.

- Nas 34 koji smo u grupi na Viberu smo pokrenuli klub. Sve su to mladi momci, mahom 2000. godište, jedino smo ja i štoper Nebojša Đurić Sima, najstariji u timu. Pre nas postojala je FK Dobrava koja je 1989. ili 1990. igrala Srpsku ligu Zapad, posle i FK Žabar, ali se sve to ugasilo. Nismo mogli ni pečat da dobijemo, pa smo krenuli od nule prošle godine.

Stevan napominje da je druženje u osnovi svega iako je vrlo teško održavati u životu jedan amaterski fudbalski klub samo kroz članarine i dobrovoljne priloge.

- Volimo fudbal, ali više volimo druženje posle utakmica. Prošle nedelje smo igrali prijateljsku posle koje smo popili čak 11 gajbi piva. Bio je spektakl. Došli su ljudi s decom, palile su se baklje, sve je u ovom selu ponovo oživelo zahvaljujući našem klubu.

- Snalazimo se, dovijamo, niko nam ne pomaže. Opština ne daje ništa, Mesna zajednica nema, sami kosimo teren, sami kupujemo opremu... A rezultati su baš za ponos. Otkako smo osnovani nemamo poraz u zvaničnim utakmicama. Odigrali smo i oko 40-ak prijateljskih sa klubovima iz viših rangova i većinu smo pobedili - pohvalio se Stevan.

Iz Dobrave poručuju i da poslednjih nedelja konstantno dobijaju poruke podrške iz Čilea na društvenim mrežama, ali da im se još niko nije javio iz samog kluba Kolo Kolo. Ukoliko uspostave kontakt, kažu u Žabaru, voleli bi da jednog dana odigraju i prijateljsku utakmicu sa čilenaskim velikanom.

Bila bi to kruna jednog neobičnog puta i dokaz da se sve može kad se hoće.

Video: Piksi: Ne zanima me ime protivnika, samo moj tim

(Telegraf.rs)