Senzacija! Oršić skuvao juhu od Pevaca: Dinamo razneo Totenhem i prošao u četvrtfinale Lige Evrope

Het-trik napadača "modrih" za istorijsku pobedu nad Murinjovim timom, i to posle 0:2 u Londonu

Foto: Tanjug/AP

Kakva noć za Dinamo Zagreb, senzaciju je priredio hrvatski prvak u revanšu osmine finala Lige Evrope protiv Totenhema - "Modri" su savladali favorizovane goste 3:0 (0:0) posle produžetaka i tako preokrenuli vođstvo Engleza iz prve utakmice u Londonu gde je bilo 2:0.

Foto: Tanjug/AP

Apsolutni heroj pobede Zagrepčana bio je neverovatni Mislav Oršić, strelac sva tri gola u četvrtak uveče na "Maksimiru" - u 63, 82, i 106. minutu za slom ekipe Žozea Murinja kojem se malo ko nadao posle sigurne pobede u prvoj utakmici.

Taj utisak pojačao se i posle prvog poluvremena u Zagrebu završenog bez golova, a onda je Oršić jednim genijalnim potezom pokrenuo lavinu i najavio svoju utakmicu života i prolaz Dinama među osam najboljih timova u drugom po jačini evropskom takmičenju.

Napadač domaćeg tima je u 63. minutu izveo potez utakmice, matirao je Lorisa sa gotovo ruba kaznenog prostora, izuzetno preciznim hicem pogodio dalji ugao gola i u tom momentu prepolovio prednost Totenhema.

Jurnuli su igrači trenera Damira Krznara na gol gostiju i za to su nagrađeni u 82. minutu, kada je Oršić pokupio ubačenu loptu po zemlji, u naletu je šutnuo "iz prve" i zakucao u mrežu Lorisa, za delirijum Zagrepčana.

Dinamo je iskontrolisao meč do produžetaka, Krznar je u međuvremenu uveo "svežu krv", i iskusnog Gavranovića pored ostalih, ali je i dalje nastavio da sija samo jedan čovek - 28-godišnji Mislav Oršić. Igrao je simultanku sa odbranom "Pevaca".

Utakmicu karijere krunisao je u 106. minutu solo bravurom, kada je uzeo loptu negde na četrdeset metara od gola gostiju, a onda u slalomu prevario dvojicu defanzivaca Totenhema i potom treći put savladao Francuza na golu "Pevaca".

Valja napomenuti i to da je Totenhem igrao u najjačoj postavi, izostao je samo povređeni Son, Bejl je ušao sa klupe, međutim ni skupocena Murinjova postava večeras nije mogla da se nosi sa nadahnutijim i srčanijim igračima Dinama. Jedan od junaka pobede bio je i najbolji golman Lige Evrope Dominik Livaković koji je pred kraj poluvremena zaustavio Kejna na ziceru i uradio veliki posao za nastavak meča.

Dinamo je bio konkretniji sve vreme, iako su gosti imali neznatno više loptu u posedu i terensku inicijativu. Zagrepčani su, za razliku od indisponiranih gostiju, imali ideju kako da dođu do gola i to su savršeno sprovodili na terenu - zapravo to je perfektno radio ubitačni Oršić.

Pogledajte njegov het-trik kojim je srušio Totenhem i odveo Dinamo u četvrtfinale Lige Evrope.

Podsetimo, dva dana uoči utakmice Dinamo je ostao bez trenera Zorana Mamića, kome je Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu zbog malverzacija u klubu. Osim Zoranu Mamiću, kazne su potvrđene i njegovom bratu Zdravku, dugogodišnjem šefu kluba koji je u bekstvu, kao i direktoru Damiru Vrbanoviću.

Zdravko Mamić je osuđen na šest i po godina zatvora, Zoran na četiri godine i osam meseci zatvora, dok je Vrbanoviću ostala kazna od tri godine zatvora.

Nakon toga Zoran Mamić se povukao sa mesta trenera, bukvalno dan pred meč sa Totenhemom, a nasledio ga je pomoćnik Damir Krznar kome se posrećilo da odvede Dinamo do istorijskog rezultata.

(Telegraf.rs)