Sastav Partizana za Santa Klaru: Stanojević napravio promene, želi ofanzivu!

Trener crno-belih napravio neke prinudne promene, ali i neke koje idu u skladu sa napadačkim ambicijama na ovom meču

Očekivani sastav Partizana za Santa Klaru; Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Korak je Partizanu ostao do ispunjenja prvog cilja u sezoni - plasmana u grupnu fazu Lige konferencija, ali ta poslednja prepreka biće Sizifov posao za izabranike Aleksandra Stanojevića, jer su pre sedam dana na Azorskim ostrvima poraženi od Santa Klare (2:1), otežavajući značajno svoju poziciju u revanšu u Humskoj (četvrtak, 21.00, Arena sport, RTS).

Nadaju se, ipak, crno-beli da će uz pomoć navijača uspeti da preokrenu situaciju i rezultat u svoju korist i vrate se na mapu Evrope posle sezone posta, iako nije tajna da tim robuje problemima sa povredama i igračima koji se vraćaju iz istih...

Govoreći o sutrašnjem meču, Stanojević je najavio veći rizik, a mislio je verovatno na opredeljenje, koje će biti napadačko, ali i na pokušaj da iskoristi neke od nosilaca igre, koji minulih dana nisu trenirali zbog ozbiljnih povreda (Danilo Pantić, Saša Zdjelar).

Postoje, naravno, i neke unutrašnje dileme koje sigurno i sam trener crno-belih pokušava da reši, a tiču se izbora fudbalera na nekim pozicijama, dok su neke odluke, poput one na mestu levog beka, gde izostaje suspendovani Slobodan Urošević - naprosto iznuđene.

Ofanzivniji bekovi

Marko Živković je projektovan uz desnu aut-liniju; Foto: MN Press

No, krenimo od odbrane u kojoj, više - manje, nema mnogo nepoznanica, uključujući i onu na golu, gde će početi Aleksandar Popović.

Sam Stanojević je uoči utakmice najavio ofanzivniji Partizan, i to bi "po difoltu" trebalo da podrazumeva pojavljivanje Marka Živkovića pre Aleksandra Miljkovića na mestu desnog beka. Razlozi su poznati, Živković je drugačiji profil defanzivca, koji mnogo više vremena provodi na protivničkoj strani terena i ima izuzetan centaršut, dok je Miljković u prošlom meču sa Santa Klarom imao problema i na svojoj i na protivničkoj polovini, jer mu brza krila portugalskog tima nikako nisu "ležala".

Preostale tri pozicije u poslednjoj liniji nisu upitne i "popuniće" ih Igor Vujačić i Siniša Saničanin kao tandem centralnih defanzivaca, te Ivan Obradović, koji će zameniti pomenutog standardnog Uroševića uz levu aut-liniju.

Što se veznog reda tiče, Stanojević je nagovestio da medicinski tim i dvojica važnih fudbalera Saša Zdjelar i Danilo Pantić čine sve kako bi se igrači oporavili od povreda i pripremili za revanš sa Santa Klarom. Ipak, teško je verovati da će dva igrača koja nisu trenirala, niti se uigravala sa timom minulih desetak i više dana biti opcija za startnu postavu.

Zato je realno da se od prvog minuta na terenu nađu Miloš Jojić i Aleksandar Šćekić, koji su u prethodnom periodu izneli veliki teret, a da, recimo, Zdjelar, ukoliko izdrži poslednji trening pred meč sa timom, bude opcija sa klupe. Jer, sve drugo, bez obzira na ogroman ulog, nosi veliki rizik i po epilog i po samog igrača.

Jović pre Holendera i Terzića

Nemanja Jović; Foto: MN Press

Mala dilema postoji i na jednom od dva krila, jer ako je jasno da će kapiten Lazar Marković zauzeti mesto uz desnu aut-liniju, onda je na suprotnoj strani terena "konkurs" malo veći. Iskusniji izbor bi značio da je na teren Filip Holender, no, s obzirom na to da je reprezentativac Mađarske potpuno van forme, logičnije je to bude Nemanja Jović, koji se vratio posle povrede kolena i upisao prve minute na meču sa Kolubarom.

Tinjala je dilema i u vezi sa mladim Nikolom Terzićem, koga je takođe kandidovao meč u Lazarevcu, međutim, ako je suditi po tonu Stanojevića na konferenciji za medije, mladi igrač će ipak morati, kako je trener rekao, još da sačeka na svoj red.

Jer, čak i da se odluči na takav potez, stručni štab bi morao rotira krila, pošto je Terzić levonog i više mu prija desna strana, što bi uslovilo pomeranje Markovića, koji pak najviše pruža na svojoj prirodnoj poziciji.

Poslednja nedoumica, ako je to uopšte nedoumica gledajući unatrag Stanojevićev mandat u Partizanu, možda je mesto organizatora igre. Konkurišu Bibras Natho i Sejduba Suma, koga je struka konačno aktivirala kada je postalo jasno da iz kluba neće stići nijedno pojačanje podrške dok ne bude jasan epilog kvalifikacija.

Natho ili Suma?

Bibras Natho i Sejduba Suma; Foto: MN Press

I u ovom slučaju oba igrača imaju i "pluseve" i "minuse" zašto bi (ili ne bi) trebalo da počnu utakmicu. Natho je igrač kome Stanojević daleko više veruje, iako Izraelac u evropskim mečevima ne pruža ni delić kreativnosti nalik onoj u domaćoj ligi, gde se "šali" sa rivalima.

No, taj Nathov stil "stelt" (nevidljiv) igara u Evropi nije puno uticao na stručni štab, koji mu je pružao šansu i kada je Suma "puštao kišu", pre stanja igračke hibernacije u koju je Gvinejac zapao zbog statusa u poslednja tri meseca.

Jer, Suma je drugačiji profil, možda nije disciplinovan i "namešten" igrač kao Natho, ali sa druge strane, omaleni Gvinejac je jedini sposoban da u ovom timu Partizana predribla rivala u igri jedan na jedan, da "izmisli" priliku za gol sebi ili saigračima, kako je to upravo učinio pre sedam dana u drugom delu meča na Azorskim ostvrvima, kada je Partizan delovao igrački i napadački impotentno.

U minula dva dana je Stanojević probao obe varijante i, čini se da je Izraelac bliže startnoj postavi, da će Suma dobiti priliku sa klupe, a fantazija navijača da ih ponovo, kao kod Sava Miloševića, zajedno vide na terenu, ostaće među bajkama. A, one su, kako kaže naš narod - na drugom spratu.

Jedina pozicija za koju trenutno ne postoji dilema je napadačka, jer Rikardo Gomeš se vratio da igra, postiže golove i bori se za Partizan. Zasad sa uspehom ispunjava sve tri kolone...

Video: Stanojević: Zdjelar i Pantić na terapijama po 9 sati, rizikovaćemo s njima

(Z. Ivković)