Sve što treba da znate o meču Partizan - Flora: Ko je favorit, ko će na teren bez najboljeg igrača, ko sudi?

Crno-beli večeras imaju priliku da pobedom nad Estoncima, na svom stadionu, dođu pred prag druge faze takmičenja u Ligi konferencija

Foto-Ilustracija: Shutterstock

Ukoliko se kockice slože onako kako Partizan priželjkuje, odnosno ako crno-beli večeras savladju Floru u drugom meču grupne faze Lige konferencija (18.45, Arena sport, RTS), a Genk isto to učini protiv Anortozisa na svom terenu, tim Aleksandra Stanojevića će ostvariti i drugi cilj u tekućoj sezoni. praktično će obezbediti - evropsko proleće.

Neće biti lako, jer Estonci nisu tim za potcenjivanje, iako je sve sve na strani domaćina iz Humske: dobra forma, domaći teren, navijači, podatak da, sem slavnog Mančester junajteda jeseni 2019. godine, niko od timova se nije "ovajdio" u Beogradu već četiri godine.

Šta je Stanojević pripremio za Estonce, kako će odgovoriti na njihov hrabri stil igre, iskustvo, o kome je govorio sa mnogo respekta, Telegraf vam donosi u nizu činjenica vezanih za večerašnju utakmicu.

Kada se igra i ko prenosi meč?

Utakmica između Partizana i Flore se igra od 18.45 časova na stadionu u Humskoj, a direktan TV prenos je obezbeđen na Areni sport, nosiocu prava za evropska takmičenja pod okriljem UEFA, kao i Javni servis RTS.

Foto: MN Press

Ko sudi?

Pravdu će deliti arbitri iz Austrije, na čelu sa glavnim sudijom Julijanom Vajberbergerom. Njegovi pomoćnici biće Andreas Štaudinger i Mihael Obricberger, a četvrti arbitar je Aleksander Harkam. Za delegata meča postavljen je Artur Azarujan iz Jermenije.

Austrijanac koji će u večeras izaći na centar stadiona Partizana osim posla fudbalskog sudije radi i kao policajac, a susret u Beogradu biće mu prvi koji sudiji u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja.

Foto: Shutterstock

U kakvom raspoloženju ekipe dočekuju meč?

Partizan nije mogao da bira bolji trenutak za utakmicu sa Florom. Crno-beli su prvi u Superligi Srbije, sa gol-razlikom 33:3 i samo jednim remijem (sa Zvezdom) od početka sezone, u minulom kolu su odigrali najbolju utakmicu u svim takmičenjima i razbili Spartak na svom stadionu (5:0).

Veliki broj igrača je razigran, praktično nema slabe pozicije u timu i sve to fenomenalno vodi Aleksandar Stanojević koji iz tima izvlači maksimum i izuzetno koristi sve resurse koje ima na raspolaganju. U Ligi konferencija je Anortozis već pao i to u gostima, očekivano je da sličan pad doživi i Flora u Humskoj.

Foto: Marko Jovanović

Flora u Beograd stiže kao drugoplasirani tim estonskog šampionata, koji je uveliko u toku i u kome je zabeležila nekoliko remija (uključujući i poslednje kolo) i samo jedan poraz, uz sve ostale pobede u 25 mečeva.

Evropski put je počela u kvalifikacijama za Ligu šampiona, gde je poklekla protiv Suduve, nastavila u kvalifikacijama za Ligu Evrope, u kojoj je savladala Rejkjavik i Florijanu, ali je potom naletela na jači Dinamo iz Zagreba i obrela se u Ligi konferencija, gde je u grupnoj fazi poražena od Genka na svom terenu (1:0).

Foto: MN Press

Glavni aduti na terenu?

Stručnom štabu Flore će biti izuzetno teško da "skautira" Partizan i označi najjače karike, jer je Aleksandar Stanojević od crno-belih stvorio tim u kome su svi opasni.

Problem stvara ofanzivni deo sa raspucanim Rikardom Gomešom, brzonogim Kvinsijem Menigom i Lazarom Markovićem, lukavim i lucidnim Bibrasom Nathom, ali isto tako opasnost preti i posle prekida u kojima su štoperi tima iz Humske prava napast.

Imaju, naravno, i Estonci svoje adute, jer puno nade polažu u iskusnog kapitena Konstantina Vasilejva, krilne napadače Zenjova i Alikua, koji će po svoj prilici menjati najboljeg strelca tima Rauna Sapinena (ove sezone postigao već 27 golova), jer pomenuti finski igrač nije stigao u Beograd zbog povrede.

Foto: MN Press

Šta kažu kladionice?

Ako je za verovati prognozerima, Partizan je apsolutni favorit na večerašnjem meču protiv Flore. Pobeda crno-belih se vrednuje kvotom 1.22, remi 6.60, a uspeh gostiju iz Estonije sa čak 15. Naravno, treba biti objektivan i oprezan, isti odnos snaga je bio i na meču Real Madrida i Šerifa, pa je moldavski tim bacio "kralja" na kolena.

Reč trenera?

Aleksandar Stanojević, Partizan:

- Igramo meč koji može mnogo da nam pomogne da prezimimimo u Evropi. Oni su ekipa sa 14 reprezentativaca, koja ima dosta internacionalnog iskustva. Imaju oko 50-60 utakmica u reprezentaciji u proseku. Iskusna su ekipa, ali nama pobeda mnogo znači i daćemo sve od sebe da potvrdimo dobru igru iz prve utakmice. Ta druga pobeda bi nas stvarno približila. Ima naravno još dosta da se igra, ali to bi bio korak napred za nas. Želimo da stvorimo veću šansu za prolaz dalje.

Jirgen Hen, Flora:

- Partizan je, u pogledu klase, poput Genta. Veoma su jaki i više od Belgijanaca vole da kontrolišu igru kroz kratke pasove i kombinacije. Vidljiv je jasan pravac i napredak. Mi smo u Beograd stigli bez Sapinena. Raunovo odsustvo menja naš napad. Koliko god da je Sapinen važan za naš tim, ne možemo uvek da računamo na njega. Moramo da pronađemo nove načine da nadoknadimo centarforovo odsustvo.

Foto: MN Press

Očekivani sastavi?

Partizan (4-2-3-1): Poipović, Živković, Vujačić, Saničačin, Obradović, Jojić. Zdjelar, Maeković, Menig, Natho, Rikardo

Flora (4-2-3-1): Igonen, Lilander, Luka, Sepik, Kusk, Miler, Somets, Zenjov, Ojama, Vasiljev, Aliku

Video: Nema lakih rivala u Evropi: Stanojević pominjao Šerif pred meč Partizana sa Florom

(Telegraf.rs)