Majstor, a igra u Litvaniji? Kako je čuveni Japanac završio u dresu Zvezdine mušterije

Sećate li se Keisuke Honde?

Foto: Printscreen/You Tube

Legendarni Japanac Keisuke Honda (35) postao je neka vrsta fudbalskog globtrotera poslednjih godina, a trenutno igra fudbal u Litvaniji, gde juri šampionsku titulu sa Suduvom, nedavnim rivalom Crvene zvezde u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Kao svi ostali u litvanskom fudbalu i jedan od tamošnjih najpoznatijih komentatora Paulis Jakelis bio je zapanjen kada je čuo da je Honda prešao u Suduvu, jer znamo svi da je Litvanija zemlja košarke.

- Iskren da budem, nemam pojma zašto je odlučio da dođe ovde. Svi su u Litvaniji bili iznenađeni. Nije da nismo imali ranije poznatih fudbalera, poput bivšeg napadača Liverpula N'Goga ili veziste Lacija Onazija. I Paulinjo, koji je kasnije nastupao u Barseloni je igrao ovde, ali je tada bio totalni anonimus...

- Honda je druga priča. Poznato ime u svetskom fudbalu, superzvezda i vrlo uticajan fudbaler iz Japana, tako da me čudi njegova odluka - iskren je Jakelis.

Japanac je osvedočeni svetski putnik. Ako uzmemo u obzir države u kojima je igrao, Litvanija mu je deseta u karijeri. Nastupao je između ostalih i u Meksiku, Australiji, Holandiji, Brazilu, Portugaliji, Azerbejdžanu...

Iskusni napadač je postao poznat u Evropi u dresu CSKA iz Moskve za koji je igrao tri godine pre nego što je prešao u Milan 2014. kao slobodan igrač. Na reprezentativnom planu igrao je za Japan na svetskim prvenstvima i na 98 nastupa zabeležio 37 pogodaka.

Šta ga je onda privuklo da dođe u Litvaniju?

- Nisam ovde zbog para! Bio sam zaintrigiran jer se uskoro završava sezona i mogu da se borim za titulu u zemlji u kojoj nisam imao iskustva do sada - rekao je Honda na promociji.

Foto: Printscreen/You Tube

Kako sada stvari stoje u pravu je, Suduva je na vrhu tabele sa šest bodova prednosti u donosu na drugoplasirani Žalgiris, ali i uz dve utakmice više.

Hondi nije trebalo puno vremena da zablista u dresu novog tima, pogodio je mrežu rivala već na debiju 26. septembra protiv Bange u trijumfu od 4:0.

Japanac ističe da je anonimnost ono što mu se najviše sviđa u Litvaniji.

- U Japanu ili Evropi ne bih mogao da pređem ulicu, a da me ne prepoznaju. Ovde me niko ne zna. Osećam se slobodno i to mi prija - poručio je Honda koji će tek po završetku sezone u Litvaniji odlučiti gde i kako se nastavlja "Svetska turneja Keisukea Honde".

Standings provided by SofaScore LiveScore

Video: Portugalci imaju krila i lete pa da ih se plašim? Srbija mora da igra najlepši fudbal u Evropi

(Telegraf.rs)