Čuka se isprsila u Humskoj, Partizan na krilima golmana uvećao prednost nad Zvezdom

Momci Aleksandra Stanojevića obavili posao u prvom poluvremenu, u drugom se fokusirali na čuvanje prednosti

Foto: MN Press

Još jedan derbi u Superligi Srbije, Partizan je okončao u velikom stilu, pobedom nad Čukaričkim - 2:0, koja mu je učvrstila lidersku poziciju, ali i donela potrebnu dozu samopouzdanja pred predstojeći evropski meč sa Gentom. Golove za crno-bele su postigli Igor Vujačić i Marko Živković, u meču u kome se Čukarički pod vođstvom Saše Ilića pokazao kao ozbiljan takmac, no, ipak nedovoljno dobar za kaznenu ekspediciju Aleksandra Stanojevića.

Takmičarsko iskustvo, odnosno napadačka raznolikost najčešće odluče mečeve koji su "na nož", preciznije one u kojima detalji odlučuju baš kao što je to bio slučaj u prvom poluvremenu duela Partizana i Čukaričkog. Na toj "vagi" tas nekako uvek nekako pretegne u korist tima sa više "ratova" u nogama, a crno-beli su svakako ta ekipa, pogotovo sa Aleksandrom Stanojevićem na čelu.

Video: Saša Ilić prvi put u Humskoj protiv svog Partizana: Pogledajte kako se pozdravio sa Stanojevićem

Jer, kada bi se realno sagledalo stanje stvari, ekipa Saše Ilića je posle prvog dela imala za čim da žali, pošto je, u najmanju ruku bila ravnopravan rival sa Partizanom, sa gotovo istovetnim posedom i zrelijim prilikama za gol, No, kako gosti nisu iskoristili svoj momentum, najviše zahvaljujući golmanu Aleksandru Popoviću koji je u nekoliko navrata bukvalno spasao domaćina, usledili su trenuci moći domaćina, koje Stanojevićev tim ne propušta.

Video: Stotinama puta je izlazio kao miljenik, a sada prvi put kao protivnik: Ovacije za Ilića u Humskoj

Početak je prošao u znaku Partizana, koji je rešenije ušao u meč, bio bolji, dominantniji na lopti, više na polovini rivala i imao bolje prilike da brzim vođstvom već tada sebi olakša posao. Malo je nedostajalo da Kvinsi Menig probije led, posle dobrog proigravanja Jojića, ali je golman Petrović, uz dosta sreće uspeo da ukroti udarac Holanđanina.

Istakao se golman Čukaričkog i nekoliko minuta kasnije kada je i Rikardo u dva navrata bio nadomak gola, no, oba puta je slabije odreagovao i dao vremena čuvaru mreže Čukaričkog da interveniše. Najbolju priliku u tom periodu je propustio Jojić, koga je Uroševićev centaršut pogodio na drugoj stativi i mogao je da bira gde će da šutira glavom, ali je lopta završila pored dalje stative.

Činilo se da je Ilićev tim na konopcima, međutim, jedan dobar napad, beg Roganovića, posle ispadanja Živkovića, i centaršut posle koga je Ndiaje pogodio stativu, preokrenuo je situaciju u korist gostiju. Minuti koji su usledili apsolutno su pripali Čukaričkom, koji je visokim presingom onemogućio crno-bele da uspostave igru, a počele su da se nižu i prilike. Gol Partizana je u 25. minutu visio u vazduhu, jer je Čukarički u dva minuta izveo tri prekida i uputio tri udarca ka Popoviću.

Video: Refleks kao mačka: Svi su videli loptu u golu, ali Popović je spasio Partizan protiv Čukaričkog

Docić je pripremao sve navedene prekide, posle kojih su Čolović, na povratnu Ndiajea, potom i Rakonjac gađali pod prečku, ali je golman crno-belih u obe situacije bio fenomenalan. Na kraju ga je testirao i sam Docić i to direktno iz kornera - bez uspeha.

A, onda, u jeku napada gostiju - kontraudar u stilu Stanojevićevog Partizana. Prvi izlazak iz presinga, izboren prekršaj u opasnoj zoni, idealna pozicija za Miloša Jojića i Igora Vujačića, koji su to nebrojeno puta radili ove sezone i to na jačima od Čukaričkog. Centaršut kao tacni i nebeski skok Vujačića za - 1:0.

Video: Nebeski skok i fenomenalan gol glavom Vujačića: Partizan kaznio Čukarički za propuštenu šansu

Prirodno, vođstvo je donelo i porast samopouzdanja, koji je Partizanu u poslednjih desetak minuta prvog dela, u kojima je Stanojevićev tim povratio dominaciju na terenu, iako valja napomenuti da je sredinom prvih 45 minuta ostao bez Saše Zdjelara, da je na teren ranije morao Pantić, što je donelo i neka prestrojavanja (Natho vraćen unazad).

Da Partizanu ne smete pružiti ni slamku, jer ćete biti kažnjeni kada se najmanje nadate uverio se Čukarički u samom smiraju prvog dela, kada se samo čekao zvižduk sudije Milana Stefanovića. Igrala se nadoknada kada su Jović i Urošević odigrali akciju na levom boku, usledio je centaršut levog beka crno-belih, koji je samo zakačio Rikardo, ali je pratio Marko Živković, pokupivši loptu na drugoj stativi, a potom slabijom, levom nogom, pogađa ispod Petrovića - 2:0.

Video: Menigu lopta prošla kroz noge i to je ispalo najbolja stvar za Partizan: Živković je zakucao u mrežu

Nastavak jednako dinamičan sa obe strane, iako je Partizan imao rezultatski plus i mogao je mirnije da planira strategiju da održi prednost, a da se ne potroši previše za evropski meč sa Gentom. Ipak, crno-beli su nastavili u sličnom stilu iz završnice prvog dela, pritisli su goste sa Banovog brda imali tri situacije pred golom Petrovića koje su mirisale na treći gol. Udarce Meniga i Živkovića, koji nisu našli put do mreže, te pokušaj Rikarda koji je završio pored stative.

Odgovor Čukaričkog je bio jednako žestok, pošto su Rakonjac i Kovač dospeli u velike prilike, ali gosti jednostavno nisu imali rešenje za samo jednu prepreku - Aleksandra Popovića. U oba slučaja je golman Partizana činio čuda i sprečio povratak "brđana" u utakmicu. Ubrzo je Stanojević izvršio i nekoliko promena, kako bi održao ritam, ali i sačuvao igrače za četvrtak, dok je Ilić činio to isto, samo zbog drugog razloga, ne bi li se njegov tim vratio u meč.

Ipak, od 70. minuta ritam je polako počeo da pada i borba se svela na nadmudrivanje između dva kaznena prostora, uz malo preimućstvo Partizana, koji je ipak bio konkretniji na polovini rivala. U tom periodu je crno-belima poništen i gol koji je postigao Rikardo, zbog ofsajd pozicije Aleksandra Lutovca. Zapretio je i Vujačić još jednom na kraju i to je ujedno bila poslednja situacija na meču vredna pomena...

Standings provided by SofaScore LiveScore

Video: Stanojević se zaplakao pred Grobarima

(Telegraf.rs)