Partizan čeka preporođena Sparta sa vunderkindom kog žele Bajern i Dortmund

Slavni klub iz Praga ove sezone deluje ozbiljnije u borbi za titulu u Češkoj, ali je pružao i zapažene partije u Evropi

Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Fudbaleri Partizana igraće protiv Sparte iz Praga u šesnaestini finala Lige konferencija. Kada se vide imena koja su sve mogla da padnu crno-belima, može se reći da su dobro prošli, jer je Sparta iz Rapid bila jedan od lakših rivala u žrebu.

Sparta je najveći klub Češke, sa najviše trofeja i jedan od najuspešnijih iz centralne Evrope, koji je igrao i polufinale Kupa UEFA, kao i Kup pobednika kupova, a tri puta je osvajao i Mitropa kup.

Ipak, Sparta se poslednjih sezona muči i nalazi se u senci dva najveća rivala - Slavije i Viktorije iz Plzenja. Ali, ove sezone deluje konkurentnije u odnosu na njih. Nalazi se na trećem mestu na tabeli posle 18 odigranih kola sa 42 boda, sa pet bodova zaostatka za vodećom Slavijom i dva u odnosu na Viktoriju iz Plzenja.

Godinama je već Sparta u senci ove dve ekipe, koje su se poslednjih sedam godina smenjivale kada je u pitanju osvajanje šampionske titule, na koju Sparta čeka od 2014. godine. Ove sezone je ta razlika osetno smanjena, a to se videlo i po nastupima u Evropi, gde je završila kao treća u grupi Lige Evrope iza Liona i Rendžersa.

Sparta trenutno prema procenama na Transfermarketu vredi 52,9 miliona evra, što je više u odnosu na Partizan, koji je procenjen na 30,30 miliona evra.

Najopasniji igrač 19-godišnji reprezentativac Češke

Najvredniji igrač Sparte je Adam Hložek, koji je procenjen na 17 miliona evra i koji ove sezone igra u neverovatnoj formi i koji je sa 19 godina već standardni reprezentativac Češke, za koju je odigrao 12 utakmica i postigao jedan gol.

Napadač koji je visok 1,88 metara ove sezone je u svim takmičenjima na 26 utakmica postigao pet golova, ali je imao i neverovatnih 12 asistencija. Zbog toga su za njega zainteresovani i neki ozbiljni evropski klubovi, a pominjali su se do sada kao najozbiljniji kandidati Bajern Minhen, Vest Hem i Borusija Dortmund.

Opasnost po crno-bele biće još jedan napadač - Matej Pulkrab, koji je najbolji strelac ekipe ove sezone sa 7 golova, kao i Jakub Pešek, vezista koji je dao šest golova i imao šest asistencija u domaćoj ligi do sada.

Interesantno je da su Sparta i Partizan jednom već imali prilike da se sastanu i to u sezoni, kada su crno-beli ostvarili najveći uspeh u svojoj istoriji ulaskom u finale Kupa evropskih šampiona 1966. godine.

Sparta je u prvom meču slavila u Pragu sa 4:1, ali su čuvene "Partizanove bebe" u neverovatnom revanšu slavile sa 5:0. Sparta je tada u svom timu imala mnogo reprezentativaca Čehoslovačke, koja je bila vicešampion sveta iz Čilea i sa igračima poput Vrane, Mraza, Taborskog, Mašekom, Tihim, Migašem, Pospihal i Andrej Kvašnjak bili su tim koga su se plašili mnogi u Evropi.

Interesantno je i da su navijači Sparte prijateljski nastrojeni prema Srbiji, pa tako imaju i grafit "Kosovo je Srbija" na svom stadionu, a oduševili su svojevremeno i Marakanu, kada su pre nekoliko sezona došli u Beograd na meč protiv crveno-belih, kada su se dozivali sa Delijama, a neki od njih su i razmenili šalove sa pristalicama Zvezde.

Podsetimo, Partizan će kao nosilac prvi meč igrati na gostovanju 17. februara, a revanš će biti u Humskoj nedelju dana kasnije.

Video: Stanojević izgoreo od besa na Grobare: Sramota! Ne zaslužujemo titulu i ne znam da li ostajem trener

(Telegraf.rs)