Gde su SFRJ klubovi u Evropi: Zvezda i Dinamo strepe za LŠ, Partizan u LK, a tu su i dva velika iznenađenje

Ostao je još jedan meč do ostvarenja snova ili do tužnog kraja večeri

Foto: Nikola Anđić, Pixsell photo & video agency/Alamy/Profimedia, Mario Todoric/Cropix/Profimedia, MN Press

Fudbalski klubovi iz bivše Jugoslavije bi mogli baš dobro da profitiraju iz ovosezonskih izdanja evropskih takmičenja. Svi su u različitim pozicijama, svaki bije svoju bitku, a na kraju bi Liga šampiona uz malo rada i sreće mogla da vidi dva kluba sa ovih prostora u grupnoj fazi. Uz to, Liga konferencija bi mogla da bude ove godine "dom" za nekoliko timovima kojima je ostalo da overe plasman dalje.

Između Lige šampiona i Lige Evrope

Crvena zvezda i Dinamo iz Zagreba bore se za ulazak u grupnu fazu Lige šampiona, a iz prvih mečeva plej-ofa vuku minus sa gostovanja.

Crveno-beli su u Haifi poraženi od Makabija sa 3:2 i imaće priliku da poprave situaciju na Marakani, dok su Zagrepčani minus od jednog gola doneli iz Norveške u Hrvatsku nakon što ih je savladao Bodo (1:0).

Po trenutnoj formi, pobede se očekuju i Zvezde i Dinama, favoriti su u svojim okršajima, a izabranici Dejana Stankovića imaju nešto veće šanse od tima iz Zagreba.

Pobeda od jednog gola razlike ih vodi u produžetke, od dva i više pogodaka u grupnu fazu Lige šampiona, a sve ostalo u grupu Lige Evrope.

Foto: FK Crvena zvezda

Liga konferencija - Partizan na vratima grupe, a ostali u nedaumicima

Partizan je protiv Hamruna sa Malte u ogromnoj prednosti i na gostovanje nosi prednost od 4:1. Skoro da se više ne dovodi u pitanje da li crno-beli idu dalje iz ovog plej-ofa.

Dosta veći zadatak ima Maribor koji je u Sloveniji odigrao bez golova protiv Kluža i Rumuni će na svom terenu, uz pomoć publike, biti u prednosti da dođu do grupe.

Hajduk iz Splita nije imao sreće pri žrebu jer je nabasao na gorostasni Viljareal koji je na Madrigalu slavio sa 4:2. U ovom momentu, "žuta podmornica" je klub sa velikom reputacijom, neko ko se jednostavno pita na terenu i bilo bi pravo čudo da Dalmatinci prođu ovaj dvoboj.

Foto: Nikola Anđić

Dva iznenađenja i sigurni šok

Zrinjski je u Mostaru napravio veliko iznenađenje savladavši Slovan sa 1:0. Slovaci su pre ovog dvomeča izbacili indisponirani Olimpijakos i svakako su glasili za favorita.

Ipak, predstavnik BiH ima prednost i u Bratislavi će pokušati da odbrane gol vredan zlata.

Još veće iznenađenje, silom prilika i sreće, dešava se na u Severnoj Makedoniji i Kosovu i Metohiji.

Predstavnik tkzv. Kosova Balkani i Škupi iz Severne Makedonije u međusobnom obračunu rešiće učesnika grupne faze Lige konferencija.

U prvom meču je tim iz južne srpske pokrajine slavio sa 2:1 i sada na svom terenu može da potvrdi sigurno najveće iznenađenje u ovom ciklusu kvalifikacija.

Video: Stanković: Marakana neka izjednači, a mi ćemo se potruditi da pobedimo

(Telegraf.rs)