Partizanov tim za 168. večiti derbi: Ko je bonus, koji sistem sprema Petrić i ko od stranaca ima prednost

Trener Gordan Petrić pred meč rekao da ima dve dileme, ali da zna i tim i formaciju u kojoj će na Crvenu zvezdu

Foto: Telegraf.rs

Dan pre 168. večitog derbija trener Partizana Gordan Petrić je medijima otkrio da, kako je rekao, zna formaciju u kojoj će crno-beli početi utakmicu protiv Crvene zvezde na svom stadionu (20.00 Arena sport Premium 1) i bar 90 odsto tima, a da postoje jedna ili dve dileme u vezi sa odabirom bonusa i “problematikom” broja stranaca. Pomenute dve uslovno nepoznanice ostavljene su za poslednji trening pred meč, ali se donekle možda moglo i naslutiti šta stručni štab planira, kakva je ideja bila u trenutku kada je Petrić pred novinarima i kamerama izgovarao navedene reči.

Ko je bonus?

Bonus jeste “rak rana” postojećeg tima Partizana i to iz mnogo razloga. Najčešći starter Mihajlo Petković mahom igra na krilu, što mu nije prirodna pozicija, samim tim i na mahove pokazuje potencijal, koji je nesporan. Drugi izbor Samed Baždar trenutno ima problem u konkurenciji, jer mesto napadača pokriva najbolji strelac u ligi - Rikardo Gomeš, pa priliku dobija uglavnom u drugom poluvremenu utakmica, kada je tim ostvario ili, pak, juri rezultat.

Treći izbor Nemanja Jović već godinu dana se muči sa formom, povredama, minutažom i tako ukrug, pa je početak i ove sezone dočekao poptuno van fokusa čemu u prilog ide i veoma loše izdanje proteklog vikenda u Kragujevcu.

Zato će četvrti izbor - Kristijan Belić, po svoj prilici, sticajem okolnosti, u 168. večitom derbiju postati prvi. Ima i logike zbog svega navedenog u odnosu na “klasiće” iz ekipe, ali će pored sebe imati iskusnijeg, stabilnijeg igrača koji će mu pomoći da se adaptira na uslove velike utakmice i odgovori obavezama.

Jedan stranac na klupi

Druga dilema Petrića ticala se izbora, odnosno broja stranaca koji će biti starteri na derbiju, a čija uloga će biti da donesu prevagu u korist crno-belih, jer zato su angažovani i – plaćeni. Dolaskom Hamidua Traorea jedan od njih je postao prekobrojan u mečevima domaćeg prvenstva, u kome se i forsira besmisleno pravilo bonusa, ali prepreka nije nepremostiva.

Traore je fudbaler koji je angažovan kako bi crno-belima doneo stabilnost u sredini terena i upravo će on biti “mentor” Beliću ispred poslednje linije. Preostali “dozvoljeni” internacionalci se mogu naslutiti i prostom logikom, jer je tim iz Humske dolaskom Fusenija Dijabatea, uz “starosedeoca” Kvinsija Meniga, dobio dodatnu brzinu na krilima i to je oružje koje će Partizan pokušati da iskoristi protiv rivala, koji, pak, kuburi na bekovskim pozicijama.

Foto: Telegraf.rs

Naravno, status Rikarda Gomeša se ne dovodi u pitanje, ali u ovom slučaju postoji dilema, da ne kažemo “valcer na jednu stolicu”, između Bibarsa Natha i Patrika Andradea. Krštenica možda daje prednost drugopomenutom, ali forma, iskustvo, pa i kvalitet je na strani Izraelca. Andrade se još muči u adaptaciji, nije se pokazao kao neko ko može da sačuva loptu, izdrži jači duel i “izmisli” pas za saigrače.

Štaviše, još uvek je prilično rizičan, veliki potrošač lopti, koje otvaraju kontre protivnicima i to u derbiju može da bude pogubno. Za razliku od Natha, koji možda ne može da izdrži jači ritam, ali kvalitet njegovog razmišljanja, predviđanja situacija na terenu i vizije, odavno je premašio fizičke sposobnosti. Taj kvalitet, mogućnost da se nađe, ušunja i iznenadi je demonstrirao i protiv Radničkog 1923 postigavši gol u 88. minutu.

Uz to, Natho poseduje i srpski pasoš, pa je negde i logično da bude starter pre Andradea.

Koji sistem sprema stručni štab?

Ta odluka o broju stranaca je takođe usko vezana i za izbor sistema igre i, ako je suditi po Petrićevom odsečnom – potvrdonom - odgovoru na pitanje da li se odlučio za formaciju kojom će se suprotstaviti Zvezdi, reklo bi se da se Partizan vraća na proverenu i igračima dobro poznatu 4-2-3-1.

Kako je Partizan pod Petrićem pokazao određeni pomak protiv Radničkog u Kragujevcu, gde je trener upravo odlučio da promeni sistem sa tri centralna defanzvca i vrati pomenuti na koji su fudbaleri adaptirani, logično je da će istom idejom voditi i protiv Crvene zvezde.

U klasičnom sistemu sa četiri igrača u poslednjoj liniji, uz golmana Aleksandra Popovića, koji će svakako biti starter, Petrić, čini se, mora da se odluči između Svetozara Markovića koga je odmorio u Kragujevcu, i Siniše Saničanina, čiji mu je skok u 88. minutu i dobrim delom doneo pobedu.

Zvezdini napadači su brzi, dobri tehnilari i možda će miks nižeg, bržeg i sa loptom veštijeg štopera (Marković), uz projektovanog Igora Vujačića, biti dobitna kombinacija.

Što se bekova tiče, na desnoj strani je izbor sužen, jer je Aleksandar Filipović povređen, dok se njegov imenjak Lutvac tek vraća iz povrede tako da je Marko Živković, kao i u prethodnim mečevima, izbor koji i nema previše alternativa. Sa druge strane je to kapiten Slobodan Urošević, koji možda ima alternativu, ali u ovom momentu nema pravu konkurenciju za mesto u timu.

(Telegraf.rs)