Da li Vojvodina treba da pusti Čukarički i "vrati" im ta dva oduzeta gola?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mišljenja javnosti su podeljenja...

Foto: MN PRESS

Pravila su jasna i ona moraju da se poštuju kada je u pitanju, jer bi u suprotnom došlo do "bezvlašća", ali se istovremeno postavlja pitanje i da li su sva ta pravila poštena - odnosno koliko utiču na to da se sam fudbal "uprlja."

Takav slučaj trenutno pogađa srpski fudbal, nakon što je zvanična odluka da meč polufinala Kupa Srbije između Vojvodine i Čukaričkog bude odigran ispočetka i pri rezultatu 0:0. Bez obzira na to što su Brđani u trenutku prekida u sredu popodne vodili sa 2:0 u 33. minutu.

- Ako je utakmica stalnog takmičenja morala da bude prekinuta iz opravdanih razloga koji se nisu mogli otkloniti, o čemu odlučuje sudija, ili je prekinuta zbog nastupa dana žalosti, odigraće se nova utakmica ukoliko je do prekida došlo pre isteka 80 odsto regularnog vremena određenog za igru. A ako je utakmica prekinuta po isteku 80 posto regularnog vremena određenog za igru, registrovaće se postignutim rezultatom - stoji u pravilniku o Kup takmičenju koji je suprotan onim iz Superlige.

Zato i razumemo sportskog direktora Čuke Vladimira Matijaševića koji je nedugo nakon informacije da se igra novi meč javno rekao da "taj koji je pisao propozicije mora u zatvor."

Žalba mu, doduše, ništa neće doneti i prednost njegovog tima mogla bi da se "vrati" samo u jednom slučaju. A to je da se Vojvodina "skloni" i pusti rivala da postigne dva gola. Upravo su ovo česti komentari fudbalskih navijača koji se oglašavaju na društvenim mrežama na ovu temu.

U samoj knjizi Pravila za sezonu 2022/23 jasno stoji da je "fer, sportska i pravedna igra osnovni temelj fudbala", s tim što u ovom slučaju ništa nije ni fer ni sportski ni pravedno kada su u pitanju Brđani.

Nije ni Vojvodina ništa kriva, da se razumemo. Imali su tu sreću da je Novi sad pogodila strašna oluja i da nije bilo uslova za igru, ali je činjenica da u ovom slučaju postoji smao jedna oštećena strana - Čukarički.

Polufinale se igra na jedan meč, ulog je veliki i donosi borbu za trofej. Možda i veći za Vošu koja u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja može samo ako osvoji Kup, tako da se nekad jednostavno "poklonu u zube ne gleda."

- Ako ste tako pošteni i ako samo slušate pravila, zašto sutra, bez obzira što krene sa 0:0, ne pustite namerno da vam daju dva gola na početku i onda nastavite normalno da igrate? To bi bilo pošteno da uradite - jedan je od komentara na zvaničnoj Instagram stranici Voše, na kojoj su navijači podeljeni šta bi Stara dama trebalo da uradi danas od 15 časova.

(Telegraf.rs)