Srbija završila 11. na UEFA listi, ali sada šampion nema grupu u LŠ: Evo šta sada dobijaju srpski klubovi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska kuća fudbala uvodi promene za sezonu 2024/25, što ne pogoduje našim klubovima

Foto: MN Press

Fudbaleri Fiorentine pomogli su srpskim klubovima golom u drugom produžetku kojim su eliminisali Bazel sa 3:1 i plasirali se u finale Lige konferencije.

Naime, Bazel je mogao da donese Švajcarskoj dodatne bodove kao preostali predstavnik ove zemlje, koja je mogla da pretekne Srbiju na UEFA rang listi, ali se to nije desilo i definitivno će naša zemlja završiti godinu na 11. mestu UEFA rang liste nacionalnih koeficijenata.

To 11. mesto, koje je osvojeno prošle sezone, donelo je šampionu Srbije Crvenoj zvezdi direktno mesto u Ligi šampiona za narednu sezonu.

Ali, pošto će Liga šampiona doživeti promene za sezonu 2024/25, za koju se računaju bodovi osvojeni ove sezone, ovo 11. mesto Srbiji za tu sezonu neće ponovo doneti direktnog učesnika u Ligi šampiona.

Poslednje mesto u grupnoj fazi sada dobija zemlja koja je završila kao deseta na tabeli, a to je Austrija.

Srbija će morati da se zadovolji "samo" plej-ofom kvalifikacija za Ligu šampiona, koje će igrati šampion, kao i drugim kolom kfalifikacija za LŠ u "nešampionskoj stazi" za drugoplasirani tim.

Povoljnost za Srbiju je što nije pala ispod 15. mesta i zadržala šansu za potencijalno dva učesnika u grupnoj fazi Lige šampiona, kao i plej-of kvalifikacija za Ligu Evrope za pobednika Kupa.

Ono što je promena u odnosu na prethodnu sezonu, jeste i činjenica da će sada i trećeplasirani igrati kvalifikacije za Ligu Evrope od drugog kola kvalifikacija, a ne Ligu konferencija, kao što je sada slučaj.

Četvrtoplasirani tim ostaje u kvalifikacijama za Ligu konferencija, koje počinje od drugog kola.

(Telegraf.rs)