Profesor sa Oksforda pogodio ishod prvog meča na Mundijalu: Hoće li se ispuniti prognoza za susrete Srbije?

Džošua Bul i njegov model su danas bili predvideli trijumf Ekvadora protiv Katara

Foto: Steven Paston / PA Images / Profimedia

Profesor sa Univerziteta Oksford, Džošua Bul privukao je pažnju svetske javnosti nakon što je objavio svoj model predikcija za Svetsko prvenstvo u fudbalu koje je danas počelo u Kataru utakmicom domaćina i Ekvadora.

On je svaki meč grupne faze simulirao po 1.000.000 puta, a svaki susret nokaut faze takmičenja je u okviru modela "ponovio" 100.000 puta i tako dobio kompletan raspored grupa i dobio pobednika - Brazil, koji bi u finalu savladao Belgijance.

Podsetimo, prema tom modelu, Srbija bi ispala u grupnoj fazi takmičenja, pošto bi zauzela treće mesto iza Brazila i Švajcarske. A model je krenuo uspešno, pošto je dobro predvideo ishod susreta između Ekvadora i Katara.

Model je predvideo da će Ekvador slaviti sa 47,9%, da je verovatnoća trijumfa Katara 27,1%, dok je nerešen ishod bio ocenjen sa verovatnoćom od 25%. Na modelu se može videti i da je najverovatniji rezultat utakmice bio ili 1:0 u korist južnoameričkog sastava, ali se velikom verovatnoćom tvrdilo i da će Južnoamerikanci postići gol više, što će reći da greške zaista nije bilo.

Videćemo kako će se profesor sa Oksforda "provesti" na sutrašnje tri utakmice, odnosno da li će uspeti da pogodi sve do susreta Brazila i Srbije koji je na programu u četvrtak.

A ako planirate da sutra odigrate na meč Engleske i Irana, model kaže da je najverovatniji ishod ovog susreta - 1:0 u korist Ostrvljana. Videćemo da li će to biti ispravno.

Video: Navijači Ekvadora nastavili slavlje posle pobede ispred stadiona “Al Bajt.”

(Telegraf.rs)