Saznajemo: Evo koliko su srpski fudbaleri dobili novca za učešće na Mundijalu, a koliko je pripalo Savezu

Sporazum FSS-a i igrača o raspodeli mundijalskog novca napravljen je još pre početka kvalifikacija za Svetsko prvenstvo

Foto: Tanjug/AP

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi danas je, pred medijima u Staroj Pazovi, sumirao učinjeno ali i ono što nije učinjeno u Kataru na Mundijalu, rekao sve što je imao da kaže, što mu je ležalo na srcu, nešto je sigurno i prećutao, ali je u svakom slučaju stavio tačku na temu učešća Srbije na Svetskom prvenstvu.

Ono što je selektor propustio da pomene, istina niko ga od predstavnika medija to nije ni pitao, jeste finansijska strana učešća fudbalera Srbije na najvećoj fudbalskoj smotri.

Podsetimo, srpski fudbaleri su samim plasmanom u Katar obezbedili Savezu 9 miliona dolara, što je oko 8.5 miliona evra, mada sve dosad nije bilo poznato koliki deo će pripasti igračima, a koliki deo ide na račun srpske fudbalske organizacije.

Telegraf saznaje da je dogovor o raspodeli FIFA novca za učešće na Mundijalu, između Saveza sa jedne, igrača i stručnog štaba sa druge strane, potpisan još pre prve utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Dogovoreno je da fudbaleri i stručni štab, u slučaju da odu u Katar, između sebe podele 57% od sume, dok bi ostatak, dakle 43%, išao u kasu Saveza.

Taj sporazum su ispred ekipe potpisali kapiten i zamenik kapitena, a ispred FSS-a generalni skeretar organizacije Jovan Šurbatović.

Foto: MN Press

Prevedeno u brojke, fudbalerima i stručnom štabu na čelu se selektorom Stojkovićem pripalo je okvirno 4.845.000 evra koje će oni, shodno učinku i minutaži u kvalifikacijama i u Kataru, raspodeliti između sebe. 

Ostatak, suma od 3.655.000 evra, završila je u kasi saveza.

OVDE ste mogli da pročitate i kako su drugi Savezi reprezentacija učesnica Mundijala raspoelili novac od FIFA bonusa.

A šta kaže javnost, šta kažu navijači o tome kome je trebalo da pripadne najveći deo sume zarađene od učešća na Svetskom prvenstvu?

Anketa Telegrafa pokazala je da većina ljudi misli da bi fudbaleri za svoju reprezentaciju trebalo da igraju bez finansijske nadoknade. U svakom slučaju, srpski fudbaleri, članovi stručnog štaba, selektor, su sasvim solidno naplatili učešće na Mundijalu.

Foto: Telegraf.rs
Video: Piksi o igračima koje je poveo u Katar: Treba da smo ponosni, neki su pod injekcijama igrali!

(Telegraf.rs)