Hrvati su treći na svetu: Marokanci dali sve od sebe, Vatreni veći od najvećeg iznenađenja Mundijala

Velika borba je ipak donela odličje komšijama

Foto: Tanjug/AP

Fudbalska reprezentacija Hrvatske okitila se bronzom na Svetskom prvenstvu u Kataru pošto su u meču za treće mesto savladali ratoborne i istrajne Marokance sa 2:1.

Hrvatska je posle jedne bronze i jednog srebra ponovo stala na treće po visini postolje na Mundijalu. Nadali su se Vatreni i finalu, ali Argentina ih je poslala na najveće iznenađenje na turniru koje je bilo spremno da upiše makar još delić istorije.

Nema šta, Marokanci su dali sve što su imali, razleteli se po terenu i krajnje otvorili, a sam početak meča pokazuje koliko su sva dešavanja na terenu bila dinamična.

Pobedu Hrvatima doneli su Joško Gvardiol i Mislav Oršić golovima u 7. i 42. minutu, dok je Ašraf Dari u 9. minutu vratio afričke predstavnike na pravi put, ali drugog popravnog nije bilo.

Krenule su obe selekcije veoma ofanzivno u prvim minutima dok se od strane Marokanaca orilo "FIFA mafija". Videlo se da su crveno-zeleni bili pomalo zbunjeni i ne baš namešteni za start meča, pa je golman Bunu umalo sam sebi dao gol nakon jednog nesmotrenog poprečnog pasa.

Ipak, kazna je veoma brzo stigla - Mat u tri poteza za zbunjene Marokance započet je iz prekida, a nastavio je Ivan Perišić koji je sa leve strane pronašao svog štopera, a Gvardiol glavom tuče i pogođa gornji levi ugao.

Hrvati se ni pošteno nisu poradovali, a već je bilo 1:1.

Foto: Tanjug/AP

U devetom minutu je strelac bio defanzivac na drugoj strani, Dari. Tada je defanzivac afričkog sastava pogodio, a glavom je i on odlično reagovao u gužvi i odmah vratio egal.

Komšije su više pretile, imale su više od igre i držale su više loptu, a tako su stvorile još jednu veliku šansu u prvom poluvremenu kada je Bunu dobro reagovao.

Nikako nisu uspevali Marokanci da se na miran način odbrane. Išao je blok za blokom, da bi u jednom momentu samo kratko Livaja doturio loptu za Oršića koji je spektakularno sa levog roga kaznenog prostora gađao i pogodio od suprotnu stativu. Čuvar protivničke mreže ništa nije mogao tu.

Foto: Tanjug/AP

Do kraja nije bilo golova, ali jeste dva alarma za penal, po jedan na obe strane. Čini se da jeste Amrbat zakačio Oršića u 16 metara, ali je sudija samo odmahnuo, kao što je to učinio i u slučaju Hakimija koji čak nije ni pao u kaznenom prostoru posle remplanja sa Gvardiolom.

Između ove dve situacije je Maroko imao veliku priliku. Ofanzivac Maroka Zijeh je iskoristio loše glavanje defanzivaca Hrvatske i ostao potpuno sam na desnoj stativi, ali mu je Livaković skinuo zicer.

En Nesiri je u petom minutu nadoknade pogodio "krov" mreže i zaledio sve hrvatske navijače, ali ostalo je 2:1.

Nakon toga, pokušavali su Marokanci, ali su Hrvati uspeli da izguraju do nove svetske bronze.

TOK MEČA

90+6. minut - KRAJ! HRVATSKA JE TREĆA NA SVETU.

90. minut - Igraće se još šest minuta...

85. minut - Hrvati su sve bliže novoj bronzi i čini se da ponovo imaju sve pod kontrolom.

75. minut - A, sada i Marokanci traže jedanaesterac! Ruku na srce, možda je i bio jači kontakt Gvardiola nad Hakimijem, ali je svakako bio van kaznenog, dok, sa druge strane... Čini se da je Amrbat zaista zakačio protivnika po stopalu na drugoj strani. Ništa sudija nije svirao na oba kraja terena.

74. minut - Kakva šansa za Zijeha! Ofanzivac Maroka je iskoristio loše glavanje defanzivaca Hrvatske i ostao potpuno sam na desnoj stativi, ali mu je Livaković skinuo zicer.

74. minut - Hrvati traže penal! Oršić je nakon starta Amrbata pao u 16 metara i gestikulirao ka sudiji koji je samo odmahnuo rukom...

68. minut - Marokanci su u sve goroj poziciji, jer više nemaju uopšte štopera na terenu. Al Jamik je morao van terena zbog povrede zadnje lože, pa će dva zadnja vezna u stvari biti dva poslednja igrača odbrane - Alamah i Benun. Nema Al Jamika, a nema više ni Darija u igri.

Foto: Tanjug/AP

64. minut - Hrvatska je uspela donekle da uspori igru, iako je tempo prilično jak.

60. minut - Veliki peh za Vatrene: Kramarić se povredio i sa suzama u očima napušta teren. Umesto njega će Vlašić.

54. minut - Teži Hrvatska da postigne i treći gol sa kojim bi, čini se, zacementirali ovu pobedu. Dosta su bolji i mnogo agilniji.

46. minut - POČEO JE DRUGI DEO IGRE!

Foto: Tanjug/AP

45+2. minut - KRAJ PRVOG POLUVREMENA! HRVATSKA OSTAJE U VOĐSTVU OD 2:1 PROTIV MAROKA.

45. minut - Igraće se još dva minuta u prvom poluvremenu...

42. minut - GOOOOOOOOOL! PONOVO HRVATSKA DO PREDNOSTI! Mislav Oršić je strelac. Nikako ne uspevaju Marokanci da se na miran način odbrane. Išao je blok za blokom, da bi u jednom momentu samo kratko Livaja doturio loptu za Oršića koji je spektakularno sa levog roga kaznenog prostora gađao i pogodio od suprotnu stativu. Bunu ništa nije mogao ovde.

Foto: Tanjug/AP

40. minut - Sa dva dobra driblinga se ukazala prilika Zijehu da tuče sa velike distance, što on nije propustio, ali daleko je to bilo od desne stative, pa Livaković nije morao da reaguje.

36. minut - Više nisu strane toliko ubojite. Sada se više igra na sredini i obe ekipe su više stale da brane poziciono napade. Do ovog momenta, hrvati su uputili četiri šuta više na gol i dva u okvir gola.

31. minut - Marokanski navijači tokom čitavog susreta uzvikuju FIFA mafija.

29. minut - Prohujalo kroz šesnaesterac Hrvatske! Hakimi je sa Sabirijem odigrao dupli pas i došao u poziciju da potpuno sam centrira, ali je njegova oštra lopta ipak išla iza leđa En Nesirija.

24. minut - Kakva odbrana Bunua! Modrić je na odbijenu fintirao protivnika i šutirao sa ivice kaznenog prostora, ali je golman Maroka paradom u desnu stranu odbranio, a onda iz drugog puta i gurnuo loptu šakom ispred protivnika.

16. minut - Borba je konstantna i ritam je prebrz. Hrvatska, čini se, svaki napad ima priliku za sto postotnu priliku. Oršić i Perišić su veoma agilni po strani.

9. minut - GOOOOOOOL! MAROKO ODMAH IZJEDNAČUJE! Kakav početak meča! Strelac je Ašraf Dari. Sada je defanzivac afričkog sastava pogodio, a glavom je i on odlično reagovao u gužvi i odmah vratio egal.

Foto: Tanjug/AP

7. minut - GOOOOOOOL! VODI HRVATSKA! Joško Gvardiol je strelac. Mat u tri poteza za zbunjene Marokance započet je iz prekida, a nastavio je ivan Perišić koji je sa leve strane pronašao svog štopera koji je glavom tukao i pogodio gornji levi ugao.

2. minut - Golman Bunu je umalo na jedan volšeban način postigao autogol sa nepreciznim poprečnim pasom, ali je njegova greška završila kraj desne stative.

1. minut - POČELO JE!

SASTAVI:

Hrvatska: Livaković - Stanišić, Gvardiol, Šutalo, Perišić - Kovačić, Modrić, Oršić, Majer - Livaja, Kramarić.

Maroko: Bono - Atiat-Alah, El Jamik, Dari, Hakimi - Amrabat, El Akanus, Bufal, Zijeh, Sabiri - En Nesiri.

PRE MEČA

Iako se Hrvatska nadala da će doći do drugog finala uzastopno na šampionatu sveta, tome se usprotivala Argentina koja je u polufinalu slavila sa 3:0.

Vatreni su do pretposlednje stepenice došli sa samo jednom pobedom u regularnom delu utakmice i veoma tvrdom odbranom koja je ipak popustila protiv Gaučosa.

Sada, imaju priliku da uzmu još jednu bronzu na velikoj planetarnoj smotri, a protivnik će im biti Maroko koji je definitivno najveći hit prvenstva.

Marokanci su odigrali najbolje što mogu, izbacili Španiju i Portugaliju, ali posle velike bitke su morali da polože oružje pred Francuzima.

Ove dve selekcije su se sastale već u Kataru u grupnoj fazi kada su odigrale meč bez golova.

Što se tiče medicinskog biltena, u komšijskom sastavu neće biti Marcela Brozovića, a pod znakom pitanja su Josip Juranović i Joško Gvardiol.

Na drugoj strani sigurno neće biti sjajnog štopera Romana Saisa, a neizvesni za poslednji duel na Mundijalu su Nusir Mazraui i Najef Agerd.

Video: Siniša je u mom srcu zauvek: Italijanski novinar u suzama za Telegraf iz Katara

(Telegraf.rs)