Španci su Saletova opsesija, pre pet godina im je žestoko odbrusio: Srešćemo se opet! (VIDEO)

Istog dana kada je promovisan na mesto selektora reprezentacije, Aleksandar Đorđević je kao glavni cilj sebi zacrtao - svrgnuti Španiju!

Foto: Tanjug/Ap

Košarkaška reprezentacija Srbije na Svetskom prvenstvu u Kini igra meč odluke za poziciju u grupi pred početak četvrtfinala, a rival je Španija - selekcija koja je Saši Đorđeviću dugo u mislima skoro kao opsesija. Sećamo se dobro, još kada je preuzeo nacionalni tim, Sale je u svom prvom obraćanju poručio da mu je primarni cilj svrgnuti Furiju sa evropskog trona, prekinuti dominaciju Španaca evropskom košarkom.

To je sa istim žarom sutradan ponovio i gostujući kod novinara Vladana Tegeltije u emisiji "SOS koš", ušavši čak u polemiku sa autorom emisije, a vredi se danas, na dan novog sudara sa Španijom, podsetiti Saletovih reči.

Jedno od pitanja novinara je glasilo: koje ciljeve Saša Đorđević postavlja pred sebe?

- Da pobedimo Španiju!

Dobro, to si rekao i na konferenciji...

- Nemoj da mi "dobro"! Ti moraš da shvatiš šta znači ta izjava. Ti moraš da shvatiš, prvi koji se baviš sportom već 20 godina, šta znači izjava jednog trenera i poruka svim mojim igračima koji će da dođu i da treniraju sa mnom i koji će da se bore za boje ovog tima i svim drugima koji dođu da nas gledaju.

"Šta znači pobediti Španiju?", nije odustajao Tegeltija.

- Hajde, reci mi ti šta znači pobediti Španiju pošto očigledno ne razmišljaš na onaj način na koji bih ja mislio da treba da razmišljaš.

Ja sam gledao kad smo pobeđivali Španiju, i u Poljskoj i u Turskoj, odgovorio je Tegeltija, a potom je Sale uzeo reč:

- Zaboravite šta je bilo tada kad je bilo. Mi smo od Španije izgubili 30 razlike, Španija u poslednjih 10 godina dominira evropskom košarkom, a i svetskom košarkom. Sva finala su igrali, imaju medalja ne znam koliko. Za mene je Španija najveći mogući protivnik koji postoji.

Preformuliaću pitanje: u kojoj fazi takmičenja da pobedimo Španiju? - opet je Tegeltija insistirao na dodatnom pojašnjenu.

- Ti uopšte ne shvataš šta znači to i nemam potrebu to da ti objašnjavam, i objasniću ti posle emisije - završio je seletor polemiku.

Pogledajte taj razgovor Đorđevića i Tegeltije.

U godinama koje su došle, Srbija je sa Đorđevićem dva puta igrala protiv Španije: na Svetskom prvenstvu 2014. upravo u Španiji kada je poražena u grupi, ali je u nezaboravnom stilu došla do finala i srebra, potom i na Evropskom prvenstvu 2015. kada smo se revanširali Furiji u grupi, ali je zlatna medalja na kraju zasijala na grudima Gasola i družine posle furiozne nokaut faze.

Srbija je te godine poražena u polufinalu od Litvanije, a potom i od Fancuske za treće mesto.

Đorđevićeva glad za trijumfom uvek kada igra protiv Španije je ogromna, a to se najbolje videlo u prvom selektorskom sudaru sa Furijom, na pomenutom Mundobasketu 2014, kada je zbog prigovora i energičnih reakcija na suđenje, isključen.

Posebno je upečatljiv ostao njegov emotivan izlazak sa terena: bodrio je igrače, a Špancima odbrusio rečima "videćemo se mi još".   

- Imali smo 15.000 ljudi protiv nas, i navijače i sudije, ceo ambijent... Gde sam želeo da pokažem da mi taj karakter imamo u sebi - prisetio se Đorđević tog detalja, o kojem je pričao i bivši kapiten, svedok tog vremena, Nenad Krstić.

- Čini mi se da se okrenuo ka njihovoj klupi i rekao im nešto "srešćemo se opet" ili tako nešto. Ali on u to stvarno veruje, to je ta neka njegova energija i emocija, to ne može da se glumi. Okreće se onda ka nama, "overava" sa svakim i kaže "čekamo ih u finalu".

Pogledajte Saletove reakcije na utakmici Sa špancima na Evropskom prvenstvu 2014

I baš zbog Saletove motivacije "do neba" uvek kada jesa druge strane Španija, a koju će sasvim sigurno preneti na Bogdanovića i ekipu, čvrsto verujemo da ćemo i danas gledati revanš Špancima koji im je obećaosrpski selektor.

(Telegraf.rs)