Kakav crni Golden Stejt, košarkaši Jugoslavije su pre 30 godina igrali bolju košarku! (VIDEO)

Mnogi se danas oduševljavaju načinom igre šampiona NBA, a ne znaju da su bolje od toga igrali nekadašnji "plavi"

Mlađi ljubitelji košarke, a pogotovo NBA košarke danas su oduševljeni šampionima lige Golden Stejt Voriorsima i njihovim igrama.

>>> Reprezentacija od koje bi drhtao i Drim tim: Ovako bi danas izgledao tim Jugoslavije za Eurobasket! (FOTO)

Jednostavno, brzo, lako, atraktivno i pobednički. Tako bi se opisala igra NBA prvaka koju kreiraju Kari, Tompson i Durent uz pomoć ostatka tima.

Ipak, bio je pre 30 godina jedan tim u Evropi koji je tako igrap. Zvali su "European night mare" a to je bio tim Jugoslavije.

I to baš onaj tim koji je krenuo da stasava i da postane jedan od najboljih ikada na svetu, ali je onda rat prekinuo sve. Njihov uspon počeo je 1989. godine na Eurobasketu u Zagrebu, gde su suvereno osvojili zlatnu medalju totalnom dominacijom. Sledeće godine bili su prvaci sveta u Argentini pobedivši dve velesile SAD u polufinalu i SSSR u finalu (doduše bez Litvanaca). Dominacija je nastavljena na EP 1991 u Rimu gde su ponovo bili prvaci Evrope i onda je rat u Jugoslaviji prekinuo sve.

Bila je to generacija Dražena Petrovića, Tonija Kukoča, Vlade Divca, Dina Rađe, Žarka Paspalja, Velimira Perasovića, Zorana Savića, Stojka Vrankovića, pa i Predraga Danilovića i Saše Đorđevića.

Na tom prvenstvu 1989.  imali su između 19 i 27 godina a  demonstrirali su igru kakva nije viđena do tada. Jaka odbrana, kontranapadi, dodavanje iza leđa, ispod noge, šutevi sa distance, jednostavno showtime. Grci su pobeđeni sa 30 razlike.

Zato je malo bezveze kad se danas ljubitelji košarke uzbuđuju kad gledaju Golden Stejt ili Klivlend, treba da nađu na internetu mečeve najboljeg belog tima sveta ikada i da uživaju.

Pogledajte detalje sa utakmice 1989.

Pogledajte finale Mundobasketa 1990. protiv SSSR-a

(Telegraf.rs)