Bio je najbolji plejmejker Evrope, šampion sa Realom, a danas vrhunski kardiolog!

Huan Antonio Korbalan nekada vrhunski košarkaš, posle igračke karijere posvetio se nauci

Nekada su vrhunski sportisti, naročito košarkaši, imali tu svest i inteligenciju da posle karijere u životu rade nešto drugo. Imali smo brojne primere i kod nas da su vrhunski basket masjtori bili kasnije ekonomisti, biznismeni, profesori na fakultetu, advokati, pa i lekari.

ŠTA POSLE KARIJERE, DA LI KAFIĆ ILI PEKARA?

Ali, taj period je više bio vezan za neka davna vremena, da kažemo polovinom prošlog veka  (50. i 60. tih godina) kada se od košarke nije toliko zarađvalo kao kasnije, a naročito danas. Odličan je primer Ljubodraga Ducija Simonovića doktora filozofije i profesora legendarnog igrača Zvezde iz 70. godina.

Njegovim putem je pošao Vladimir Grbić nekadašnji odbojkaš koji je sada asistent na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Beogradu.

Kasnije kako je košarka a i uopšte sport postao profesionalan sve je manje bilo igrača koji su imali vremena da studiraju i uče i da se posle košarke ili nekog drugog sporta posvete drugačijoj karijeri.

TREBA SE OSTVARITI I U NEČEMU DRUGOM

A upravo je u tome suština ljudskog bića, da proba da se ostvari i na drugom planu. Potpuno je besmisleno da bivši vrhunski as ne radi apsolutno ništa, jer je zaradio dovoljno za tri svoje buduće generacije. Zar ne bi bilo fenomenalno kada bi se posvetio nečemu drugom, šta god to bilo i šta god ga zanima, od hortikulture do medicine.

Doduše, imamo danas lepe primere naših košarkaša Darka Miličića i Nenada Krstića koji su svoju zaradu uložili u biznis, proizvodnju jabuka i rakije. Ali, tu posao obavljaju tehnolozi, oni su samo finansijeri i gazde.

Doktor Huan Antonio Korbalan, ugledni kardiohirurg Printskrin: Youtube

Uglavnom su sportisti novac ulagali u otvaranje kafića i restorana kako bi imali nešto da rade, a da ne bude naporno i teško. Neki su ulagali i u biznis, ali to nije profesija. Profesija je kada se školuješ za neki posao i posle se baviš njime u drugom delu svog života. Primer je Zoran Čutura bivši jugoslovenski reprezentativac danas ugledni hrvatski novinar.

Ekipa Real Madrida sa gostovanja u beogradskom Pioniru oto: MN Press

Ipak, najbolji primer daje španski plejmejker Huan Antono Korbalan (62) legenda Real Madrida i Španske reprezentacije. Ne samo da je završio fakultet i to medicinu, već je postao jedan od najboljih kardiohirugra u Španiji. On je i direktor centra za rehabilitaciju La salle. Ujedno je i ugledni profesor na madridskom univerzitetu.

Upravo je on davao prognoze o povratku Ikera Kasiljasa posle srčanog udara i  izjavio je da će posle infarkta moći normalno da nastavi život, ali da bi povratak profesionalnom fudbalu bio veoma rizičan.

MVP EUROBASKETA, IGRAO PROTIV DŽORDANA, SREBRO SA OLIMPIJSKIH IGARA

Korbalan je, za one mlađe i manje upućene jedba od navećih legendi španske košarke. Imao je izuzetnu karijeru košarkaša, sa Realom je osvojio 12 domaćih titula, tri puta bio prvak Evrope (1974, 1978, 1980) , a ima i srebrne medalje sa EP 1983. u Francuskoj, gde je bio MVP turnira i sa Olimpijskih igara u Los Anđelesu 1984. godine.

Tada su Španci pobedili Jugoslaviju u polufinalu 74:61, ali su u finalu poklekli od selekcije SAD predvođene Džordanom, Junigom, Perkinsom, Malinom 96:65.

- Ta medalja i ona sa Eurobasketa su posebne u mom životu, jer smo pobedili tako velike ekipe kao što su Jugoslavija i SSSR - rekao je jednom Korbalan.

Izabran je u 50 najboljih igrača Evrope svih vremena, a svi ističu njegovu najbolju vrlinu ljudsku, a to je skromnost.

Karijera mu je trajala od 1971 do 1991. znači baš u periodu kada se košarka razvila kao profesionalni sport i kada je mogao da zaradi od igranja. Za Španiju je igrao od 1974 do 1984. i odirao je 177 mečeva.

U Real Madridu je igrao sa legendarnim Mirzom Delibašićem o kojem je napiso i priču "Razgovori sa Mirzom"

Huan Antonio Korbalan dok je bio igrač Printskrin: Youtube

Uporedo sa košarkaškom karijerom je studirao medicinu i na kraju postao lekar, a kasnije i internista sa supspecijalizacijom iz kardiologije. Dugo godina je bio i timski doktor košarkaša Real Madrida, a sada je na čelu klinike sa rehabilitaciju sportista La Salle.

(D. Stojmenović)