Zašto Partizan neće moći da obori rekord Zvezde u Evrokupu u poseti navijača?

Crno-beli ove sezone imaju odlične rezultate i veliku navijačku podršku, ali za razliku od ranijih godina pravila Evrokupa su drugačija

Foto: MN Press

Košarkaši Partizana počinju plej-of seriju Evrokupa u kojoj imaju dobru šansu da dođu do finala i obezbede igranje Evrolige sledeće godine.

U četvrtfinalu im je rival Uniks iz Kazanja, a prvi meč je na programu 17. marta u utorak u Štark Areni. Nema sumnje da će navijači Partizana ispuniti dvoranu, ali neće moći da obore rekord Zvezde iz Evrkupa, kada je na meču protiv Budiveljnika bilo 24,232 navijača u Areni, takođe u četvrtfinalu ovog takmičenja.

Grobari su 2009. protiv Panatinaikosa ispunili Arenu sa 22,567 ljudi Foto: MN Press

Ovo je apsolutni rekord Arene i svih evropskih klupskih takmičenja, ali treba istaći da crno-beli drže rekord Evrolige u Areni gde su 2009. protiv Panatinaikosa imali 22,567 navijača. Taj rekord takođe nikada neće biti oboren.

Međutim, sada igraju važne mečeve u Evrokupu i prema propozicijama takmičenje ne mogu da imaju više od onoga što je zvanični kapacitet dvorane (Štark Arena prima 18,386 navijača na sedećim mestima), a takođe nije dozvoljeno postavljanje dodatnih montažnih tribina.

Takođe, ne smeju da se navijači smeste u prostore van tribina na stepeništima i na prostoru između prvog i drugog nivoa. Doduše, prema pravilima, klub može da instalira dodatna sedišta umesto već postojećih, ali moraju da budu čvrsto pričvršćena za pod i ne smeju da se pomeraju, a u svakoim slučaju moraju da traže odobrenje od Lige.

Prema novim pravilima broj navijala je ograničen na kapacitet dvorane i moraće svako da ima svoje mesto Foto: MN Press

Evroliga, a uz nju i Evrokup, uvela je nova pravila za navijače koji ne smeju biti u alkoholisanom stanju, i moraju biti pristojno obučeni i na svojim mestima, što znači da nema dodavanja novih tribina, niti popunjavanja praznih prostora u dvorani.

Tako da, crno-beli ako napune dvoranu za mečeve Evrokupa, neće moći da imaju više od 18.384 navijača, što je takođe velika cifra. Podsetimo protiv Virtusa iz Bolonje u Areni je bilo 17,205 navijača i bila je odlična atmosfera.

(D.S.)