Šta će biti sa košarkaškim kvalifikacijama za OI u Beogradu?

Pomeranje Olimpijskih igara za godinu dana izvršiće tektonske poremećaje u sportu

Beograd je bio domačin kvalifikacija i 2016. godine za OI u Riju Foto: Telegraf, Promo

Olimpijske igre u Tokiju počeće 23. jula 2021. godine i trajaće do 8. avgusta, odlučili su organizatori i Međunarodni olimpijski komitet.

Ova odluka izazvana je zbog širenja pandemije korona virusa u celom svetu zbog čega su odložena mnoga takmičenja, ali će sigurno izazvati tektonske poremećaje u sportu. Naime, već je ugroženo održavanje Eurobasketa 2021. koje je trebalo da se održi od 2 do 19 septembra u Nemačkoj, Italiji, Gruziji i Češkoj jer je jako blizu Igara.

Takođe, pitanje je šta će biti sa kvalifikacionim turnirom u košarci u Beogradu, koji je trebalo da se održi od 3. do 6. jula 2020.  ali i turnirima u Viktoriji, Splitu i Kaunasu.

Prema informacijama iz KSS, doduše nezvaničnim, čeka se odluka FIBA koja je odgovorna za ovaj turnir, ali njima je prioritet da reše sada pitanje Eurobasketa.

Ovog leta Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić ne bi mogli da igraju za Srbiju Foto: MN Press

Međutim, s obziorm na to da su sva košarkaška takmičenja NBA liga, Evroliga, Evrokup, ABA liga i ostale, najavile nastavak takmičenje posle završetka vanrednog stanja i borbe sa korona virusom.

To bi praktično značlo da bi se lige igrale do polovine jula, u zavisnosti kada se nastave, čime bi bilo onemogućeno da se igrači odazovu nacionalnim timovima za kvalfikacije za OI. Tu bi najviše ispaštala selekcija Srbije koja ima 5 NBA igrača (Jokić, Bogdanović, Bjelica, Marjanović i Gudurič) te mnogo igrača u Evroligi, koji ne bi mogli da nastupaju.

Najbolje rešenje je da se i one pomere za sledeću godinu kada su i Olimpijske igre.

Trenutno se čeka odluka FIBA, koja najpre mora da reši šta će sa Evropskim prvenstvom 2021, a onda i sa kvalifikacijama.

Momci, ako ne igramo ove godine, sledeće sigurno hoćemo: Igor Kokoškov, selektor Srbije daje savete igračima

FIBA je pre sedam dana poslala pismo u KSS u kome se između ostalog navodi da će ih obavestiti o razvoju događaja oko turnira u Beogradu, ali to je bilo dok MOK još nije odložio Igre u Tokiju.

- FIBA je podsetila MOК da je 1) zdravlje i sigurnost igrača prioritet broj jedan i 2) kvalifikacije su okončane samo u ženskoj košarci, a još šest Olimpijskih turnira (dva za 3×3 košarku i četiri muška turnira) tek treba da se odigraju.

- Mi smo, naravno, u stalnoj komunikaciji sa domaćinima Olimpijskih kvalifikacionih turnira, pratimo reakcije različitih nacionalnih Olimpijskih komiteta i obaveštavaćemo vas o toku razvoja događaja - stajalo je u pismui FIBA iz kojega se nazire da će se turniru odložiti.

Video: Nemanja Nedović opisao situaciju u Italiji i opasnost od korona virusa

(D.S)