Gde su, šta rade, crno-bele legende iz 1992? Heroj tima je trener, MVP predsednik KSS

28 godina kasnije, većina ili gotovo svi igrači su ostali u košarci, direktno ili neposredno preko dece

Gornji red: Šilobad, Rebrača, Šarić, Stevanović, Koprivica, Donji Red: Trener asistent Gašić, Nakić, Lončar, Đorđević, Dragutinović, Danilović, trener Obradović Kosarkasi Partizana, prvaci Evrope: Foto: MN Press

KK Partizan je najsvetliju tačku istorije ispisao na današnji dan 16. aprila 1992. godine, pobedom nad Huventudom u finalu Evrolige.

Aleksandar Đorđević je začinio istanbulsku noć trojkom koja je bila najava mnogih dalekometnih koševa koji su rešavali mečeve i titule, naročito su bile slatke one u reprezentativnom dresu.

- Ostvario mi se dečački san! Kao deca, igrajući u dvorištima škola, na betonu, mnogo puta smo zamišljali baš takve utakmice - vreme ističe, a ti treba da pogodiš poslednji poen, svi su na nogama, drama je na vrhuncu.

- Srećan sam čovek, jer se meni taj san ispunio. Nikada se nisam osećao bolje nego tada - znao je da kaže Sale mnogo puta.

Generacija Partizana iz 1992, na proslavi 25 godina titule prvaka Evrope Foto MN Press

Taj koš je Saletu promenio karijeru, a mnogima je upravo titula iz Istanbula najblistaviji momenat.

Generacija se rasula, Željko Obradović je ovom titulom najavio da kreće era najtrofejnijeg evropskog trenera u istoriji, a mnogi njegovi izabranici su i dalje u Partizanu - evo i kakvi su aktuelni životni putevi aktera utakmice sa Huventudom.

ALEKSANDAR ĐORĐEVIĆ

Doskorašnji selektor Orlova, ostvaren kao trener na reprezentativnom planu, a sada želi da podigne i Virtus Bolonju iz pepela. Nekadašnji velikan se ponovo diže sa Đorđevićem i bio je lider šampionata Italije i učesnik plej-ofa Evrokupa, sve do prekida sezone zbog korona virusa.

Foto: Marko Jovanović

PREDRAG DANILOVIĆ

Trenutno predsednik KSS gde će sa novim selektorom Igorom Kokoškovim pokušati da se domogne Olimpijskih igara. Ime i reputacija iz igračkih dana su takvi da je i suvišno trošiti reči o tome kakav uticaj ima.

Foto: Marko Todorović

NIKOLA LONČAR

Igračku karijeru je gradio u Španiji, gde je nedavno bio i veoma cenjeni stručni televizijski konsultant. Taj unosan posao je ostavio kako bi Partizanu pomogao da se podigne, kao sportski direktor.

Zanimljivo je i da je Lončar igrao za Huventud u sezoni 1998-1999, nosio je dres Reala i Makabija, Estudijantesa i Armanija, još nekoliko klubova je predstavljao, ali nigde nije bio uspešan kao u Partizanu - Evroliga, dve titule i tri Kupa.

Foto: Marko Jovanović

MLAĐAN ŠILOBAD

Mlađan Šilobad je jedan od simbola dugovečnosti u klubu. Sa pozicije izvršnog direktora učestvovao je pre dve godine u vrlo turbulentnoj sezoni, njegovo iskustvo u rukovodećem korpusu kluba je od velikog značaja za sistem Partizana koji se u ovom trenutku učvršćuje.

Vojnik je Partizana, neko ko zna kako "diše" klub i u kom pravcu bi ga trebalo usmeriti.

Foto: Marko Todorović

ZORAN STEVANOVIĆ I VLADIMIR DRAGUTINOVIĆ

Nekadašnji asovi su  se našli u klubu na novom zadatku, ovaj put u ulozi direktora omladinske škole.

Zoran Stevanović je bio rukovodilac omladinske škole, a sada je to Vlada Dragutinović koji ima slična zaduženja, kao direktor mlađih kategorija, a na ovu poziciju došao je iz agencije BDA, gde je bio direktor za Srbiju.

Vlada Dragutinović u sredini pored Ostoje Mijailovića Foto:kkpartizan.rs

ŽELJKO REBRAČA

Posle igračke košarkaške karijere se nije posvetio igri pod obručima, za razliku od saigrača iz slavne 1992. U rodnom Somboru je pokušao da pokrene privatni biznis i nije se proslavio.

Sa uživanjem prati igre sina, koji na američkom kontinentu pruža obećavajuće partije.

Foto: ATA Images

SLAVIŠA KOPRIVICA

Nema ga dugo u javnosti, potpuno se povukao, a poput Rebrače, može da se ponosi dečakom za primer - sin Balša je talenat kome se predviđa velika karijera.

Foto: Nikola Tomić

IVO NAKIĆ

Deo je agencije BDA, koju predvodi Rade Filipović, nekadašnji Partizanov kondicioni trener koji se u Americi pronašao u agentskim vodama. Fokusiran je na hrvatsku košarkašku scenu, a takođe ima sina za ponos - Mario je već dugo u Realu, a prve korake napravio je u Mladosti iz Zemuna, zatim i crno-belima.

Foto MN Press

Partizan - Huventud 71:70 (40:30)

PARTIZAN: Danilović 25, Đorđević 23, Stevanović 6, Nakić 5, Koprivica 4, Šilobad 4, Dragutinović 2, Lončar 2, Rebrača. Trener: Željko Obradović.

HUVENTUD: Prisli 20, Tomas Đofreza 18, Viljakampa 13, Rafael Đofreza 8, Morales 6, Tompson 5, Pardo, Ruf. Trener: Lolo Sainc.

(Telegraf.rs)