Lekcija za Bertomeua: Kako između Milana i Atine nema evroligaša, poštujte istoriju i tradiciju

S košarkaškog stanovišta, logičan zahtev Maljkovića

Foto: MNPress, Wikimedia

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković smatra da bi Beograd, Zagreb, Podgorica ili neki drugi grad sa ovog prostora trebalo da ima evroligaša.

Od učešća dva kluba, kada su Evroligu igrali Cedevita i Crvena zvezda, do glasina o tome kako će ih iz ABA lige biti nula, prošlo je šest godina.

Maljković je o tome popričao sa prvim čovekom elitnog takmičenja.

- Pričao sam sa Đordijem Bertomeuom i pitao sam ga kako je moguće da između Milana i Atine nema evroligaških ekipa. Moraju da se poštuju istorija i tradicija. Mnogo košarkaških zvezda dolazi sa prostora Balkana. Izgleda da samo bogati mogu da igraju košarku - rekao je Maljković za radio Marku.

Uporište u ovoj tvrdnji je i to što je iz Srbije ili Hrvatske poslednjih godina više igrača otišlo u NBA ligu gde igra sa uspehom.

Neki od njih poput Nemanje Bjelice, Bogdana Bogdanovića ili Luke Dončića su bili fantastični i u Evroligi pre odlaska "preko bare".

Krivicu za to Maljković delimično vidi i u FIBA koja je na prelazu između dva veka ispustila "uzde".

- FIBA je prespavala poslednjih 20 godina, pa sada plaća račune onoga što se dešava sa Evroligom. FIBA zaslužuje sve loše što se desilo, ali to nije dobro i za košarku - dodao je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

Video: Crvendakić: Svi su ispali iz forme, bolje je da se lige ne nastavljaju

(M.LJ)