Ubistvo Flojda podstaklo Džordana: Majkl donira 100 miliona dolara borcima protiv rasizma

Ogrmna pomoć u dolazećim godinama

Printskreen: Youtube/Nicki Swift

Džordana je na akciju pokrenulo ubistvo Džordža Flojda, Afroamerikanca kome je u Mineapolisu beli policajac Derek Čovin klečao na vratu više od osam minuta dok ga je hapsio.

Ovo ubistvo je pokrenulo spiralu protesta u Americi, a ljudi koji protestuju traže da ne bude policijske brutalnosti i da se poštuju prava crnaca.

Reagovao je pre nedelju dana i sam Džordan koji je tada rekao da je besan zbog svega što se desilo i poručio da je tamnoputim Amerikancima bilo - dosta.

- Duboko sam tužan, potresen i jednostavno besan. Vidim svuda bol i izlive ljutnje i frustraciju. Stojim uz one koji se bore protiv rasizma i nasilja prema tamnoputim ljudima u našoj zemlji. Dosta nam je - naveo je nedavno Džordan.

Sada je rešio da učini nešto konkretno u toj borbi i direktno se kroz donacije priključi demonstrantima.

- Džordan brend smo mi, crna zajednica. To je više od jednog čoveka. Uvek je bio porodica. Mi predstavljamo ponosnu porodicu koja je prevazišla prepreke, borila se protiv diskriminacije u zajednicama širom sveta i koja je radila svakog dana da izbriše mrlju rasizma ili štetu nepravde...

- Danas objavljujemo da će Majkl Džordan i Džordan brend donirati 100 miliona dolara tokom sledećih deset godina organizacijama posvećenim osiguravanju rasne jednakosti, socijalne pravde i većeg uspeha u obrazovanju - navodi se u delu saopštenja.

Džordan i spomenuta kompanija su naveli i da su životi crnaca važni, te da to nije kontroverzna izjava i da će se Džordan protiv nje boriti dok god ima obrisa rasizma.

Video: Uzalud mu govorio da ne može da diše: Policajac klečao na vratu muškarca koji je kasnije preminuo

(M.LJ)