Top 10 "preletača" iz Partizana u Zvezdu i obrnuto: Volden, Gurović, Divac, Vujanić, Vujošević...

Kori Volden je poslednji u nizu mnogih koji su bili u taboru oba večita rivala

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Transfer Korija Voldena iz Partizana u Zvezdu uzburkao je košarkašku javnost u Srbiji i ponovo podigao tenziju koja večito postoji između dva najveća košarkaška rivala u Srbiji. Ali, Volden nije jedini "preletač", kojih je kada su u pitanju košarkaški klubovi Crvena zvezda i Partizan bili česti poslednjih godina.

Poslednji put se ovakav transfer dogodio 2012. godine, kada je Raško Katić prešao iz Partizana u Zvezdu. On jeste donekle pogodio navijače Partizana, jer je Katić imao bitnu ulogu u dve šampionske titule u periodu od 2010. do 2012. godine i bio je prvi bitniji igrač koji je direktno prešao u redove večitog rivala posle nekoliko godina.

Pre njega ovakav slučaj direktnog prelaska iz Partizana u Crvenu zvezdu desio se pre tačno 10 godina, kada su Strahinja Milošević i Sava Lešić pojačali crveno-bele na početku sezone 2010/11. Međutim, oni su tada bili "marginalci" u ekipi Duška Vujoševića koja je otišla na F4 Evrolige, tako da Grobari nisu mnogo "plakali" za njima. Isto je bilo i 2007. godine, kada je Boris Bakić prešao iz Partizana u Zvezdu.

Ipak, najveća bomba i transfer koji je najviše zaboleo Grobare kada su u pitanju prelasci iz Partizana u Zvezdu, bio je potpis Milana Gurovića za crveno-bele 2005. godine. Iako je između igranja u večitima imao kraću epizodu u Huventudu, gde je odigrao 17 utakmica, ovaj prelazak mu Grobari nikada nisu oprostili i dan danas, 15 godina kasnije, vređaju ga kada god ga vide u hali.

Milan Gurović u dresu Partizana pored trenera crno-belih Duška Vujoševića; Foto: MN Press

Gurović i njegova porodica dobijali su pretnje u to doba i bez dileme ovo je bio transfer koji je najviše zaboleo Grobare u modernoj istoriji rivalstva dva kluba.

Volden bi mogao da se nađe u ovoj kategoriji, iako je stranac, zbog toga koliko je bio bitan deo crno-belog tima i zbog toga što deluje da Zvezda ovim transferom želi dodatno da pokaže nadmoć i da demonstrira silu nad najvećim rivalom.

Sasvim sigurno najveća bomba kada je u pitanju prelazak iz Partizana u Zvezdu, bio je dolazak Vlada Divca u Zvezdu tokom NBA lokauta 1999. godine.

Vlade Divac u dresu Zvezde; Foto: MNpress

Legenda crno-belih vratio se tokom lokauta u Srbiju i tada je potpisao ugovor vredan više stotina hiljada tadašnjih maraka, koje je zaradio za svega nekoliko utakmica u crveno-belom dresu.

I najveća trenerska legenda Partizana Duško Vujošević, nalazi se u grupi "preletača", jer je 1991. godine prešao iz Partizana u Crvenu zvezdu. On je tada klupu prepustio Željku Obradoviću, koji je te sezone sa crno-belima došao na evropski tron.

Duško Vujošević kao trener Zvezde na zajedničkoj konferenciji večitih, gde je kao trener Partizana Željko Obradović; Foto: MN Press

Da ne idemo preterano dalje u prošlost, u poslednjih 30 godina, pored Voldena, najveća imena među "preletačima" iz Partizana u Zvezdu su Vlade Divac, Milan Gurović, Duško Vujošević, Raško Katić i sada Kori Volden. Oni bi zaokružili TOP 5 prelazaka iz Partizana u Zvezdu.

Prethodne sezone za Zvezdu je igrao Džejms Gist, koji je u sezoni 2010/11 nosio dres Partizana, a prethodno veće ime koje je takođe nosilo dres Partizana, a kasnije zaigralo za Zvezdu bio je i Tarens Kinsi, ali je i on došao "zaobilaznim putem" pošto je između beogradskih klubova igrao za Nižnji Novgorod i Trabzon.

Preletači iz Zvezde u Partizan

Foto: MN Press

Kada je u pitanju obrnuta situacija, i tu imamo mnogo direktnih transfera iz crveno-belog u crno-beli tabor. Prema istorijskim predanjima, sve je krenulo još 1945. godine, kada je oficir JNA Vlahović ušao u dvoranu starog DIF-a u Deligradskoj u svlačionicu Crvene zvezde sa naredbom vojnih vlasti da braća Šaper, Aleksandar Nikolić i Boža Grkinić moraju, kao aktivni vojni obveznici, da pređu u novoformirani KK Partizan, koji je tada bio pod vojnom upravom.

Od tada, pa do danas, bilo je na desetine igrača koji su igrali u Zvezdi, a kasnije u Partizanu. Od legendarnog Bore Stankovića i Zorana Moke Slavnića, pa do naskorijeg primera u vidu Stefana Jankovića, koji je prešao u Partizan iz Zvezde 2018. godine.

Stefan Janković, poslednji "preletač" iz Zvezde u Partizan; Foto: Marko Jovanović

Pre toga su viđeni i prelasci Andreje Milutinovića i Aleksandra Cvetkovića u redove crno-belih, ali poslednje veliko ime koje je direktno iz Zvezde prešlo u Partizan bio je Lorens Roberts. Amerikanac je prethodno 2009. godine bio jedan od nosilaca crveno-belih, da bi na leto potpisao za Partizan i bio jedan od glavnih igrača u timu Duška Vujoševića u napadu na F4 Evrolige i titulu ABA lige, i domaćeg šampionata, kao i pehar Kupa Radivoja Koraća.

Foto: MN Press
Foto: MN Press

Transfer koji je pre toga bio posebno bombastičan, bio je prelazak Luke Bogdanovića iz Zvezde u Partizan 2004. godine. Luka je bio jedan od najvećih talenata Zvezde, a onda su crno-beli zadali žestok udarac večitom rivalu njegovim transferom, gde je proveo kasnije tri godine.

Tri godine ranije, prava bomba bio je prelazak Miloša Vujanića iz Zvezde u Partizan. Ovaj transfer posebno je zaboleo navijače Zvezde, kojima je Vujanić bio miljenik, jer je bio i dete kluba.

Miloš Vujanić u dresu Zvezde; Foto: MN Press

Tokom devedesetih su dva transfera bila posebno značajna. Prelazak Dejana Tomaševića iz Zvezde u Partizan 1995. godine, nakon što je pre toga četiri godine nastupao za crveno-bele, kao i prelazak Mlađana Šilobada iz Zvezde u Partizan 1991. godine, a upravo on bio je jedan od važnijih igrača u generaciji crno-belih koja se kasnije te sezone okitila titulom prvaka Evrope u Istanbulu.

Iako je bilo još mnogo imena poput Čedomira Vitkovca, Slavka Vraneša, Gorana Ćakića, Jova Stanojevića... može se reći da su top 5 "preletača" iz Partizana u Zvezdu, ako ne idemo dalje od početka devedesetih, Miloš Vujanić, Luka Bogdanović, Dejan Tomašević, Mlađan Šilobad i Lorens Roberts.

Video: Košarkaši Partizana napravili šutku pred Grobarima

(D. U.)