Zvezda se raspala u produžetku: Crveno-beli ispustili +14 i nastavili crni niz u Evroligi

Alba bolja posle dodatnih pet minuta i sjajne napadačke role u poslednjoj deonici

Foto: MN Press

Košarkaši Crvene zvezde izgubili su u Pioniru od berlinske Albe rezultatom 90:84, u okviru 14. kola Evrolige, i na taj način su vezali peti uzastopni poraz u najelitnijem takmičenju.

Crveno-beli su imali +14 u poslednjoj deonici, potom su dozvolili rivalu da se trojkama vrati u meč i povede u finišu, ali je Džordan Lojd vezao pet poena na ulasku u poslednji minut. Ipak, Alba je imala poslednji napad posle kog je Sikma otišao na liniju penala i na 1.3 sekunde odveo svoj tim u produžetak.

A tamo Zvezda jednostavno nije imala ni snage i ni koncentracije, dok je prednost gostiju rasla iz napada u napad i već na dva minuta do kraja produžetka bilo je jasno da će Alba stići do skora 6-7, dok je Zvezda sada na 4-10!

Zvezda je praktično poklonila pobedu Albi koja je u toj poslednjoj deonici samo sipala trojke na koš crveno-belih. Čak i u toj situaciji crveno-beli su donekle odbranili taj poslednji napad Albe, ali su dozvolili Sikmi da napravi ofanzivni skok i ode na pomenutu liniju penala. Imala je Zvezda 1.3 sekunde da uputi šut, Volden je dobio loptu i pogodio trojku, ali je kasno izbacio loptu i poeni nisu priznati.

Lojd je sa 21 poenom bio najefikasniji u redovima Zvezde, ali vredi pomenuti da je svoje prve poene ubacio tek u 30. minutu. Dobrić je imao dobru rolu sa 13 poena, O'Brajant je ubacio 12, Volden je imao devet, a Uskoković osam. Rit je zabeležio šest, Davidovac i Jagodić - Kuridža po četiri, Simanić i Lazić po tri i Kuzmić jedan.

S druge strane, Lo i Siva su bili najbolji u redovima Albe. Prvi je ubacio 21, drugi 19, a pratio ih je Tieman sa 13. Sikma i Gifi su imali po devet, a Grejndžer osam.

Foto: MN Press

Loše je Zvezda počela meč i to se posebno odnosilo na igru u napadu. Lazić je u 2. minutu pogodio za prve poene crveno-belih koji su imali dosta problema u odbrani da sačuvaju ofanzivan skok gostujućeg tima.

Alba je u 5. minutu imala prednost od 11:5, da bi Zvezda prvi put povela u 9. minutu nakon trojke mladog Uskokovića. Vredi pomenuti da je Zvezda u timk trenucima stisla u odbrani, ali i to da je Pablo Aito promešao sastav pred kraj prve četvrtine koju su crveno-beli dobili sa 16:15.

Volden i Dobrić su na samom početku druge deonice pogodili dve vezane trojke i Zvezda je vrlo brzo otišla na 24:15. Prednost je kratko trajala, jer je GIfaj vezao pet poena i smanjio prednost (24:20) koja je opet porasla u 17. minutu.

Dobrić je pogodio još jednu trojku, Rit je ubacio za dva i Zvezda je imala 31:22 na svom kontu. Usledila je potom dobra odbrana, dok je na drugoj strani Dobrić pogodio svoj osmi poen iz kontranapada za prvu dvocifrenu prednost crveno-belih.

Foto: MN Press

Loj, koji je inače bio nevidljiv u prvom poluvremenu, napravio je nesportsku grešku u 18. minutu i Alba je u tim trenucima vezala sedam poena i u potpunosti se vratila u igru. Imala je Zvezda napad na 37:31 poslednjem minutu druge deonice, Davidovac nije pogodio trojku, ali Šnajder na drugoj strani jeste i rezultat na poluvremenu je bio 37:34.

Uskoković je trojkom otvorio drugo poluvreme, a treću deonicu mladi plej završio je sa osam poena. Sredinom iste crveno-beli su krenuli da dižu svoju razliku, iako su već u 22. minutu izašli iz bonusa.

Zvezda je dvocifrenu prednost vratila u 27. minutu psole ukradene lopte Simanića i poena Dobrića, da bi i Simanić potom pogodio trojku za najvećih +14 - 55:41.

Foto: MN Press

Vratio je Lo trojku već u sledećem napadu, da bi se i Lojd u 30. minutu prvi put upisao u strelce (57:46). Amerikanac je promašio trojku uz zvuk sirene za novo dvocifreno vođstvo, ali je poslednju četvrtinu otvorio sa dva vezana precizna šuta van lionije 6.75. Međutim, Alba je preko Sive i Loa vratila dve trojke i istopila -14 u 33. minutu.

Pomenuta dva igrača su do 35. minuta ubacili još tri trojke i Alba je smanjila na 69:65. Vredi pomenuti da je Dobrić u tim trenucima blokadom zaustavio kontranapad blokadom, te i sam pogodio šut za tri poena, što je bio glavni razlog minimalnog vođstva crveno-belih.

Alba je na dva minuta do kraja meča povela sa 72:71, da bi LOjd ubacio tri slobodna bacanja, potom i flouter. Imala je Zvezda i napad na 76:74, da bi usledila pomenuta drama i poraz.

Crveno-beli naredni meč takođe igraju kod kuće, ovoga puta protiv Valensije koja je u vrhu Evrolige.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

(Telegraf.rs)