Ima li većeg dokaza da su Evropljani "preuzeli" NBA? Lebron prvi pokazao da ih ceni više nego Amere

Zna Kralj šta valja

Foto: AP /Tanjug, Profimedia/Michael Reaves / Getty images

Vikend "svih zvezda" NBA lige koji će biti održan u Atlanti biće specifičan u odnosu na sve prethodne prvo zbog same činjenice da se igra u pandemijskim uslovima, samim tim i bez publike kao glavnog dekora, i drugo, ovog puta domaći igrači neće biti dominantni u odnosu na strance, tačnije Evropljane - još konkretnije Balkance.

Došlo je izgleda vreme kada zaista možemo da kažemo da Evropljani počinju da vode glavnu reč i u ovom tipično afroameričkom sportu.

O tome najbolje svedoči i činjenica da će na "ol-staru" biti nikad veći broj košarkaša sa Starog kontinenta, i svi su lideri svojih ekipa počevši od Luke Dončića, preko Nikole Jokića, do Janisa Adetokumba, Rudija Gobera, Nikole Vučevića i Domantasa Sabonisa.

Ne zaboravimo tu Hrvate Bojana Bogdanovića i Darija Šarića koji ovog puta nisu prošli na ol-star iako imaju zaista sjajnu sezonu u ekipama koje se bore za sam vrh. Naravno, i našeg Bogana Bogdanovića koga je povreda omela da se predstavi u boljem svetlu do sada u dresu Atlante - domaćina ovogodišnje smotre najboljih.

Ono što je možda ipak najjači dokaz da su igrači iz Evrope, posebno sa ovih prostora, cenjeni kao nikad pre u NBA je podatak da su se čak petorica našla u timu Lebrona Džejmsa za glavni događaj ol-star vikenda - utakmicu protiv tima koji je selektirao Kevin Durent.

Ako iko zna šta valja i ko dominira igrom, onda je to jedan od najboljih igrača u istoriji ove igre. Očito je da je Džejms impresioniran igrama i inteligencijom Jokića i Dončića, Janisovom snagom kojom ruši sve pred sobom, te je ovu trojicu birao pre svih i uvrstio ih u prvu petorku, uz Stefa Karija.

Osim pomenutog trija, Lebron je na svoju stranu izabrao i sjajnog Sabonisa, te Gobera, dok će na na drugoj strani biti daleko najbolji igrač Orlanda ove sezone Nikola Vučević.

Naravno, sa ovolikim brojem Evropljana na ol-staru naglo rastu i šanse da baš neko od njih bude prvi igrač sa Starog kontinenta sa MVP trofejem sa utakmice svih zvezda.

Podsetimo, dosad su ovo prestižno individualno priznanje osvajali samo Amerikanci.

(Telegraf.rs)