Ni rođeni otac nije verovao da može da igra košarku: Pešić objasnio kako je otrkio Marka Gasola

"Kada sam ga prvi put video, rekao sam da je ovaj Divac", priznao je Kari Pešić

Danas je igrač koji ima šampionski NBA prsten i devet medalja sa reprezentacijom Španije, ali pre nekih 20-ak godina niko nije verovao da bi Mark Gasol mogao da postane ozbiljan igrač.

Niko sem Svetislava Karija Pešića koji ga je 2003. doveo u Barselonu i koji je otkrio kako u Marka nije verovala čak ni porodica.

- Njegov rođeni otac nije verovao da on može da igra. "Da li stvarno kouč mislite da on može da bude košarkaš", pitao me je Markov otac. Šta sam video u njemu? Smisao za igru. Mark, naravno, nije imao neku atletiku. Jeste imao visinu, ali je fizički bio kilav. Ali smisao za pas i šut, čitanje situacija...to je njega odlikovalo od brata. Stariji burazer je tipičan "skorer".

- Mark je napravio fantastičnu karijeru. Kada sam ga prvi put video, rekao sam da je ovaj Divac, Igrao je kao što je Divac igrao u najbolja vremena. Plejmejker sa velikom glavom i visinom.  Imao je 135 kilograma. Onda se zaljubio. Mislio sam da želi da skine kile, ali on se zaljubio u današnju suprugu. Stesao se radio na sebi, i postao što je danas - rekao je Pešić za TV Arena Sport.

Gasol je u Barseloni proveo tri godine, a potom je za Đironu igrao do 2008. kada se seli u Memfis u kom je ostao do 2019. godine. Zatim je sezonu 2019/20 igrao za Toronto s kojim je osvojio prsten, dok je sada član Los Anđeles Lejkersa.

Sa reprezentacijom Španije je bio svetski i evropski šampion, a ima i dva srebra sa Olimpijskih igara. Takođe, ima i titulu prvaka Španije sa Barsom 2004. godine.

(Telegraf.rs)