"Ne radimo na zatvaranju Evrolige, ABA liga će uvek imati mesto": Bertomeu otklonio sve dileme

Čelni čovek najkvalitetnijeg evropskog klupskog košarkaškog takmičenja ističe važnost regionalnog prvenstva

Foto: MNPress

Pre nekoliko dana pojavila se vest da će od 2023. godine Evroliga postati zatvoreno takmičenje. Prema tim informacijama bi se u takmičenju našle samo ekipe koje imaju A licencu, što bi veoma nepovoljno uticalo na status ABA lige, o kojoj se svake godine vodi velika polemika oko toga da li će zadržati mesto u elitnom nadmetanju.

Međutim, prvi čovek Evrolige je ponovo otklonio svaku dilemu - ABA liga će do daljnjeg imati mesto u Evroligi, pošto će takmičenje ostati delimično otvoreno za ostale.

- Svake dve-tri godine se pojavi takva informacija. Mi trenutno ne radimo na tome. Radimo na povećanju broja klubova sa fiksnom licencom. Brzo će taj status da dobiju Asvel i Bajern, a radimo i sa Albom. Želimo da imamo 16 klubova sa licencom. Radimo na novom modelu Evrokupa. I dalje dva mesta iz Evrokupa vode u Evroligu - izjavio je Đordi Bertomeu za MaxBet Sport.

On dodaje da se status regionalnog prvenstva nije promenio. Ističe veliki broj uspešnih košarkaša, arbitara i trenera koji dolaze iz ovog nadmetanja, a koji vrlo brzo mesto nalaze u samom evropskom vrhu.

- Uvek smo govorili da je ABA liga fundamentalna za evropsku košarku, zbog količine talentovanih igrača, sudija i klubova i to neće da se promeni. Uvek ćemo da imamo predstavnika ABA lige u Evroligi. Takođe ćemo imati u Evrokupu klubove iz ABA. Da li će predstavnik regiona biti šampion ili neki drugi klub, to ćemo da donosimo na godišnjem nivou. Ne mora šampion uvek da bude u Evroligi. U Evrokupu planiramo da imamo više klubova sa višegodišnjom licencom - stavio je tačku na čitavu priču Bertomeu.

Video: Da li je ovo najluđa trojka Ognjena Dobrića?

(Telegraf.rs)