Ključna rečenica srpske košarkašice posle zlata na EP, da li će je shvatiti Pokuševski i Smailagić?

Srpski centar Tina Krajišnik prepuna emocija prokomentarisala osvajanje titule prvaka

Foto: fiba.basketball

Košarkaši Srbije igraju ove nedelje kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre. Ekipa je desetkovana jer zbog povreda nema Milutinova, Lazića, Lučića, Gudurića, kao i ne odazivanjem Nikole Jokića, Alekseja Pokuševskog i Alena Smailagića.

I dok kod Jokića možemo da razumemo da nije 100 % spreman u glavi da igra, potpuno je nerazumljiv razlog otkazivanja Pokuševskog i Smailagića koji ne mogu da vide priliku koja im se pruža.

Može će im rečenica srpske košarkašice Tine Krajišnik posle zlata na Eurobasketu pomoći da razumeju.

- Dok smo sta­ja­li na po­sto­lju, Ti­na Kra­ji­šnik ko­joj je ovo pr­va me­da­lja, mi je re­kla: ''Jao tre­ne­ru, za ovo se živi''. Da. Ta­ko je! Za­što bi­smo sa­da stali? Haj­de da po­no­vi­mo ovo - po­ru­či­la je Malj­ko­vić.

Upravo ova rečenica "za ovo se živi" pokazuje koliko je bitnije igranje za nacionalni tim nego finansijska situacija ili igranje u NBA. Upravo osvajaje medalje sa reprezentacijom obeleži karijru svakog igrača.

Po čemu se ljudi u Srbiji sećaju Aleksandra Đorđevića? Sigurno ne po tome što je bio najbolji igrač MVP italijanskog prvenstva devedesetih, kada je ta liga bila najjača posle NBA, već po trojkama protiv Litvanije i osvajanjem zlata, ali i po mnogim drugim medaljama u dresu Jugoslavije. Isto je i sa ostalim velikanima srpske košarke Divcem, Danilovićem, Stojakovićem, Jarićem, Bodirogom, Teodosićem...

Samo igranje u reprezentativnom dresu i osvajanje medalje donosi igraču taj oreol "besmrtnosti". To može da potrvdi  Vladimir Radmanović, koji je bio deo ekipe 2002. na Mundobasketu u Indijanopolisu. Svojm grubom greškom je izbačen iz tima u polufinalu, i nije se našao na pobedničkom postolji i nema zlatnu svetsku medalju.

Posle toga je plakao i shvatio da je pogrešio, ali kasno.

Nadamo se da će i naši mladi košarkaši izvući pouke iz ovog fenomenalnog rezultata košarkašica..

Video: Šampionke Evrope podižu pehar: Pogledajte slavlje srpskih košarkašica sa navijačima

(Telegraf.rs)