Srce za svoju zemlju: Dončić istorijskim tripl-dablom odveo Sloveniju u Tokio!

Bravo za Čančara i Blažiča!

Foto: AP/Tanjug

Košarkaška reprezentacija Slovenije učestvovaće na Olimpijskim igrama pošto je u velikom finalnom sudaru na kvalifikacionom turniru savladala selekciju Litvanije na njenom parketu sa 96:85, a centralna figura susreta bio je, ko drugi do, Luka Dončić.

Posle naporne sezone u NBA ligi i nakon bezbroj okršaja u kojima je morao da gura svoj Dalas do pobede, Dončić je obukao dres svoje zemlje, odradio sve što je bilo do njega i odveo je u Tokio.

Bilo je nervoze za Luku, pogotovo u trećoj četvrtini kada se naljutio na sudije zbog dve odluke, ali je sa 31 poena, 11 skokova i 13 asistencija bio neprikosnoven na terenu i prvim tripl-dablom u nacionalnom dres upisao svoje ime u istoriju.

Bilo je teško istaći se pred litvanskom publikom i protiv ekipe koja ima Sabonisa i Valančijunasa u sastavu, nisu uspevali Slovenci da steknu prednost na poluvremenu, ali u trećoj deonici se desio krah od kojeg se Litvanci nisu oporavili.

I kada su pokušali da se vrate, Vlatko Čančar je na osam minuta do kraja sa pet vezanih poena odveo svoju selekciju na +16. Nakon toga, Slovenci su se održavali na pristojnoj distanci i priveli priču kraju.

Dončić jeste predvodnik, ali veliki doprinos pobedi dao je bivši igrač Crvene zvezde, Jaka Blažič, koji je uvek bio tu kada Luka stane. Čančar je sakupio 18 poena, dok je Blažič sakupio dva manje od Vlatka.

U protivničkom taboru najistaknutiji bili Butkevičijus, Valančijunas i Kalnietis sa po 14 poena.

(Telegraf.rs)