Šta smo videli na Zvezdinoj premijeri u ABA ligi? Ivanović je brutalan, neće biti problema ni sa ofanzivom

Košarkaši sa Malog Kalemegdana pokazali su da su podjednako dobri i u odbrani u napadu

Foto: AdmiralBet ABA League / Dragana Stjepanović

Dugo očekivana premijera u ABA ligi prošla je odlično za košarkaše Crvene zvezde. Više nego ubedljiva pobeda protiv Splita dala je navijačima dodatnu nadu da bi posle dužeg vremena klub i u Evroligi mogao da zablista i eventualno se umeša u borbu za prvih osam pozicija koje vode u kasnije razigravanje. Napredak u odnosu na prošlu godinu je evidentan.

Iako je sama pobeda protiv Splita (97:61) bila potpuno očekivana, košarkaši Zvezde su je upisali zaista sa velikom lakoćom. Uzimajući u obzir da su se sa ovim rivalom prošle godine dva puta mučili i "slamali" ga tek u završnici meča, trijumf sa 97 poena dolazi kao kruna uspešne predsezone tokom koje su između ostalog savladane ekipe Panatinaikosa i Bajerna iz Minhena.

Zvezda je igrala bez nekoliko povređenih košarkaša, pri čemu je svakako najvažnije odsustvo Erona Vajta, koji se povredio upravo na meču protiv grčkih Zelenih na turniru u Minhenu. Ali njegovo odsustvo se večeras apsolutno nije osetilo. Radonjić je čak u "praznim" minutima u kojima je sve bilo apsolutno rešeno, dao šansu i mladim nadama poput Marka Gušića i Nemanje Popovića da se pokažu.

Definitivno je mnoge iznenadila partija Stefana Lazarevića, koji je ovog leta iz FMP-a prešao u Crvenu zvezdu. On je kasno sinoć za 12 minuta provedenih na terenu bio perfektan, ubacivši 13 poena uz 3/3 na šutu za dva, 2/2 za tri i 1/1 sa penala uz tri skoka i jednu asistenciju. Imao je paralelno najbolju +/- statistiku zajedno sa Ognjenom Kuzmićem od 28 poena, što znači da su crveno-beli samo dok je on bio na terenu napravili toliku razliku u odnosu na hrvatskog rivala. Stvarno impresivno.

Međutim, glavna tema večeri bio je fantastični Nikola Ivanović. Košarkaš koji je ovog leta prešao iz rivalske Budućnosti blistao je pred beogradskom publikom i delovalo je kao da ga niko i ništa ne može zaustaviti. Raznovrstan spektar šuteva učinio je odbranu Splita izuzetno zbunjenom, a igrač Zvezde je na kraju upisao 20 poena uz šest skokova i šest asistencija za indeks od čak 35 poena, što ga bez sumnje kandiduje za MVP-ja kola.

Dugo su crveno-beli tražili igrača koji bi im pomogao u reketu na centarskim pozicijama. Maik Cirbes se potpuno neobavezno pojavio na pripremama, samo želeći da se spremi za dalje izazove, a na kraju ispada da će imati čak i vrlo bitnu ulogu u sastavu. Radonjić mu je juče dao dosta prostora, a ovaj mu je uzvratio dobrom partijom sa 12 poena, šest skokova i tri asistencije. Uz Kuzmića, koji polako, ali sigurno pokazuje znake poboljšanja i vraćanje na onu njegovu staru, prepoznatljivu igru, deluje da crveno-beli neće imati toliko "zime" kada je građenje reketa u pitanju.

Stranci takođe nisu izneverili. Ostin Holins i Nejt Volters su se na pravi način predstavili navijačima, pošto su obojica bili dvocifreni. Njih može da raduje i njihova energija, čak i u momentima kada je meč bio uveliko rešen.

I zaista, Zvezda je ove sezone koncipirala sastav uglavnom na dobroj defanzivi, što je nešto što je Radonjić i forsirao kroz veći deo svoje trenerske karijere. Split je ograničen na samo 61 poen, što je tek nešto više od 15 poena po četvrtini, a sada druge strane, košarkaši crveno-belih ućutkali su one koji su tvrdili da će biti problema u napadu. Sjajnih 63,5% na šutu za dva uz 10/20 za tri govori da kada se ruka "namesti" ni tu neće biti problema.

Crveno-belima sada predstoji nekoliko dana pauze, pre nego što otputuju na otvaranje nove sezone u Evroligi. U prvom kolu rival im je turski Fenerbahče u Istanbulu, protiv kojeg nemaju najbolju tradiciju na gostovanjima, pošto još nisu upisali trijumf. Ekipa Saše Đorđevića je tokom priprema igrala protiv večitog rivala i savladala ga više nego ubedljivo sa 89:62, što dovoljno poziva na oprez. Susret se igra u petak do 19.45 časova.

Video: Zvezda silovito krenula u odbranu ABA trona: Splićani videli crveno-belu mašinu

(Telegraf.rs)