Gorak poraz Zvezde u Evroligi: Alba "ugasila" blede crveno-bele u Pioniru

Loša partija Radonjićevog tima odvela ih ka debaklu

Foto: MN Press

Košarkaši Crvene zvezde pretrpeli su ubedljiv poraz na svom terenu u 5. kolu Evrolige, Alba je autoritativno, čini se i nikad lakše, savladala Beograđane rezultatom 78:63 što je srpskom timu treći neuspeh ove sezone.

Oko 5.000 navijača u hali "Aleksandar Nikolić" svedočilo je verovatno najslabijoj partiji igrača Dejana Radonjića.

Bilo je ovo veče koje će svi u taboru sa Malog Kalemegdana probati što pre da zaborave, koliko već sutra ujutru, jer ništa nije valjalo, ništa nije vredno pomena bilo u igri srpskog predstavnika u elitnom takmičenju.

Vođstvo od 6:2 u samom povoju meča bio je najsjajniji period Zvezde u petak uveče, i to je sve što bi trebalo da se zna o igri srpskog prvaka. Alba je brzo uhvatila svoj ritam, trojkom Tamira Blata povela 12:10, tako je i završena prva deonica - i više se nije osvrtala.

Sve posle toga bila je čista dominacija nemačkog tima predvođena Zusmanom, sveprisutnim Sikmom, Smitom, Loom, Blatom i ostalima koji su se doslovce razleteli po parketu beogradske hale, trčali, šutirali, igrali odbranu i pogađali šuteve u visokim procentima.

Gosti su Zvezdi dozvolili tek 25 poena u prvom poluvremenu što mnogo toga govori o odbrani kojom su mučili rivala, ali i o napadu Zvezde koji je bio sve samo ne tečan i precizan. Taj period meča završen je vođstvom Albe 38:25 i bila je to najava skorog sloma Beograđana u trećoj četvrtini.

Tračak energije se pojavio u startu drugog poluvremena, "povukli" su Beograđane u juriš Volters i Kalinić, Mitrović u reketu, Kuzmić svojom serijom poena, ali je to bilo dovoljno tek da se spusti dvocifrena prednost Nemaca -i to na minut, dva vremena. Usledio je novi nalet nemačkog tima od kog se Kalinić i družina nisu oporavili.

Foto: MN Press

Na gotovo svaki nalet Zvezde, na svaki poen, Alba je uzvraćala još jače: trojkama, lakim poenima koji su često i nedopustivo lako dolazili nakon osvojenih lopti u napadu.

Bila je to matrica po kojoj je teklo čitavo drugo poluvreme. Alba je bila razigrana, poletna, Zusman, Lo, Sikma i Smit su tukli sa svih pozicija, a Zvezda ni da bljesne. Svima u hali je bilo jasno u kom pravcu ide meč i mnogo pre nego što se on primakao kraju. Bez energije, reakcije, bez ideje i igrača koji bi povukao ka preokretu bili su crveno-beli večeras protiv rivala koji je tokom 40 minuta stopostotno držao sve konce igre u svojim rukama.

U bledom timu Zvezde opet je Kuzmić štrčao kao najistaknutiji pojedinac, ovog puta sa 16 poena i 6 skokova - indeksom 22. Volters je dodao 13, Mitrović 11 i 9 skokova, a Kalinić tek pet uz katastrofalan šut za tri poena - 0/6.

Na kraju, ipak, pesma navijača za košarkaše Dejana Radonjića za koje je sezona praktično tek počela, skor u Evroligi 2/3 ne izgleda uopšte tako loše posle šet rundi, ali lako može otići u deblji minus ako se bduu "reprizirale" partije kao ova večeras.

Crvena zvezda - Alba 63:78 (10:12, 15:26, 21:20, 17:20)

Crvena zvezda: Lazarević, Volters 13, 5as, Uskoković, Davidovac, Mitrović 11, 9sk, Lazić 3, Kalinić 5, 4sk, 4as, Dobrić 5, Holins 10, Simonović, Kuzmić 16, 6sk, Cirbes.

Alba: Lo 17, Da Silva 9, Smit 8, Delou, Matisek 3, Nikić 0, Olinde 9, Koumade, Sikma 11, Peno, Blat 10, Zusman 11.

Foto: MN Press
Foto: MN Press

Evroliga, 5. kolo

Četvrtak

Anadolu Efes - Uniks 71:68

Žalgiris - Bajern 73:75

Makabi - Panatinaikos 77:73

Armani - Asvel 73:72

Real Madrid - Fenerbahče 70:69

Petak

Crvena zvezda - Alba 63:78

CSKA - Olimpijakos 88:82

Baskonija - Monako

Barselona - Zenit

Standings provided by SofaScore LiveScore

(Telegraf.rs)