Nestvarni Avramović uništio Zvezdu, Partizan se u grotlu Pionira revanširao večitom rivalu

Fenomenalna završnica crno-belih

Košarkaši Partizana ostvarili su pobedu u 21. kolu ABA lige protiv Crvene zvezde 98:84 i revanširali se večitom rivalu za poraz u finalu Kupa Radivoja Koraća. Crno-beli bi najviše trebalo da budu zahvalni neverovatnom Aleksi Avramovića koji je odigrao derbi iz snova i ubacio 33 poena uz osam postignutih trojki.

Klackalica, pa sigurni Partizan... Pa klackalica i još sigurniji Partizan. To je sumiranih 40 minuta u Pioniru pred crno-belim navijačima koji su dobili ono što su tražili. Od celog kolektiva, ali primarno od Avramovića koji je 31 od 33 poena postigao u drugom poluvremenu uz 8/10 za tri poena.

Uz to, sakupio je i pet asistencija i jedan skok, a za dva je gađao 4/6 i 1/1 sa slobodnih bacanja. Do momenta njegovog zapaljenja, Kevin Panter je bio taj koji je vladao situacijom, ali je posle datih 20 poena prepustio palicu kolegi.

Na drugoj strani, Dejan Davidovac je bio na dve uhvaćene lopte od dabl-dabl učinka (12 poena i 8 skokova), ali nije imao saborca koji je mogao da zajedno sa njim pogura priču crveno-belih.

Odlazio je Partizan na dvocifrenu prednost nekoliko puta, ali je svaki put gubio to vođstvo i sebe ubacivao u rebus.

Sve je moglo da padne u vodu za nominalne domaćine, iako su vodili skoro tokom čitavog duela, a u prvom minutu poslednje četvrtine, Zvezda je uspela da preokrene i najavi dramu.

Video: Avramović dao trojku, pa gestikulirao ka klupi Zvezde, Radonjić pobesneo

Ipak, stvorio se Avramović koji je na svaki pogodak protivnika imao odgovor na drugoj strani. Imao je i sjajnu komunikaciju sa publikom, a čini se da je upravo on na četiri minuta do kraja kaparisao pobedu.

Otišlo se na +8, a odatle više nije bilo povratka za Zvezdu koja je u 21. kolu ABA lige pretrpela tek drugi poraz.

Sada, crveno-beli imaju 17-2, dok Partizan ima meč više i 17-3, tako da bi tim sa Malog Kalemegdana mogao da se zadrži na vrhu ukoliko slavi u zaostaloj utakmici.

TOK MEČA

IV ČETVRTINA

10. minut - KRAJ! Partizan je savladao Zvezdu i revanširao se za poraz pre dve nedelje u Kupu Radivoja Koraća.

9. minut (94:78) - Davidovac je pogodio dodatno slobodno banje, a već u narednom pogađa trojku. Ipak, išao je tajm-aut i odmah reakcija uzvraćenom trojkom Mura.

8. minut (91:74) - Sada velika borba za loptu i Ledej i Davidovac na parketu. Sudije pregledavaju spornu situaciju, jer igrači nisu ustali skoro pun minut i nisu dozvoljavali protivniku da uzme loptu. Na kraju, tehničku je dobio upravo Ledej.

7. minut (91:74) - Odlazi voz za Zvezdu. Lesor je pogodio i teško da se crveno-beli sada mogu vratiti.

6. minut (84:72) - Ko drugi do... Pa, Avramović. Igrač Partizana je dizao publiku na noge nakon što je Radonjić zatražio tajm-aut.

5. minut (78:72) - Neverovatni Avramović nastavlja da rešeta i da priča na terenu. Ispratio ga je Mur trojkom i ponovo je velikih +9 i gubi Zvezda kontrolu.

4. minut (75:70) - Nastavlja Avramović sa sjajnom igrom i čuva distancu između dva tima. Aleksa je sakupio 23 poena i sada je najefikasniji igrač susreta.

3. minut (73:68) - Mur pogađa i sada je 9:0 serija crno-belih.  Nakon tog naleta, Davidovac se izborio za loptu pod obručem i pogodio.

2. minut (71:66) - Nakon što se upalio alarm za Partizan, crno-beli su preko Lesora vratili igru i naterali drugu stranu da zatraži tajm-aut, jer je plus ponovo na dva poseda.

1. minut (64:66) - Vodi Crvena zvezda. Ivanović je pogodio za tri posle sjajnog izlaznog pasa, ali je fenomenalni Avramović uzvratio. Gestikulirao je prema Radonjiću nakon pogotka, nakon čega su razdeljene tehničke i dobro se zakuvalo u Pioniru.

III ČETVRTINA

10. minut (64:63) - Davidovac za tri! Pred poslednju deonicu, Zvezda se potpuno vratila u igru i biće zanimljivo videti šta nas očekuje u preostalih 10 minuta.

9. minut (63:59) - Isto kao i na kraju poluvremena, tim sa Malog Kalemegdana hvata zalet i preko Davidovca dolazi na samo -4, a sada ima i napad.

8. minut (63:57) - Vraća se Zvezda u igru. Ofanzivni skok je najveći saradnik crveno-belih u ovim momentima i ponovo su na samo dva poseda minusa. Kalinić sjajno hvata lopte i poentira, ovo su njegovi momenti.

7. minut (63:51) - Dobrić je pogodio trojku i pokušao da ugasi požar, ali onda iz tranzicije Ledej baca alej-ap za Kuruca.

6. minut (61:48) - Neverovatni Aleksa Avramović! Ubacio je 16 od 21 poena Partizana u ovoj četvrtini i ne može da se zaustavi. Prednost crno-belih je ponovo došla do maksimuma.

5. minut (56:46) - U ovih četiri minuta vidimo obračun Avramovića i Holinsa. Američki košarkaš pogodi, srpski reprezentativac isprati. I tako u krug. Dvocifrena razlika orbitira u večitom derbiju.

4. minut (51:44) - Na Holinsa idu sve lopte, a kada Amerikanac nije otvoren, traži se Kuzmić koji je u tri napada u nizu udvojen. Ipak, povezana mini serija.

3. minut (51:39) - Ponovo je Avramović namestio nišan i pogodio za tri, a onda je i Glas za 2+1 bio uspešan. Najveća prednost Partizana do sada.

2. minut (45:39) - Živne Zvezda, ali zaustavi se odmah. Holins je strašnim zakucavanjem počeo, a dodao Volters.

1. minut (43:34) - Avramović trojkom otvara drugo poluvreme, a to stiže labav odgovor Arona Vajta koji je sa 1/2 sa penala nedovoljno uzvratio.

Foto: MN Press

II ČETVRTINA

10. minut (40:34) - KRAJ POLUVREMENA! Ozbiljno je pripretio tim sa Malog Kalemegdana da će skroz istopiti minus, ali su Ledej i Lesor suzbili nadiranje protivnika i očuvali pristojnu razliku pred odmor.

9. minut (36:34) - Lazić za tri poena. Potpuno se Zvezda vratila u susret, iako je gubila tlo pod nogama između dve četvrtine.

8. minut (36:31) - Davidovac je sada inicijator pokreta crveno-belih i razlika je samo dva poseda.

7. minut (36:29) - Ponovo Obradović traži tajm-aut u kratkom vremenskom razdoblju, jer je Zvezda ponovo na sedam razlike. Rezultatski, Partizan kontroliše ovu četvrtinu, ali daleko je to od potpune kontrole.

6. minut (36:27) - Ne može Radonjić da bude zadovoljan ofanzivnim oružjem u ovom susretu. Sve što se i dobro napravi u odbrani, nikako da se isplati u napadu. Davidovac 1/2 sa penala.

5. minut (36:26) - Dobra reakcija Partizana koji je iz jedne tranzicije stigao do trojke Pantera koji je na velikih 18 poena. Sjajna rola Amerikanca.

4. minut (33:26) - Mitrović lepim prodorom tera Obradovića na tajm-aut, jer je povezana mini serija od 5:0 i tim sa Malog Kalemegdana je dobio impuls.

3. minut (33:24) - Holins trojkom prekida poenterski post crveno-belih trojkom, ali je večiti rival stekao prednost oko koje će sigurno biti muke za Zvezdu.

2. minut (31:21) - Dvocifrena prednost za Partizan. Zvezda je ušla u jednu već dugu seriju promašaja, iako su pokušavali i Kalinić, ali i Kuzmić i Volters. Tajm-aut Radonjića koji evidentno nije zadovoljan ofanzivnim delovanjem svoje ekipe.

1. minut (29:21) - Sa jedne strane, za Partizan je dobro to što pojačava svoju prednost, ali loše je to što je Aleksa Avramović već na tri lične greške i moraće na klupu.

I ČETVRTINA

10. minut (28:21) - Panter je u dva navrata "navukao" Lazića na faul i tako dobio pet slobodnih bacanja u poslednjoj minuti. Kapiten Zvezde je u diskusiji sa sudijama, ali neće se odluka promeniti. Upravo je Panter najefikasniji igrač meča do sada sa 11 ubačenih poena i crno-beli sada imaju lagodniju situaciju.

9. minut (23:19) - Ponovo se igra ubrzala i nova realnost je blagi plus Partizana. Nakon pozicionih napada, dobilo se ponovo na dinamici.

8. minut (21:17) - Smailagić i Kuruc su napravili malu, ali vrednu zalihu pod obručem i imamo prvi tajm-aut. Radonjić ne želi da situacija izmakne kontroli.

7. minut (17:16) - Ne uspeva niko da se odlepi i igra se poen za poen. Minimalna prednost crno-belih.

6. minut (14:14) - Obračun centara se trenutno vodi na parketu Pionira. Dobijaju i Lesor i Kuzmić penale i pogađaju.

5. minut (11:10) - Ledej trojkom vraća Partizanu prednost. Imali su crno-beli priliku da to učine i ranije, ali je Holins ukrao čistu loptu. U svakom slučaju, Ledej je popravio poenterski saldo nominalnog domaćina.

4. minut (7:8) - Kalinić, a onda Panter sa druge strane - dve poludistance i efikasnost.

3. minut (5:6) - Crno-beli su prerano ušli u probleme sa faulovima i sada svaki prekršaj vodi na slobodna bacanja. Preko Kalinića (1/2) i Kuzmića (2/2), Zvezda dolazi do prvog vođstva.

2. minut (3:3) - Holins trojkom otvara napadačko veče crveno-belih. Brzo se trči i igra je prilično dinamična.

1. minut (2:0) - Panter je sklonio uvodnu nulu na susretu. Nakon toga, videli smo tri promašaja od čega su dva Zvezdina.

PRE MEČA

Zvezda je slavila sa 85:68 u Nišu, a nakon toga je odigrala tri meča u Evroligi od čega je izvojevala dve pobede. Sa druge strane, crno-beli nisu imali posla nakon večitog derbija u Kupu Radivoja Koraća, odmarali su 14 dana i sada će pokušati da slavi protiv velikog rivala prvi put od početka 2020. godine.

U poslednjih pet duela je slavio tim sa Malog Kalemegdana i u ovom momentu je prilično jakom naletu na oba fronta.

Što se tiče sastava, Zvezda neće moći da računa na Stefana Markovića iako se spekulisalo da bi možda i mogao da pomogne ekipi. Partizan nema većih problema sa rosterom.

Video: Obradović ušao u raspravu s novinarom: Na sreću sam mnogo više pobeđivao nego gubio u karijeri

(Telegraf.rs)