Košarkaški svet tuguje, preminuo legendarni Bil Rasel

Napustio nas je jedan od najvećih igrača svih vremena, osvajač 11 NBA prstenova

Foto: Tanjug/AP

Košarkaški svet tuguje danas, iz Sjedinjenih Američkih Država stiže tužna vest da je u 88. godini preminuo jedan od najvećih igrača svih vremena, za mnoge i najveći, legendarni Bil Rasel.

Rasel je čitavu igračku karijeru proveo u Boston Seltiksima, trenirao je, osim Bostona, Sijetl i Sakramento, osvojio je zlato na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956. godine, bio i drugi "pik" iste godine na NBA draftu.

Uzeli su ga Sent Luis Hoksi i trejdovali u Seltiks - a ostalo je istorija.

Osvojio je 11 titula šampiona najjače lige sveta sa Bostonom (dve kao trener), osam uzastopnih, pet puta je bio MVP lige, 12 puta učesnik "ol-star" utakmice, tri puta član idealne postave lige, osam puta član druge najbolje postave, jednom najbolji deo defanzivne postave lige, četiri puta najbolji skakač NBA, dobitnik nagrade za životno delo (2019) - sve to i još mnogo toga u neverovatno bogatoj karijeri uspeo je da pokupio čuveni Bil Rasel.

Tokom 15 godina profesionalne košarke, zaključno sa univerzitetskim stažom (San Francisko), Rasel je imao, bez ikakve dileme, ubedljivo najveću karijeru u istoriji bilo kog timskog sporta. Tokom igranja za San Francisko, proglašen je za dvostrukog najboljeg sportistu svih Univerziteta, svom učilištu doneo je dve uzastopne titule i vodio je tim do neverovatnih 55 uzastopnih pobeda. Usledila je medalja na Olimpijskim igrama 1956. godine, a onda spektakularan ulazak u NBA ligu - osvajanje titule već u "ruki" sezoni.

Rasel je u Bostonu proveo 13 godina, vodio je Seltikse do 12 finala i 11 titula, a jedini poraz koji su doživeli za titulu, od Sent Luisa, desio se pri egalu u seriji 2:2 kada je Rasel zbog povrede završio u bolnici. Seltiksi su izgubili preostale dve utakmice bez svog najboljeg igrača.

Petostruki MVP lige je bio neprevaziđeni bloker, igrač koji je doneo potpuno novu dimenziju i revoluciju u NBA sa svojom defanzivnom igrom. U karijeri je upisao 21.620 skokova, u proseku 22.5 po utakmici, što mu je donelo titulu najboljeg skakača lige u četiri navrata. Istorija pamti njegov 51 skok tokom samo jedne utakmice i 49 u dva navrata! Rasel je u 12 uzastopnih sezona u svakoj imao više od 1000 skokova - uz 15.1 poen i 4.3 asistencije u proseku po utakmici tokom karijere.

Bil Rasel je za mnoge bio najbolji i najspektakularniji igrač svih vremena do pojave Majkla Džordana, i to je možda i najbolji mogući opis da se razume njegova veličina.

(Telegraf.rs)