Zvezda protiv Baskonije prošla kao Partizan: Srpski predstavnici i dalje bez pobede u Evroligi

Kiša trojki pogurala je domaće ka nastavku besprekorne serije

Foto: ATA Images

Prošlo je i treće kolo, a srpski predstavnici u Evroligi nisu upisali trijumf. Crvena zvezda večeras je produžila tu sumornu seriju, pošto je poražena na gostovanju u Španiji protiv Baskonije, iako se dobar deo meča držala u igri - 92:75.

Utakmica u Baskoniji bila je iz reda boljih kada je "borba sa perimetra" u pitanju, pošto su i jedna i druga ekipa mogle da se pohvale dobrim šutom za tri poena. I dok je Baskonija uglavnom pogađala preko neverovatnog Markusa Hauarda, za Zvezdu su "rešetali" Ben Bentil, Ognjen Dobrić, pa i Stefan Marković.

Slabiji odziv navijača u Vitoriji-Gasteiz trebalo je da olakša posao gostima, pošto atmosfera nije bila ona tradicionalna, vruća, baskijska. Ali ekipe su se potrudile da pruže dobru košarkašku predstavu.

Foto: MN Press

Ogromna prednost Zvezde je bio skok, gde treba istaći da su posle prvog poluvremena imali dvocifren broj uhvaćenih lopti više od rivala. Beogradski klub igrao je istovremeno i raznovrsnije od kluba iz Vitorije i podelio je više asistencija. Ali ipak je pobedio domaći tim, presudile su pomenute trojke.

A najviše je u tome prednjačio Markus Hauard, koji je ubacio 30 poena od čega 7/12 sa distance. Imao je i Darijus Tompson dobro veče, pogodivši 4/4 za tri od svojih 18 poena. Još Vanja Marinković bio je dvocifren sa 10 poena, a na kraju je domaći tim imao 19/36 za tri poena.

U Zvezdi su se istakli Luka Mitrović koji je ubacio 17 poena, potom Ognjen Dobrić koji je dodao tri manje, Nikola Ivanović i Ben Bentil su postigli po 11 poena, dok je Filip Petrušev "dogurao" do ravno 10 poena.

Prva četvrtina počela je prilično raspucano. Nijedan od timova isprva nije uspevao da stekne neku opipljiviju prednost, dok to nije učinila Zvezda pred sam kraj. Interesantno je da su samo Ben Bentil, Luka Mitrović i Ognjen Dobrić bili ti koji su uspevali da postignu poene.

Međutim, početak druge deonice doneo nam je jak odgovor Markusa Hauarda. Amerikanac je počeo da pogađa jednu, pa drugu, pa treću trojku, pogađa bacanja i vrlo brzo je stigao do čak 19 postignutih poena, što je bila otprilike polovina koliko je njegov tim ubacio za poluvreme.

Na kraju krajeva, Zvezda je ipak imala "krhku" prednost na velikom odmoru, koja ipak nije bila dugog veka, pošto četiri puna minuta po povratku sa pauze nije postigla nijedan poen. To je omogućilo domaćima prvo da uhvate priključak, a potom i da sa novom kišom trojki odmaknu na šest razlike. Međutim, serija Dobrića i Mitrovića nam je unela meč u novi egal.

Utakmica je prelomljena na početku poslednje četvrtine. Tada je usledila nova serija trojki Baskonije, koja je baš posle pogotka Vanje Marinkovića otišla na tada maksimalnih +8. Ali tu nije bio kraj, pogoci sa distance samo su nastavili da uleću, pa nije vredelo ni zakasnelo buđenje Filipa Petruševa.

Otišla je Baskonija na dvocifrenu prednost, što je bilo nepremostivo za crveno-bele. Pobeda je zasluženo ostala u rukama španskog kluba, koji će ako zadrži ovakav šut za tri opasno namučiti sve u Evroligi.

STATISTIKA UTAKMICE

Baskonija - Crvena zvezda 92:75 (23:24, 19:23, 17:10, 33:18)

Sudije: Olegs Latiševs (Letonija), Mehdi Difala (Francuska), Rain Perandi (Estonija)

Baskonija: Hauard 30, Rajeste, Sedekerskis 6, Marinković 10, Dijez, Tompson 18, Endiaje, Kocar 8, Kostelo 8, Giedraitis 3, Homes 9, Kuruc

Crvena zvezda: Holand, Lazarević, Adams 3, Mitrović 17, Lazić 2, Martin 2, Dobrić 14, Raduljica, Ivanović 11, Marković 5, Petrušev 10, Bentil 11

EVROLIGA, 3. KOLO

Utorak

Enadolu Efes - Valensija 91:92

Žalgiris - Virtus 68:65

Fenerbahče - Asvel 84:63

Makabi - Monako 78:70

Bajern - Barselona 73:84

Partizan - Olimpija 75:80

Sreda

Alba - Panatinaikos 94:65

Baskonija - Crvena zvezda 92:75

Real Madrid - Olimpijakos 87:89

Standings provided by Sofascore

TOK UTAKMICE

IV ČETVRTINA

10. minut (92:75) - Koš Kostela posle promašaja. Tajmaut Jovanovića. Trojka Adamsa. Koš Sederkerskisa, a onda i prodaja lopte Adamsa. Opet koš Sedekerskisa. Trojka Hauarda.

8. minut (83:72) - Petrušev daje dvojku posle borbe Lazarevića. Ne vredi, ide trojka Darijusa Tompsona. Jednostavno trojke su moćno oružje domaćih, ali ide trojka i za Petruševa. Opustio se. Maik Kocar prolazi na drugi obruč. Lazarević neprecizan. Hauard postiže trojku.

6. minut (75:67) - Greši i Baskonija, a iz kontre Lazić upisuje poene. Sada se nekako izborila Baskonija da sačuva posed, a na sve stiže prekršaj Markovića. Tajmaut domaćih. Koš Marinkoviža, sada već velikih +11. Hauard. Tajamut Zvezda. Trojka Petruševa, pa onda promašaj Vanje Marinkovića za tri.

4. minut (70:62) - Kostelo promašuje za dva, a na kraju Tompson pravi prekršaj i šalje Mitrovića na liniju slobodnih bacanja. On realizuje oba penala. Šta sada postiže Marinković, uprkos dobroj odbrani Zvezde. Faul u napadu Bentila. Pravi Baskonija ovde možda i ključnu razliku. Sada ipak promašaj Baskonije za tri poena preko Marinkovića, a Lazarević hvata skok. Izgubljena lopta Mitrovića.

2. minut (68:60) - Tompson prolazi za tri poena. Bentil je jako fauliran po licu. Ben promašuje prvo, a pogađa drugo bacanje. Kostelo pogađa za tri poena. Ali odmah zatim i Dobrić uzvraća sa dva poena. Srećom sada promašuje Homes za tri, ali gubi loptu Bentil. Trojka za Tompsona.

III ČETVRTINA

10. minut (59:57) - Nema koša ni za Martina. Trojka Homesa. Tajmaut Vlada Jovanović. Luka Mitrović sa važnim poenima nakon minuta odmora. Ali je sada Homes fauliran, a onda je u nastavku napada promašio i za tri. Dobrić pogađa za dva, važan koš, na kraju Tompson promašuje. Samo dva poena deli rivale.

8. minut (56:53) - Rokas Giedraitis ne uspeva da pogodi za tri poena, ali Hasan Martin čini grešku napravivši faul u napadu nad Doltonom Homesom. Rokas Giedraitis promašuje za dva. Ukradena lopta za Baskijce. Kostelo gubi loptu. Ivanović potom ne pogađa za tri poena, a Kostelo je precizan.

6. minut (53:53) - Ivanović je promašio za dva, ali Martin hvata skok i poentira, ali stiže trojka Homesa. Ivanović dobro prolazi, Lazić pravi faul. TV tajmaut. Nikola Ivanović je potom fauliran nakon neiskorišćenog napada Baskijaca. Pogodio je oba penala. Maik Kocar je neprecizan. Marković neuspešan sa distance, a Hauard nastavlja gde je stao.

4. minut (48:47) - Hauard promašuje za tri, Adams gubi loptu. Sada serija promašaja na obe strane. Ivanović je neprecizan, baš kao ni Tompson. Mitrović isto tako uzvraća na drugoj strani. Nema koša ni za Mitrovića.  Kocar pravi faul.

2. minut (48:47) - Nema trojke Bentila preko ruke. Nema ni napada za Baskoniju, pošto je loptu izgubio Tompson. Kocar izbija loptu, ali ona ipak pripada Baskoniji, koja postiže i trojku preko Homsa. Bentil sada neprecizan za dva. Potom Giedraitis ubacuje trojku, ponovo kiša pogodaka sa distance za domaći tim. Mitrović gubi loptu.

II ČETVRTINA

10. minut (42:47) - Kocar blokira Lazića, ali ostaje lopta za Zvezdu. Marković baca loptu u aut, jer je lopta išla isuviše jako. Koš ne važi, Hauard je gazio aut liniju. Bentil promašuje za dva, pa hvata loptu, pa je opet neprecizan, pa Mitrović hvata loptu, na kraju Mitrović poentira. Tajmaut Baskonije. Hauard promašuje za tri, potom blokada Adamsa. Ništa od akcije Kocara. Bentil je zaustavljen. Nema koša Hauarda, postigao je 19 poena za sada.

8. minut (42:45) - Luka Mitrović je jako raspoložen i pogađa za dva, dok na drugoj strani Kostelo ne uspeva da pogodi sa poludistance. Dugačak napad Zvezde, a Mitrović je fauliran od strane Marinkovića, kojem je to treći. Marković pogađa neverovatnu trojku od tablu, a potom faulira Hauarda. To je četvrti timski faul Zvezde. Kocar pogađa za dva. Precizan je i Marković.

6. minut (40:38) - Petrušev hvata loptu, ide u kontru, imaće bacanja posle faula Kostela. Nije pogodio niti jedno bacanje. Dobrić je uhvatio skok, ali je na kraju izblokiran od strane Giedraitisa. Hauard je fauliran, imaće šansu za još dva poena. Pogodio je dva od tri. Petrušev gubi loptu... Topson poentira nakon ukradene lopte Kostela. Tajmaut. Nažalost, Adams je opet neprecizan, a na drugoj strani Sedekrskis pogađa dvojku.

4. minut (34:38) - I Ivanović pogađa za tri poena. Na drugoj strani nema trojke Sedekerskisa. Kuruc pravi faul, a Dobrić baca loptu u noge Petruševa i gubi posed. Ipak Ivanović krade loptu i poentira. Potom još jedna sjajna odbrana i rampa Hasana Martina. Petrušev poentira, +5 za Zvezdu i tajmaut Baskonije. Hauard pogađa za tri, neverovatan je sa 17 poena do sada. Ivanović vraća dvojku.

2. minut (31:29) - Dobrić pogađa trojku na početku, ali uzvraća Hauard. Dobrić ponovo lagano poentira. I opet... Nova serija Hauarda, tri trojke je pogodio uz slobodna bacanja. Petrušev gubi loptu za ekipu Zvezde, iako se Lazarević prethodno izborio za nju. Hauard je postigao poene uz prekršaj, pomalo diskutabilna odluka, sudije su svirale da ovaj koš važi. Srećom promašuje ovo bavanje Hauard.

I ČETVRTINA

10. minut (23:24) - Trojka Dobrića! Sedam je razlike za Zvezdu, polako raste prednost beogradskog kluba. Pametan faul Markovića nad Hauardom. Faul Dobrića nad Hauardom za tri slobodna bacanja. Sva tri je pogodio. Dobrić je promašio za dva, baš kao i Hauard za tri na drugoj strani. Dobrić ponovo neprecizan sa distance. Za kraj, ipak, trojka Hauarda, pa je samo jedan razlike.

8. minut (17:21) - Mitrović pogađa i dodatno slobodno bacanje. Marković "preseca" pas za Giedraitisa, koji na kraju promašuje za dva poena na isteku napada. Mitrović pogađa novi koš, devet poena za njega. Samo oni su postigli poene za sada. Tompson takođe precizan. Mitrović sjajno dodaje za Dobrića, evo prvih poena i za njega. Hauard ne pogađa.

6. minut (15:16) - Sjajni Ben Bentil pogađa i trojku. Vanja Marinković fauliran od strane Adamsa. Tompson je promašio za dva, Adams to ne kažnjava, pa stiže trojka na drugoj strani od strane Tompsona. Ponovo je sam Bentil i pogađa za tri poena! Ali ide Vanja Marinković na drugoj strani sa trojkom. I Mitrović pogađa uz faul Marinkovića, idemo na prvi TV tajmaut.

4. minut (9:8) - Adams ne pogađa iz jako teške pozicije, dok na drugoj strani Kocar polaže na dodavanje za Tompsona. Ipak vrlo brzo uzvraća za sada raspoloženi Luka Mitrović, koji je pritom fauliran od strane Kocara. Promašuje dodatni penal, a Baskonija takođe neuspešna u svom napadu, pošto Homs na šutu za tri izbacuje loptu u aut. Bentil takođe raspoložen na startu ove utakmice. Rokas Giedraitis promašuje za tri.

2. minut (7:4) - Kocar bolji u skoku od Mitrovića na startu meča. Marinković lako spušta za Kocara, a na drugoj strani Marković asistira za koš Bentila. Ostali su sada na parketu Marković i Kocar posle jednog sudara, dosuđena je mrtva lopta. Pomalo bizarno sudije sada stopiraju igru bez razloga, Marković gubi loptu, a Tompson zakucava iz kontre. Biće slobodna bacanja za Luku Mitrovića. Pogodiće oba. Marinković pogađa za tri poena.

STARTNE POSTAVE

Baskonija: Tompson, Marinković, Giedraitis, Homs, Kocar

Crvena zvezda: Adams, Lazić, Marković, Mitrović, Bentil

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Baskonija je dijametralno suprotno krenula u sezonu, interesantno, pobedivši ekipe Valensije u gostima, a potom i Partizana na domaćem terenu posle velike drame i produžetka.

Tradicija je na strani domaće ekipe, koja je pobedila na poslednje četiri utakmice na domaćem terenu protiv Zvezde, a koja je dva puta prebacila i 90 postignutih poena. Odbrana perimetra, pre svega, biće ključ za crveno-bele.

Zvezda je, podsetimo, prethodne sedmice poražena od Panatinaikosa posle dramatične završnice u meču u kojem je jako dugo bila u povoljnom položaju i vrlo lako je mogla da stigne do trijumfa.

Utakmicu će suditi Olegs Latiševs iz Letonije, a pomagaće mu Mehdi Difala iz Francuske i Rain Perandi iz Estonije.

Video: Prve reči najnovijeg pojačanja Zvezde: Vildoza poručio da se njegov stil igre uklapa u crveno-bele

(Telegraf.rs)