Čović objasnio razloge smene Jovanovića, pa "između redova" prozvao Partizan i Sašu Obradovića

Prvi čovek crveno-belih istakao da ovom timu Zvezde treba neko ko je veći autoritet kao trener

Foto: MN Press

Košarkaški klub Crvena zvezda je na Malom Kalemegdanu promovisao novog trenera. Posle Duška Ivanovića, pristunima se obratio i predsednik crveno-belih, Nebojša Čović, koji je obrazložio razloge raskida saradnje sa Vladimirom Jovanovićem, zašto je angažovan Ivanović, a nije propustio ni priliku da u šiframa uputi i neke "otrovne strelice".

- Vi znate da ja nisam kratko u košarci, ali da sam uvek imao pristup da mladim trenerima dajemo šansu. Mislim da se to dobro pokazalo. To je nešto što je i u interesu srpske košarke. Kada pogledate, jako je mali prostor za angažovanje srpskih trenera preostalo. Mi sada imamo tri mlada, perspektivna trenera. Tu je Dušan Alimpijević, Vlada Jovanović i Nenad Stefanović koji je u FMP-u. Ono što je rizik kada dolazi mlad trener jeste stepen strpljenja, koliko možee da trpite pritiske.

- Mnogi sada misle da Zvezda nije za učenje, ali, ni reprezentacija nije za učenje. Mnoge smo postavili da budu i treneri reprezentacije pa se nisu pokazali. U sportu je prosto, rezultat ocenjuje da li je zadovoljio. U slučaju sa vladom Jovanovićem smo imali dovoljno veliki uzorak da vidimo, kakva je bila perspektiva da je Vlada ostao. Na osnovu tih analiza smo procenili da li bi trebalo da napravimo zajednički dogovor i napravimo zajednički spoazumni prekid saradnje.

Foto: MN Press

- Ja ne mislim da su napravljeni veliki kiksevi. Ali, svaka utakmica je izgeldala da smo blizu da pobedimo. Vlada Jovanović je odličan mladi trener i očekujem da će nastaviti svoj put razvoja. Vrlo je posvećen i čovek koji živi sa košarkom. Moj savet svakom mladom čoveku koji dolazi na bilo koji posao, a ne samo u sportu, je da ne dopusti da se i trunka autoriteta ugrozi. Ako vi dozvolite lančić, pa vam ne smeta, pa dozvolite različitu garnituru, pa vam ne smeta, onda to ugrozi celu ekipu.

- Što se tiče naših rezultata nisam primetio da ste vi u medijima to analizirali. Mi smo od 9 utakmica, šest igrali u gostima, baš sučajnost, mada ja ne verujem u slučajnosti. Ima tu interesantnih autoriteta koji mogu da učestvuju u tome. Imali smo crveni signal u uakmici sa Olimpijakosom u pripremama. To vam pričam, da mi nismo baš amateri.

- Što se tiče Evrolige, ako bismo to mogli da nazovemo kiksom, to je poraz od Panatinaikosa. Što s tiče ABA lige to, ne da je kiks, to je poraz od Zadra, ne samo u Beogradu, nego i u Zadru. Za tu utakmicu, ako ste pravi profesionalac gotovo i da vam nije potreban trener, već dodatan stepen motivacije.

- Mi smo se ove godine opredelili da imamo većinsku strukturu sa domaćim igračima. Došao je novi trener, on će ocenjivati i procenjivati.

Foto: MN Press

- Zapamtite, ja nisam neozbiljan čovek. Ni jedan jedini trener koji je bio u Crvenoj zvezdi od 2011. godine, nije dobio ni jednog jedinog nametnutog igrača. Bilo je povuci-potegni oko Sofa, pa je on otišao, a onda sam ja napravio varijantu da platim raskid koji je bio sasvim korektan sa tim čovekom. Uvek je bilo sve korektno na predlog trenera. Kao što znate, Zvezda nije dobila 4/5 iz budžeta. Mi smo na 35 posto naših budžeta od strane države godišnje.

- Teška su vremena i sada se pomerio na 40 posto od trenutka kada se pojavila korona. Neki drugi su to dobili. Vrlo me zanimalo, da li će neko iz medija, da proba da sazna šta se dogodilo sa budžetskim inspekcijama. To je desetogodišnji ciklus, ni jednu primedbu nismo dobili. Očekivao sam da nešto saznate od drugih. Živo me interesue kakvi su to parametri. Hajde da se bavimo realnim stvarima i da pobegnemo od faktora ubacivanja rijalitija u sport i košarku.

Ovom timu treba veći autoritet

Foto: MN Press

- Ovom timu je potreban veći i snažniji autoritet. Ne kažem da je Vlada loše radio, dobro je radio, ali je potreban autoritet koji će napraviti pravila igre. On će potom nastaviti da radi selekciju igrača. Nije me niko pitao, ali znam da su puštene priče o tome kakav je Duško kao trener, da je strog. Izvinite, ali, ako hoćete vrhunski rezultat, iza toga ne mogu da stoje, mame, tate i menadžeri koji samo uzmu procenat, a ne interesuju se za igrača. Može samo da stoji ogroman rad i disciplina koja je na nivou vojne.

- Možete da imate 10 MVP-a i da ne osvojite ništa. U vrlo bliskom prethodnom periodu se to dogodilo. Mora da se shvati da svi pobeđujemo i gubimo, od uprave do poslednjeg zaspolenog u klubu. Karakteristike Duška Ivanovića su upravo te, i, drugo, iskustvo. Ne moram da vam kažem gde je radio i šta je osvojio. On je provereni evroligaški trener. Na nama je da obezbedimo uslove. Ono što mene možda brine, to je ono da li ćemo finsnsijski da zatvoriimo ono što smo uspostavili. Naš budžet je ukupno oko 10 miliona evra, tu je prvi tim, juniorske selekcije, pioniri, mlađi pioniri, škola košarke.

O detaljima raskida ugovora sa Vladimirom Jovanovićem i prozivka između redova za Sašu Obradovića

foto: MN Press

- Sporazumni raskid sa Vladimirom Jovanovićem može da znači dogovor koliko ćemo mu isplatiti, a u svakom slučaju to neće biti kao sa nekim poslednjim slučajevima. Da, ne kažemo da među zvezdašima ima onih koji vole zvezdu do poslednjeg evra. Igračka legenda je igračka legenda, kada to završite vi ulazite  u neke druge poslove, gde važe druga pravila. Možda budete najbolji, a možda i ne budete. Možda specifičnost bavljenja profesijom igrača vas povuče u tim drugim poslovima da pomislite da vam je dan organizovan kao onda kada ste bili igrač. I, da li ste uopšte kao velika legenda spremni da učite za nove poslove. Tu se obično javljaju neki problemi. Znam da se ovo mnogima neće svideti, ali već sam u godinama kada me baš briga - zaključio je Čović.

(Telegraf.rs)